Policijos pareigūną apšmeižę asmenys puolė dalintis nuotraukomis, užfiksuotomis protesto akcijos metu, kuriose pareigūnas vilki civiliais drabužiais, kartu su to paties asmens, vilkinčio pareigūno uniformą, nuotraukomis.

Šalia šio palyginimo pasipylė įžvalgos: „o štai susipažinkime su provokatoriais pareigūnais“ pav. 1, „Mitingo didviris dalinames !!! Kuris provokavo !! Jis turėtu atsakyti uz moters sveikata kuri atsidure renimacijoi!!!“ pav. 2 (aut. past. – komentarų kalba netaisyta).

Komentarų skiltyje socialinio tinklo vartotojai ginčijosi, kas iš tiesų kaltas dėl protesto metu kilusių riaušių – vieni stojo nuotraukose matomo pareigūno pusėn, kiti buvo įsitikinę, kad tas pats asmuo yra kaltas dėl agresijos proveržio.

Vis dėlto, nė vienoje „Facebook“ žinutėje ta pačia tema nepateikti įrodymai, kuriuose būtų matyti, kaip aptariamas pareigūnas kursto protesto dalyvius ar kaip kitaip bando išprovokuoti susirėmimą, nors įrodymų ne kartą prašė diskusijoje dalyvavę komentatoriai.

Abejones dėl policijos pareigūno atliktos funkcijos protesto metu išsklaidė Vilniaus apskrities vyriausiasis komisariatas. Viešame pranešime paneigta tikrovės neatitinkanti informacija apie tai, kad, esą, pareigūnas pats kurstė riaušes.

Pranešime nurodoma, kad paviešintose nuotraukose užfiksuotas policijos pareigūnas, riaušių prie Seimo metu dalyvavęs kaip dialogo grupės narys.

„Dialogo grupės nariai, tai ‒ civiliais rūbais vilkėję pareigūnai, ant rankų ryšėję juosteles su užrašu „Dialogo grupė“. Viena iš pagrindinių policijos dialogo grupės funkcijų yra nustatyti masiniame renginyje konfliktuojančius asmenis, su jais bendrauti bei užkardyti galimus pažeidimus“, ‒ aiškinama pranešime.

Jame taip pat atkreipiamas dėmesys į faktą, kad pareigūną šmeižiančiose žinutėse nėra užfiksuoti šio asmens veiksmai, nukreipti prieš pareigūnus ar riaušių dalyvius.

Tai, kad pareigūnas proteste, virtusiame riaušėmis, iš tiesų dalyvavo, kaip dialogo grupės narys parodo „Facebook“ pasidalintos to paties asmens nuotraukos, kuriose ant kairės marškinėlių rankovės matomas ryškus užrašas „Dialogo grupė“.

Svarbu ir tai, kad, skirtingai nei teigiama kai kuriose socialiniuose tinkluose pasirodžiusiose žinutėse, nė vienas protesto dalyvis nepatyrė sunkių sužalojimų ir reanimacijoje neatsidūrė. Kaip nurodė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės atstovė, į ligoninę tiesiai iš riaušių atvyko 17 asmenų, tarp kurių buvo protestuotojai ir pareigūnai. Visi jie patyrė nesunkias traumas ir nebuvo hospitalizuoti.

Remiantis šia informacija „Melo detektorius“ vertina socialiniame tinkle pasirodžiusią pareigūną šmeižiančią informaciją kaip melagingą. Nėra jokių įrodymų, kad pranešimuose minimas policijos pareigūnas kurstė riaušes ar atliko veiksmus, nukreiptus prieš policijos pajėgas ar protesto dalyvius. Šis asmuo riaušėse dalyvavo, kaip dialogo grupės narys, siekiantis identifikuoti konfliktuojančius asmenis, su jais bendrauti ir užkardyti galimus pažeidimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)