Soc. tinkle „Facebook“ internautai turi progą pamatyti reklamą, kurioje kalbama apie vaistą, kuris padės atsikratyti priklausomybės nuo alkoholio net neišeinant iš namų. Turime nuvilti – tokių vaistų iš tiesų nėra. Bet sukčiai stengiasi žmones apgauti ir taip išvilioti pinigų.

Minėta reklama nusiunčia susidomėjusius žmones į internetinį puslapį, kuris esą „Medicinos fondas“ – supraskite, neva tai patikimas informacijos šaltinis.

Puslapyje melagingai rašoma: „2019 metais Lietuvos mokslų akademijoje baigėsi vienas ambicingiausių projektų - inovacinio vaisto, skirto gydyti priklausomumą nuo alkoholio, sukūrimas ir testavimas. Darbą asmeniškai patronavo akademijos prezidentas Jūras Banys, darbai truko daugiau nei 8 metus. Balandžio 22 d. Lietuvos mokslų akademijos Spaudos centras paskelbė šį pranešimą:
Atlikus vaisto Alkotox, skirto gydyti priklausomumą nuo alkoholio, praktinius tyrimus, gavome šiuos rezultatus:

1. 98 proc. tiriamųjų visiškai atsikratė priklausomumo nuo alkoholio;
2. atsisakę vartoti alkoholį, 95 proc. tiriamųjų neturėjo abstinencijos sindromo;
3. Per metus po gydymo 100 proc. tiriamųjų nepradėjo vartoti alkoholio“.

Svetainėje toliau melagingai pasakoja apie šį vaistą ir siūloma jį nusipirkti. „Į “Alkotox” sukūrimą buvo investuojamos valstybės sveikatos apsaugos programos lėšos, todėl vaistas parduodamas kaina, kuri yra beveik lygi jo savikainai. Masiškai dar neparduodama, ir nusipirkti vaistą galima tik oficialioje svetainėje. Pristatoma po visa Lietuvą, mokėjimas gavus, išperkamuoju mokesčiu pašto skyriuje“, – rašoma portale.

Ir visgi tai tėra apgaulė ir siekis pasipelnyti.

Melagiena

Visi Lietuvoje pardavinėjami vaistai turi būti registruoti. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) registre puslapyje reklamuojama medžiaga nėra registruota, todėl ji gali ne tik nesuteikti norimo poveikio, bet ir pakenkti. Arba dar vienas variantas – sumokėsite sukčiams pinigų ir nieko negausite.

Savo ruožtu Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) įspėja, kad gydyti gali tik vaistai. Jei nurodoma, kad gaminys turi gydomųjų savybių, jis privalo būti registruotas kaip vaistinis preparatas. Taip pat patariama vengti stebuklingų preparatų, kurie žada greitus ir sunkiai įtikimus rezultatus. VVTAT taip pat rekomenduoja atidžiai apžiūrėti internetinę parduotuvę.

Be to, kad medžiaga nėra registruota, melagieną išduoda ir tai, kad neva tai, kad prie vaistų kūrimo dirbo ir profesorius Jūras Banys. Tačiau J. Banys nėra medikas, jis – garsus fizikas.

Taip pat neva stebuklingų vaistų veikimą komentuoja gydytojas Vytautas Kamarauskas. Iš tiesų gydytojas tokiu vardu egzistuoja, tačiau jis yra urologas. O ir portale nurodyta nuotrauka tikrai nėra gydytojo urologo V. Kamarausko – naudojama „gydytojo“ nuotrauka yra randama ir kituose panašių apgaulių puslapiuose, o portaluose ne lietuvių kalba neva tai nuotraukoje matomas asmuo yra vaikų gydytojas. Kitaip pasakius – vaistams sukurti buvo paimta egzistuojančio gydytojo vardas ir pavardė bei kažkokio atsitiktinio asmens nuotrauka. Beje, teigiama, kad šis gydytojas V. Kamrauskas vedą laidą televizijoje, tačiau minima laida neegzistuoja.

Ši apgaulė pasikartoja net kelis kartus – vaistą komentuoja ir kiti gydytojai, kurie yra išgalvoti.

Remiantis šia visa informacija galima drąsiai sakyti, kad tai tėra apgaulė, melagiena.

„Delfi“ dar karta ragina skaitytojus neapsigauti – internetiniai sukčiai siekia pasipelnyti, aprašo neegzistuojantį vaistą, o kad viskas atrodytų patikimiau – išgalvoja visokiausių medikų personažų.

VVTAT yra pateikusi informaciją, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad jūsų neapgautų sukčiai.

Šaltiniai:

https://www.vvtat.lt/naujienos-ir-pranesimai-ziniasklaidai/377/perkant-is-nepatikimos-internetines-parduotuves-laukia-skaudzios-pasekmes:1098
https://vvtat.lt/naujienos-ir-pranesimai-ziniasklaidai/377/tarnyba-ispeja-del-internete-siulomu-stebuklingu-preparatu-gydyti-gali-tik-vaistai:1078
https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/medications

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)