Portale „Laisvas laikraštis“ pasirodė publikacija, kurioje pateikiamas melagingas mokslininkės teisimo dėl gydymo nuo Covid-19 įspūdis.

Straipsnyje kalbama apie dažnai veterinarijoje naudojamą ivermektiną. Ši veiklioji medžiaga naikina tokius parazitus kaip utelės, askaridės. Kai kurios šalys pandemijos metu buvo pradėjusios naudoti jį kaip vaistą nuo koronaviruso, tačiau jo veiksmingumas nebuvo patvirtintas pakankamai didelės imties tyrimų.

Melas: apkaltino masine žmogžudyste

„Indija apkaltino Pasaulio sveikatos organizacijos vyriausiąją mokslininkę masinėmis žmogžudystėmis – ar tas pats laukia Dulkio ir Šimonytės?“ – skelbia portalo „Laisvas laikraštis“ antraštė.

Straipsnyje teigiama, kad Indijos pediatrė ir mokslininkė Dr. Soumya Swaminathanui klaidino piliečius dėl vaisto ivermektino vartojimo – ji teigė, kad šis vaistas nėra veiksmingas Covid-19 gydymui.

„Dėl to Ivermektino naudojimas Covid-19 gydyti buvo nutrauktas, o Covid-19 atvejai sprogo ir mirčių skaičius išaugo dešimteriopai“, – rašoma straipsnyje. Jame pabrėžiama, kad mokslininkę masinėmis žudynėmis apkaltino Indijos teisininkų asociacija.

Šis straipsnis „Laisvame laikraštyje“ – tai publikuotos portalo „The Herland Report“ naujienos vertimas.

Įdomu tai, kad šio portalo vadovė, norvegė Hanne Nabintu Herland, iš tiesų nėra susijusi su naujienų žiniasklaida. Nors moteris valdo naujienų portalą ir savo „Youtube“ kanalą, ji turi religijų istorijos magistro laipsnį. Šiame portale pilna į „Fake news“ kategoriją patenkančių straipsnių, tokių kaip „Atskleista tikroji rugsėjo 11-osios tragedijų priežastis“ ir „Dėl Covid-19 vakcinos rizikuojate susirgti daug sunkesne viruso forma“.

Neturi jurisdikcijos apkaltinti

Straipsniai, kuriuose teigiama, kad Indija apkaltino Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) mokslininkę daktarę S. Swaminathan dėl masinių žmogžudysčių, sparčiai paneiginėjami socialiniuose tinkluose.

Pirmiausia, Indijos advokatų asociacija, privati savanoriška teisininkų organizacija, neturi jurisdikcijos kaltinti mokslininką žmogžudyste.

2021 m. gegužę Indijos advokatų asociacija (IBA), įteikė S. Swaminathan teisinį pranešimą, kuriame teigiama, kad ji skleidė „dezinformaciją“ apie ivermektino, kaip gydymo COVID-19, veiksmingumą.

Mumbajuje įsikūrusi IBA neturi įstatyminio ar reguliavimo statuso Indijoje ir neturėtų būti painiojama su Bombėjaus advokatų asociacija, kuri yra oficiali Bombėjaus aukščiausiojo teismo praktikuojančių teisininkų asociacija. Be to, svarbu pažymėti, kad teisinio pranešimo siuntimas nėra tas pats, kas kaltinimų pateikimas teismui.

Ivermektinas nerekomenduojamas

Atsakydamas į teisinį pranešimą prieš savo vyriausiąjį mokslininką, PSO atstovas spaudai sakė: „PSO vertinimas dėl Ivermektino gydant Covid-19 yra pagrįstas dabartiniais moksliniais duomenimis. PSO gaires parengė nepriklausoma pasaulinė gairių kūrimo grupė ir jos reguliariai atnaujinamos, kai tik atsiranda naujų duomenų.“

Europos vaistų agentūra (EVA) rekomendavo nenaudoti antiparazitinio vaisto ivermektino Covid-19 infekcijai gydyti. Taigi, jo nerekomenduoja ir PSO, ir EVA.

„EVA įvertino naujausius duomenis apie ivermektino naudojimą Covid-19 prevencijai ir gydymui ir padarė išvadą, kad pasiekiami duomenys neleidžia patvirtinti jo naudojimo Covid-19 (infekcijoms) už gerai suplanuotų klinikinių tyrimų ribų“, – teigė agentūra.

FDA taip pat nepatvirtino vermektino, skirto žmonėms ar gyvūnams gydyti nuo Covid-19.

Melas ir apie Lietuvą

„Laisvo laikraščio“ publikacijos paantraštėje klausiama: „Ar tas pats laukia Dulkio ir Šimonytės?“
(„tas pats“ – kaltinimas masine žmogžudyste, – Red.).

Tiesa ta, kad Lietuvoje apie šio vaisto naudojimą nebuvo nė kalbos. Kiek anksčiau apie bet kokius EVA nepatvirtintus gydymo būdus 2020-ųjų balandį tuometinis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga atsiliepė neigiamai.

„Kai turėsime kažkokius tyrimų rezultatus dėl konkrečių vaistų, mes tikrai galėsime juos pristatyti ir pasidalinti. Kol kas tokių užtikrintų rekomendacijų, kad vienas ar kitas vaistas jau turėtų būti naudojamas gydimui, kol kas neturime“, – kalbėjo tuometinis ministras.

Dabartinis Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ir premjerė Ingrida Šimonytė apie jokius PSO bei EVA nepatvirtintus gydymo būdus iš viso nėra viešai pasisakę.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad sklindanti informacija apie neva teisiamą mokslininkę yra klaidinga, nes minima organizacija neturi galios kaltinti mokslininkės žmogžudystėmis, o PSO, EVA ir PDA patvirtina būtent mokslininkės (ne kritikuojančios organizacijos) teiginius kaip teisingus.

  • Šaltiniai
  • https://www.logically.ai/factchecks/library/9a9cde47
  • https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-advises-against-use-ivermectin-prevention-treatment-covid-19-outside-randomised-clinical-trials
  • https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/why-you-should-not-use-ivermectin-treat-or-prevent-covid-19
  • https://www.cnbc.com/2021/09/09/who-chief-scientist-on-india-vaccine-targets-and-potential-third-wave.html
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)