Klaidinantis teiginys: vakcina – eksperimentinė

Tai, kad COVID-19 vakcinos yra neva eksperimentinės, dažniausiai teigia JAV radikalių dešiniųjų pakraipų politikai ir melagienų skleidėjai. Tiesa, kad Amerikos Maisto ir vaistų administracija (FDA) „Pfizer“, „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“ skiepams išdavė skubų leidimą naudoti. Todėl mokslininkai jau ne kartą ragino FDA greičiau išduoti pilną leidimą, nes tai klaidina visuomenę ir sudaro įspūdį, kad vakcinos yra nesaugios.

FDA skubius leidimus išduoda išimtinais atvejais – per krizes, katastrofas ir pan. Tam, kad žmonės turėtų kuo greitesnį priėjimą prie reikalingų medikamentų. Tam, kad, pavyzdžiui, naujo vaisto ar skiepo gamintojas gautų specialų FDA leidimą, turi atitikti tam tikras taisykles – kad įrodytų, jog saugumas ir efektyvumas yra pakankamai ištirtas. Pilnas leidimas užtrunka šiek tiek laiko, bet FDA liepos mėn. jau pranešė, kad „Pfizer“ prašymui jau suteiktas prioritetas.

Svarbu paminėti ir tai, kad iRNR vakcinos („Moderna“ ir „Pfizer“) yra naujos, bet technologija mokslininkai tyrinėja jau keletą dešimtmečių. „Astra Zeneca“ ir „Johnson & Johnson“ technologija nėra nauja, tokiu pagrindu jau sukurta ir naudojama daugybė kitų vakcinų. Taip pat svarbu pabrėžti, kad jokie vakcinų saugumą ir efektyvumą užtikrinantys procesai nebuvo trumpinami.

Toks greitas vakcinų sukūrimas yra dėl to, kad buvo sutrumpinti biurokratiniai, leidimų ir pan. procesai, ko anksčiau nepavykdavo padaryti. Pasaulis susivienijo kartu išspręsti problemą.

Remiantis moksliniais įrodymais, kurie buvo tiek surinkti per vakcinų klinikinius tyrimus, tiek dabar, kai pasaulyje vieną dozę jau yra gavę virš 2 mlrd. žmonių, galima teigti, kad COVID-19 skiepai yra saugūs ir efektyvūs. Juos vadinti „eksperimentiniais“ nėra jokio pagrindo.

Klaidinantis teiginys: Australijos vyriausybė pripažino, kad vakcinos sukelia mirtį

Publikacijoje taip pat klaidingai interpretuojami liepos 22 d. Australijos vyriausybės skelbiamų duomenys. Melagingai teigiama, kad „net Australijos vyriausybė pripažino, kad vakcinos nuo covid sukelia mirtį“. Sudaromas įspūdis, kad anksčiau tai buvo neigiama, o dabar neva australų valdžia tai pripažįsta. Tačiau tai – klaidinga.

Pranešime skelbiama, kad užfiksuoti keturi trombozės atvejai, 1 atvejis patvirtina, kad susijęs su vakcina, kiti trys – „galimai“ susiję su vakcina, bet nepatvirtinta. Skelbiama, kad nuo trombozės mirė 2 asmenys, tačiau nepranešama, ar vienas iš tų asmenų ir yra tas patvirtintas „Astra Zeneca“ atvejis.

Pranešime taip pat skelbiama, kad Australijoje tuo metu buvo suleista 6.1 mln. „Astra Zeneca“ dozių, ir užfiksuoti 87 tromozės atvejai, tačiau nepranešama, ar jie tiesiogiai siejami su „Astra Zeneca“ vakcina. Taip pat rašoma, kad vakcinos yra saugios ir efektyvios, o absoliuti dauguma nepageidaujamų reiškinių yra trumpalaikiai ir nerimti. Šitos dalies tekste kažkodėl nematyti, palikos tik tikslingai atrinktos vietos, kurios sukelia klaidinantį įspūdį.

Tai, kad vakcinos itin retais atvejais sukelia rimtus šalutinius poveikius, buvo žinomas ir skelbiamas faktas nuo pat pradžių, šitos informacijos niekas neslėpė.

Taigi, remiantis aukščiau esančiu išaiškinimu, galima teigti, kad laisvaslaikrastis.lt publikuotame straipsnyje pateikta klaidinanti informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)