Straipsnyje iRNR tipo vakcinos (Europos Sąjungoje leidžiami naudoti „Pfizer / BioNTech“ ir „Moderna“ sukurti tokio tipo preparatai) kaltinamos kaip abortų sukėlėjos, neva sukeliančios savaiminį abortą 82 proc. atvejų, taip pat tvirtinama, esą vakcinos priverčia moters kūną pulti besivystantį vaisių ir jį nužudyti. Skiepus straipsnio autorius vadina cheminiu smurtu.

Akivaizdu, kad straipsnyje siekta pasinaudoti skaitytojų išsiblaškymu, mat prie visų atgrasyti nuo skiepo turinčių teiginių pridėta nuoroda į mokslinį tyrimą, kurio autoriai prieina visiškai kitokių išvadų, nei bandoma teigti melagingos informacijos kupiname tekste.

Klaidinanti žinutė

Minėtame tyrime, kurio tekstas publikuotas šių metų birželio 17 dieną, iš tiesų bandyta išsiaiškinti, kokį poveikį nėštumui gali turėti iRNR tipo vakcinos nuo COVID-19. Kadangi straipsnio autoriai neatliko jokių praktinių bandymų, o tik analizavo įvairiose duombazėse pateikiamą informaciją, tiksliau būtų vadinti šį straipsnį tiesiog apžvalga ir analize.

Apžvalgos autoriai pasinaudojo išmaniosios programėlės „v-safe“ duomenimis. Naudodamiesi šia programėle JAV gyventojai gali patogiai registruoti visus pasiskiepijus nuo COVID-19 pastebėtus šalutinius poveikius. Programėlėje 35 691 asmenys nurodė, kad laukiasi, taigi, šių asmenų nuo 16 iki 54 metų duomenimis pasinaudojo apžvalgos autoriai. Nustatyta, kad nėščios moterys po vakcinacijos dažniau patyrė skausmą injekcijos vietoje, nei ne nėščios, tačiau nėščiosioms rečiau pasireiškė tokie šalutiniai reiškiniai, kaip galvos skausmas, šaltkrėtys, karščiavimas ar raumenų skausmas.

Toje pačioje programėlėje integruotame nėštumo registre iš viso užsiregistravo tik 3958 moterys. Iš jų 827 moterys pažymėjo apie užbaigtą nėštumą. Tarp jų buvo 115 (13,9 proc.) moterų, netekusių kūdikio ir 712 (86,1 proc.) sėkmingai pagimdžiusių moterų. Tarp dažniausių pasitaikiusių komplikacijų moterys įvardijo priešlaikinį gimdymą (9,4 proc.), per mažą gimusio kūdikio dydį atsižvelgiant į nėštumo laiką (3,2 proc.). Programėlėje nebuvo užfiksuota nė vieno kūdikio mirtis. Dauguma programėlėje duomenis pateikusių moterų nuo COVID-19 skiepijosi trečiojo nėštumo trimestro metu.

Apžvalgos autoriai pažymėjo, kad ir prieš pandemiją nėščiosios panašiu dažniu pranešdavo apie identiškas nėštumo komplikacijas ir panašų skaičių kūdikių praradimų, todėl pirminė duombazių analizė rodo, kad iRNR tipo COVID-19 vakcinos yra saugios naudoti nėštumo metu, o nėštumo komplikacijos po vakcinacijos nepasitaiko dažniau, nei priešpandeminiu laikotarpiu.

Išsamių tyrimų apie COVID-19 vakcinų galimą poveikį nėščiosioms ir vaisiui vis dar trūksta, tačiau JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras seka pasiskiepijusių moterų nėštumo duomenis ir nepraneša apie išaugusį persileidimų ar nėštumo komplikacijų skaičių, kas leidžia daryti išvadą, kad saugiai skiepytis nuo naujojo koronaviruso gali ir besilaukiančios moterys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)