Socialinių tinklų vartotojai dalinosi žinių reportažo iškarpomis, komentuodami, esą žmonės apgaudinėjami, nes rugpjūčio 17 d. žiniose matomi pliki medžiai, vaizdai neatitinka esamo sezono.

Šie kadrai labiausiai domino interneto vartotojus, abejojančius COVID-19 viruso keliamu pavojumi ir įtikėjusius, kad COVID-19 skyriai ligoninėse iš tiesų esantys tušti, o žiniasklaidos priemonės meluoja, rodydamos senus vaizdus ir imituodamos, esą jie filmuoti šiuo metu.

Šiuos įtarinėjimus sąmokslu nesunku paneigti atidžiai peržiūrėjus tą patį rugpjūčio 17 d. TV3 televizijos vakaro žinių reportažą, kuriame aptariama naujausia COVID-19 situacija Lietuvoje. Maždaug ties 24 min. 50 s., rodant vaizdus iš COVID-19 skyriaus ligoninėje ekrane pasirodo užrašas „archyvas“, reiškiantis, kad reportaže panaudota archyvinė, anksčiau filmuota medžiaga.

TV3 žinių reportažai į melagienų kūrėjų akiratį jau yra patekę ir anksčiau. Rugpjūčio 14 d. vienas socialinio tinklo „Facebook“ vartotojas taip pat pasidalino žinių reportažo iškarpa, komentuodamas: „čia jau vaizdelis geras. Lapai yra. Prieš tai matėte, kaip lapų nebėra. TV3 žinios fiksuoja. Dar toliau turėtų būti taip pat, kaip yra. Grynai matosi, kad ruduo, žiema – nesuprasi, iš kur čia jie traukia, ką jie čia daro. Tiesiog Landsberginių šaika juda.“

Tačiau skaitant ekrane matomus užrašus nesudėtinga suprasti, kad ir šiame reportaže panaudota archyvinė medžiaga. Baigiantis pasidalintam siužetui nurodoma, kad kuriant reportažą pasinaudota V. Balkūno filmuota medžiaga. Santaros klinikų „Youtube“ paskyroje galima rasti šį siužetą, kuris į paskyrą buvo įkeltas praėjusių metų lapkričio 17 d.

Archyvinės medžiagos naudojimas – įprasta žiniasklaidos kanalų praktika, kuriant reportažus. Tokiuose reportažuose nurodoma, kad tam tikra vaizdo įrašo iškarpa, atspindinti temą, apie kurią kalbama, buvo filmuota anksčiau. Taigi, socialinių tinklų vartotojų teiginiai, esą bandoma juos apgauti, yra klaidingi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)