Šią melagieną paskelbė internetinis portalas paranormal.lt. „Buvęs "Pfizer" vadovas daktaras Michaelas Yeadonas (Michael Yeadon) neseniai duotame interviu "Real America's Voice" sakė, kad vaikai 50 kartų dažniau miršta nuo koronaviruso (COVID-19) vakcinos nei nuo paties viruso“, – teigiama publikacijoje.

Tokie teiginiai nėra tiesa.

Melaginga informacija

Pirmiausia, nėra jokių duomenų, kad nuo COVID-19 vakcinos būtų mirę vaikų. Žinant šią informaciją, teiginys, kad neva tai vaikai 50 kartų dažniau miršta nuo vakcinos nuo COVID-19 nei nuo pačios ligos, tampa absurdiškas, mat nei vieno vaiko mirtis nėra užfiksuota.

„Pfizer“ vakcina yra patvirtina kaip saugi vaikams nuo 12 metų. CDC savo ruožtu ragina tėvus skiepytis savo vaikus: tai saugu ir svarbu, siekiant sustabdyti viruso plitimą.

Tačiau tekste minimas ir tyrimas, kurio metu nustatyta, kad itin retas šalutinis poveikis nuo vakcinos gali būti širdies uždegimas.Visgi, kaip „Delfi“ teigė Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoas kardiologas Rokas Šerpytis, kad aiškaus ryšio tarp vakcinų ir miokardito nėra. Jis pabrėžė, kad kaip tik COVID-19 infekcija gali pažeisti širdies ir kraujagyslių sistemą.

O kas gi tas M. Yeadonas, kuris platina tokią informaciją?

Nors tiesa, kad šis žmogus 16 metų užėmė svarbias pareigas farmacijos kampanijoje „Pfizer“, kurios kurta vakcina nuo COVID-19 pirmoji pradėta naudoti žmonių skiepijimui, tiesa ir tai, kad M. Yeadonas pandemijos metu tapo savotišku prieš skiepus nusistačiusių žmonių didvyriu. Niekas nežino, kodėl M. Yedono, kadaise buvusio įtakingo mokslininko, vertinto kolegų, nuomonė taip staiga pasikeitė, tačiau šiuo metu šalies, iš kurios M. Yeadonas kilęs, Didžiosios Britanijos, Sveikatos ir socialinės apsaugos departamento atstovai jo pasisakymus vadina „pavojingais ir neatsakingais“.

M. Yeadonas vadinamųjų „antivakserių“ žvaigžde tapo pateikęs paraišką stabdyti COVID-19 vakcinų klinikinius tyrimus dėl to, kad šios neva gali sukelti moterų nevaisingumą. Kaip rašoma „Reuters“ atliktame tyrime, mokslininko teiginiai netrukus davė vaisių – vos per kelias savaites gydytojai ėmė pranešinėti apie į juos besikreipiančias dėl nevaisingumo nerimaujančias moteris. Buvo ir tokių, kurios dėl šios priežasties atsisakė skiepytis.

Tai – ne vienintelė melagiena, kuria viešai dalinosi M. Yeadonas. Praėjusių metų spalį jis paskelbė apie pandemijos pabaigą Jungtinėje Karalystėje ir pareiškė, kad vakcinų daugiau nebereikia. Žinoma, M. Yeadono žodžiai nepasitvirtino – nuo spalio vidurio iki šių dienų Jungtinėje Karalystėje dėl COVID-19 mirė dar daugiau nei 83 tūkst. gyventojų.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad M. Yeadono platinama žinutė – melaginga.

Šaltiniai:

https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/patikejo-melu-buvusio-pfizer-darbuotojo-fantazijos-apie-vakcinas-primena-siaubo-filmo-siuzeta.d?id=86952683
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/adolescents.html
https://www.delfi.lt/sveikata/iveik-liga/po-covid-19-jauni-zmones-dazniau-patiria-miokardo-infarkta-kardiologas-patare-kaip-elgtis-pirmaisiais-menesiais-po-infekcijos.d?id=87081891
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/adolescents.html

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)