Portale paranormal.lt liepos 9 dieną patalpinto straipsnio antraštėje rašoma: „Pranešama, kad COVID vakcinos yra bevertės prieš naująjį Lambda ligos variantą, tad kodėl žmonės vis dar turi jomis skiepytis?“. Ši informacija yra netiksli. Straipsnyje remiamasi tik vienu tyrimu, kuris nebuvo recenzuotas kitų mokslininkų, be to, ir tame tyrime nėra nurodoma, kad vakcinos nesuteikia jokios apsaugos prieš „Lambda“ variantą.

Pirmiausia, svarbu pažymėti, kad Čilės Universiteto mokslininkų atliktame tyrime gilintasi tik į vienos vakcinos suteikiamą apsaugą. Kadangi Pietų Amerikoje daugiausia skiepijama kinų sukurta „Coronavacvakcina, tirtas tik šios vakcinos sukuriamos apsaugos lygis, susidūrus su „Lambda“ variantu. Tyrimo išvadose pažymima, kad mutacijos viruso smaigalio baltyme lėmė padidėjusį viruso užkrečiamumą ir sugebėjimą apeiti neutralizuojančius antikūnus.

Svarbu akcentuoti tai, kad tyrime kalbama tik apie vakciną, kuri nėra patvirtinta naudoti Europos Sąjungos šalyse, todėl skaitytojai, išvydę kontraversišką antraštę, galėjo būti suklaidinti. Be to, svarbu ir tai, kad „Coronavac“ vakcina nepademonstravo itin aukšto efektyvumo ir klinikinių bandymų metu dar prieš preparatą patvirtinant naudoti – jos efektyvumas siekė 50,4 proc., tuo tarpu kai „Pfizer“ kurtos vakcinos efektyvumas po antrosios dozės siekia 95 proc., „Moderna“ – 94.1 proc., „AstraZeneca“ – 76 proc., „Johnson & Johnson“ – 72 proc.

Nors tyrimų apie tai, kaip „Lambda“ viruso atmainą veiktų kitos vakcinos, dar trūksta, liepos 19 dieną „biorxiv“ platformoje patalpintas ankstyvos stadijos tyrimas parodė, kad „Pfizer / BioNTech“ ir „Moderna“ kurtos iRNR tipo vakcinos beveik visiškai išlaiko efektyvumą prieš šį variantą, kai, tuo tarpu, vienvalentė „Johnson & Johnson“ dalį savybių apsaugoti organizmą nuo ligos prarado. Kol kas šis tyrimas taip pat dar nebuvo recenzuotas kitų mokslininkų.

Kitas tyrimas, į tą pačią platformą patalpintas kiek anksčiau, liepos 3 dieną, parodė, kad „Pfizer / BioNTech“ ir „Moderna“ kurtos vakcinos dalį efektyvumo prieš „Lambda“ variantą prarado, bet pokyčiai nežymūs, todėl saugu sakyti, kad šios vakcinos vis viena apsaugotų jų gavėją nuo šios viruso mutacijos.

Be to, svarbu pažymėti ir tai, kad neutralizuojantys antikūnai atspindi tik vieną apsauginio imuninio atsako, kurį suteikia vakcinacija, dalį. Dėl šios priežasties minėtoje ankstyvoje studijoje prieinama išvados, kad vakcinos suteikia apsaugą prieš „Lambda“ mutaciją.

Išvados: remiantis pateiktais duomenimis iš studijų, kurios dar turės būti įvertintos kitų mokslininkų, galima sakyti, kad dalis vakcinų, pavyzdžiui, „Pfizer / BioNTech“ ir „Moderna“, suteikia apsaugą nuo „Lambda“ atmainos, tuo tarpu, kai kitų tirtų vakcinų, pavyzdžiui „Johnson & Johnson“ ar „Coronavac“ suteikiama apsauga gali būti silpnesnė, tačiau tai nereiškia, kad šios vakcinos visiškai praranda savo funkciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)