„Facebook“ socialiniame tinkle ir „Youtube“ vaizdo įrašų platformoje pasidalinta kelių sekundžių trukmės TV3 kanalo vakaro žinių ištrauka, kurioje pateikiamas Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio komentaras.

Ištraukoje girdimas komentaras: „Vaikų mirusių iš viso nėra dėl kovido praktiškai, o antras dalykas – vaikų kol kas neskiepija, tai jų ir mirti negali, kadangi jie yra dar kol kas neskiepijami“. Po gydytojo pasisakymo pasirodo Arūnas Orlauskas, klausdamas „Ar visi gerai supratot?“.

Trumpu siužetu netruko pasidalinti prieš skiepus nusiteikę aktyvistai – įrašas socialiniuose tinkluose buvo peržiūrėtas daugiau nei 62 tūkst. kartų.

Gydytojo komentaru pasinaudota dezinformacijai skleisti

Kadangi TV3 televizija „TV3 Play“ platformoje skelbia visus archyvinius žinių reportažų įrašus, nesunku surasti visą epizodą, kuriame buvo kalbinamas V. Janušonis ir įsitikinti, kad mediko žodžiais buvo pasinaudota manipuliacijos tikslais.

Šis epizodas buvo rodomas rugsėjo 3 d. Maždaug ties 3 min. 30 s. pradedamas reportažas, kuriame kalbės KUL vyriausiasis gydytojas. Žurnalisto pristatoma tema – Pranciškonų vienuolio, kunigo Pauliaus Vaineikio socialiniuose tinkluose skleidžiama dezinformacija skiepų tema. „Facebook“ socialiniame tinkle Kretingoje gyvenantis skandalais jau spėjęs išgarsėti dvasininkas pareiškė, kad vakcina nuo COVID-19 yra šėtono kūrinys, tvirtino pats matęs nuo COVID-19 skiepo mirusius vaikus.

Kretingos Pranciškonų gimnazijos kapelionas Paulius Vaineikis adventinių mišių metu LGBT bendruomenės narius išvadino iškrypėliais.

„Neleiskit skiepyti vaikų ir jaunimo, jeigu nenorit regėti masinių jų kapaviečių! Savo akimis regėjau tėvus, kurie laidojo savo vaiką po „nekalto“ reklamuoto covid-19 skiepo!“, – rugpjūčio 31 d. „Facebook“ paskyroje rašė P. Vaineikis.

Šią melagieną pakomentuoti paprašytas KUL vyriausiasis gydytojas V. Janušonis atsakė, kad praktiškai iš viso nėra vaikų, mirusių nuo COVID-19 infekcijos, o gandai, esą vaikai miršta nuo vakcinos, taip pat nėra teisingi, nes ši amžiaus grupė apskritai nuo viruso dar nėra skiepijama.

Kol kas vakcina nuo COVID-19 prieinama tik 12 – 15 metų amžiaus vaikams. Šioje amžiaus grupėje Lietuvoje jau paskiepyta 413 asmenų.

Kaip skelbiama Oficialiosios statistikos portale, nuo COVID-19 ligos Lietuvoje nemirė nė vienas asmuo amžiaus grupėje iki 20 metų.

Liūdnai ironiškas gydytojo komentaras socialiniuose tinkluose atsidūrė nepateikiant jokio konteksto, į ką reaguodamas V. Janušonis taip pasisakė, dėl to šios žinutės galėjo suklaidinti interneto vartotojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)