Vaizdo įraše, kuriuo socialiniame tinkle „Facebook“ mielai dalinosi ir lietuviai, vaizduojama, kad vienas vyras prie kito vyro peties prideda mobilųjį telefoną ir „nuskenuoja“ pastarojo ranką QR kodų skenavimo programėle. Telefono ekrane pasirodo angliškas užrašas „View Product – 19313734“. Vyrų teigimu, taip QR kodų tikrinimo programėlė reaguoja į skiepo nuo COVID-19 vietą. Fone pasigirsta balsas, angliškai sakantis: „Jis nuskaitė jo ranką ir joje yra mikroschema“.

Vaizdo įrašu pasidalinęs lietuvis šalia jo paliko komentarą: „COW - ID. (IDentification) > GALVIJŲ NUMERAVIMAS Jie yra PRODUKTAI Video iš Australijos“.

„Melo detektorius“ jau ne kartą rašė apie tai, kad nėra jokių įrodymų, kad vakcinų nuo COVID-19 sudėtyje būtų mikroschemų. Apie tai galima skaityti čia, čia ir čia.

Visų Europos Sąjungoje patvirtintų naudoti COVID-19 vakcinų komponentai skelbiami viešai. Į nė vienos iš jų sudėtį neįeina mikroschemos. Kadangi, kaip teigiama vaizdo įrašo komentare, juo pasidalinęs asmuo tvirtina, kad įrašas filmuotas Australijoje, svarbu pabrėžti, kad tos pačios keturios vakcinos – „Pfizer / BioNTech“, „Moderna“, „Johnson & Johnson“ ir „AstraZeneca“ – patvirtintos naudoti ir šioje šalyje.

Apie tai, kad vaizdo įraše pateikiama melaginga informacija išduoda ir tai, jog ant „skenuojamo“ vyro rankos nematyti jokio aiškiai matomo QR kodo, kurį būtų galima nuskenuoti, o be šio kodo programėlė tiesiog neveiktų.

Sunku pasakyti, kaip įrašo kūrėjams pavyko išgauti reportaže matomą efektą, kai telefono ekrane pasirodo numeris „View Product – 19313734“. Greičiausiai telefonas aptiko netoliese esantį įrenginį „Bluetooth“ ryšiu arba pasitelkus „NFC“ funkciją. Bet kokiu atveju, tai neįrodo, kad vakcinų nuo COVID-19 sudėtyje yra mikroschemų ar kad skiepo vietą galima nuskaityti QR kodų skaitytuvu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)