Sufabrikuotas vaizdo reportažas, kuriame Herzoq ligoninės Izraelyje direktorius dr. Kobi Haviv neva praneša, kad šiuo metu ligoninėse nuo COVID-19 gydomų pilnai paskiepytų izraeliečių skaičius jau pasiekė 85 – 90 proc. sudomino ir lietuvius. Žinutė su pasidalintu vaizdo įrašu „Facebook“ socialiniame tinkle buvo peržiūrėta 35,7 tūkst. kartų.

Pažvelgus į oficialią Izraelio pateikiamą statistiką ir vietos naujienų portalų žinutes nesunku įsitikinti, kad vaizdo įraše patekti skaičiai – melagingi. „Facebook“ ši žinutė buvo pasidalinta rugpjūčio 15 d.

Rugpjūčio 16 d. portale „Science“ pasidalinta straipsniu, kuriame bioinformatikas Izraelio technologijų institute Uri Shalit komentuoja dabartinę COVID-19 statistiką šalyje, sakydamas, kad rugpjūčio 15 d. ligoninėse dėl sunkios COVID-19 ligos eigos gulėjo 514 izraeliečių. Iš jų 59 proc. buvo pilnai paskiepyti, o vyresni nei 60 metų asmenys sudarė 87 proc. visų ligoninėse gulinčių paskiepytų asmenų. Šie duomenys atsispindi ir Izraelio sveikatos ministerijos interneto svetainėje.

Tuo tarpu rugpjūčio 26 d. duomenimis nepasiskiepijusių pacientų skaičius ligoninėse jau viršijo pasiskiepijusių asmenų skaičių. Iš 695 hospitalizuotų COVID-19 pacientų šią dieną 361 buvo nepasiskiepiję, 15 – iš dalis pasiskiepiję, 319 – pilnai pasiskiepiję.

Remiantis šiais duomenimis galima teigti, kad socialiniuose tinkluose išplatinta informacija – klaidinga. Rugpjūčio 15 d., tada, kai buvo pasidalinta melaginga žinute, paskiepytų Izraelio ligoninėse hospitalizuotų COVID-19 ligonių skaičius sudarė 59 proc., o ne 90 proc. rugpjūčio 26 d. duomenimis nepasiskiepijusių hospitalizuojamų pacientų skaičius jau buvo didesnis už pasiskiepijusių.

Ar Izraelio gydytojas žinių reportaže melavo?

Vaizdo įrašas, kuriame Izraelio gydytojas dr. Kobi Haviv neva teigė, kad 85 – 90 proc. ligoninėse gydomų COVID-19 pacientų yra pilnai pasiskiepiję, buvo sufabrikuotas. Įraše panaudotos kelios ištraukos iš pilno interviu su gydytoju ir suklijuotos taip, kad būtų pakeista originalaus interviu prasmė.

„Channel 13“ televizijos kanalui duotame interviu dr. Kobi Haviv teigė, kad iš visų būtent jo vadovaujamoje Herzog ligoninėje priimtų COVID-19 pacientų 90 proc. buvo pasiskiepiję nuo viruso ir kad vakcinos poveikis, susidūrus su „Delta“ variantu, silpsta.

Čia svarbu pabrėžti ir tai, kad Herzog ligoninės skyrius, kuriame gydomi COVID-19 pacientai, aptarnauja vyresnio amžiaus žmones, kurių absoliuti dauguma šalyje yra gavę abi vakcinos dozes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)