Šiuose portaluose paviešintuose straipsniuose kalbama apie ankstyvos stadijos Oksfordo universiteto klinikinių tyrimų grupės tyrimą, pateiktą „The Lancet“. Straipsnio antraštėje skelbiama: „Visiškai paskiepyti sveikatos sistemos darbuotojai nešioja 251 kartų didesnį virusų kiekį, nei neskiepyti“.

Šis teiginys yra klaidingas ir su minėto tyrimo išvadomis neturi nieko bendro.

Rugpjūčio 10 d. „The Lancet“ iš tiesų pasirodė ankstyvos stadijos tyrimas, kuriame analizuotas virusų kiekis tarp Vietnamo sveikatos sektoriaus darbuotojų. Kadangi tyrimas dar nebuvo recenzuotas kitų mokslininkų, nėra iki galo aišku, ar tyrimo autorių išvados bus patvirtintos.

Tačiau aišku tai, kad tyrime nelyginamas virusų kiekis tarp vakcinuotų ir nevakcinuotų darbuotojų.

Studijos tikslas buvo visiškai kitoks – palyginti nešiojamą virusų kiekį tarp užsikrėtusių originalia SARS-Cov-2 versija ir tų, kurie užsikrėtė „Delta“ viruso variantu.

Nors visi tiriamieji, užsikrėtę „Delta“ variantu, buvo paskiepyti „AstraZeneca“ vakcina, tyrimo autoriai lygino skirtingas viruso atmainas, o ne vakcinacijos statusą.

Mokslininkai priėjo išvados, kad „Delta“ atmaina užsikrėtę tyrimo dalyviai turėjo 251 kartą didesnį virusų kiekį, nei ankstesnėmis SARS-Cov-2 versijomis, atrastomis 2020 m. kovo – balandžio mėnesiais, užsikrėtę asmenys.

Taip pat „Delta“ atmainos infekcijos buvo susietos su ilgesniais teigiamais PGR testo rodmenimis ir mažu po vakcinacijos susiformavusių antikūnų kiekiu, kas paaiškina faktą, jog „Delta“ atmaina sėkmingai plinta ir tarp pilnai pasiskiepijusių žmonių. Išvadose taip pat pažymima, kad „nerasta koreliacijos tarp po vakcinacijos susiformavusių neutralizuojančių antikūnų lygio ir viruso kiekio ar simptomų išsivystymo.“

Remiantis tyrimo medžiaga, negalima teigti, kad mokslininkai atrado, jog pasiskiepijusių žmonių kūnuose aptinkama kelis šimtus kartų didesnis virusų kiekis, nes mokslininkai lygino skirtingas viruso atmainas, o ne vakcinacijos statusą, be to, jau ir anksčiau buvo žinoma, kad „Delta“ viruso variantas yra gerokai greičiau plintantis, nei ankstesnės atmainos.

Abejonių dėl informacijos patikimumo turėtų sukelti ir originalus tokių teiginių šaltinis, nurodomas prie išverstų į lietuvių kalbą straipsnių – su organizacija „Children's Health Defense“ susijęs amerikiečių kardiologas Peter McCullough. Organizacija „Children's Health Defense“ aktyviai priešinasi vakcinoms ir Jungtinėse Amerikos Valstijose garsėja kaip vienas pagrindinių dezinformacijos skiepų tema šaltinių. Jai pirmininkauja prieš skiepus aktyviai kovojantis Robertas F. Kennedy jaunesnysis.

Peter McCullough pandemijos metu išgarsėjo klaidinančios informacijos naujojo koronaviruso ir skiepų tema skleidimu, aktyviai populiarino kontraversišką COVID-19 gydymo hidroksichlorokvinu būdą. Iki šių metų vasario mėnesio P. McCullough dirbo Baylor Scott & White medicinos centre, tačiau net ir netekęs darbo, skleisdamas dezinformaciją medicinos tema, siejo save su šia įstaiga. Dėl šios priežasties liepos mėnesį Baylor Scott & White medicinos centras buvusį darbuotoją padavė į teismą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)