Soc. tinkle „Facebook“ rugpjūčio 20 dieną buvo patalpintas įrašas, kuriame teigiama: „Inforamcija, kurios neviešina vyriausybė: jeigu Lietuvoje bus paskiepyta 70 proc. gyventojų, EU Lietuvai išmokės 2 mlrd. eur. Dar klausymų yra?“.

Prie šio teksto dar įrašo autorė prideda ir savo komentarą. „Besočiai nori pinigų, todėl gąsdinimu bei šantažu verčia Žmones skiepytis ATSILAIKYKIM jų spaudimui“, – teigia moteris, kalba neredaguota.

Įrašu jau spėjo pasidalinti 860 žmonių. Visgi tai yra melagiena.

Melagiena

Melas


Nėra jokios informacijos, kad Europos Sąjunga sumokės Lietuvai pinigų, jei bus paskiepyti 70 proc. gyventojų. Tai tėra išgalvotas teiginys, kuriam pagrįsti nėra jokių įrodymų.

Visgi 70 proc. yra svarbus skaičius – 70 proc. paskiepytos populiacijos reikštų, kad egzistuoja tam tikras visumenės imunitetas. Tokiu atveju tikima, kad viruso plitimas smarkiai sumažės, mažiau žmonių sirgs, galėsime geriau kontroliuoti situaciją ir nebereikės karantinų.

Visuomenės imunitetas yra realus reiškinys, apsaugantis didžiąją pasaulio dalį nuo įvairių virusinių grėsmių – nuo tymų iki poliomielito. Mokslininkų nuomone, jis padėjo išnaikinti raupus.

Tačiau naujasis delta variantas į šiuos planus įnešė šiek tiek chaoso. „Bloomberg“ šia tema rašo taip: „Buvo tikėtasi, kad pandemija nuslūgs, o vėliau kone išnyks, vos tik didžioji populiacijos dalis, galimai 60 ar 70 proc., bus pasiskiepiję arba įgis atsparumą virusui per ankstesnę infekciją. Tačiau naujosios viruso atmainos, tokios kaip delta, kurios yra lengviau perduodamos ir kai kurais atvejais, kaip paaiškėjo, yra atsparios vakcinoms, kilstelėjo visuomenės imuniteto slenkstį į tokį aukštą lygį, kurio pasiekti beveik neįmanoma.“

Toliau „Bloomberg“ rašo: „Rugpjūtį Amerikos infekcinių ligų draugija nurodė, kad delta atmaina šį slenkstį kilstelėjo iki daugiau nei 80 proc., o galimai ir iki beveik 90 proc. Visuomenės sveikatos apsaugos pareigūnai, tokie kaip Anthony Fauci, sukėlė diskusijų, kai per pastaruosius metus pakoregavo taisykles, tai yra padidino žmonių, kuriems būtina apsauga nuo viruso norint pasiekti visuomenės imunitetą, skaičių. O, atsižvelgus į nepasitikėjimą vakcinomis ir vakcinų tiekimo problemas, galima daryti prielaidas, jog dauguma šalių nepriartės net prie iškeltų pradinių tikslinių rodiklių.“

Taigi 70 proc. buvo ne kažkoks slaptas ES planas ir Lietuvos vyriausybės pasipelnymo siekis, o mokslininkų pateiktas paskiepytųjų procentas, kuris padėtų geriau valdyti pandemiją.

Remiantis New York Times informacija, ES vyriausybės bendrai jau išleido 2 trilijonus eurų siekdamos padėti verslams ir žmonėms.

Kaip nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), siekiant užtikrinti COVID-19 vakcinų saugumą, taikomi griežti apribojimai. Prieš PSO ir nacionalinėms agentūroms patvirtinant COVID-19 vakcinas, su vakcinomis atliekami nuodugnūs klinikiniai bandymai, siekiant įrodyti, kad jos atitinka tarptautinius saugos ir efektyvumo standartus.

Kaip ir visų kitų vakcinų atveju, PSO ir reguliavimo institucijos nuolat stebi COVID-19 vakcinų naudojimą, siekdamos patvirtinti, kad jos ir toliau yra saugios visiems jas gaunantiesiems.

Šiuo metu visos ES patvirtintos ir naudojamos vakcinos yra saugios.

Remiantis visa šia informacija, galima teigti, kad soc. tinkle plintanti žinutė tėra melagiena.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/news/daily/world/griuva-vienas-pagrindiniu-scenariju-del-covid-19.d?id=87982443
  • https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines-safety
  • https://www.nytimes.com/2021/08/05/business/europe-coronavirus-economy.html
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)