Dar prieš pandemiją skiepai buvo tapę sąmokslo teorijų skleidėjų taikiniu, bet COVID-19 dar labiau paskatino kai kuriuos asmenis platinti melą apie skiepus.

„Vakcinuotieji bijo nevakcinuotų. Tai kame šaknys, kam skiepytis jeigu bijote užsikrėsti? Tai ko bijoti, jei vakcina yra saugi ir apsaugo nuo viruso? Aš esu nevakcinuotas ir esu baubas, nes galiu nešioti virusą ir apkrėsti vakcinuotą. Tai kam kelti vakcinuotiems problemą, jie turi jaustis saugus ir nieko nebijoti.

Ko gero vakcinuotiems žmonėms prasideda psichologinės problemos ir nesuvokimas, jie jau bijo žmonių, bijo bendrauti. Atsiprašau, nejaugi vakcina paveikia ir smegenis?
Valdžioje sėdintis žmonės, jeigu meluojate, tai bent susitarkite ir vienodai. Jokios apsaugos nuo viruso, tai tik žmonių skaldymas“, – rašoma melagienoje. Tai yra klaidinanti informacija.

Priešingai nei teigia įrašo autorius, yra konkrečių įrodymų, kad vakcinos nuo COVID-19 yra naudingos ir efektyvios.

Melagiena

Tyrimai rodo, kad skiepai sumažina tikimybę užsikrėsti COVID-19, o susirgus – sumažėja tikimybė sirgti sunkia forma ar mirti.

Tai iliustruoja ir dabartinė situacija Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL). Absoliuti šiuo metu dauguma KUL gydomų pacientų yra neskiepyti. Taip pat dauguma užsikrėtę delta atmaina, keliems nepavyko nustatyti, kokia koronaviruso atmaina užsikrėtė. Tik du šioje ligoninėje gydomi paskiepyti pilnai, dar du yra gavę vieną vakcinos dozę.

„Skiepyti pacientai yra vyresnio amžiaus, turintys gretutinių ligų. Tad viena iš prielaidų, kodėl jie pateko į ligoninę, yra ta, kad dėl gretutinių ligų jiems pilnai nesusiformavo imunitetas“, – „Delfi“ teigė KUL vyriausioji specialistė komunikacijai Aistė Noreikaitė.

Beje, nė vienas skiepytas pacientas reanimacijos skyriuje nėra gydomas.

Taip pat „Delfi“ Santaros klinikų direktorius medicinai docentas daktaras Valdas Pečeliūnas sakė, kad, kaip rodo statistika, beveik visi pastaruoju metu dėl COVID-19 ligos į Santaros klinikas patekę pacientai buvo neskiepyti, tik vienas buvo visiškai vakcinuotas nuo koronaviruso.

„Jis turi imuninę ligą, dėl kurios gavo labai stiprų prieš imunitetą nukreiptą gydymą. Tai yra patvirtinimas praktikoje, kad didžioji dalis – virš 90 proc. – šiuo metu sergančių žmonių yra neskiepyti. Tarp skiepytų beveik visi sergantieji yra vyresnio amžiaus arba turi tam tikrų gretutinių ligų, kurios lemia silpnesnę reakciją į skiepą.

Visiškai neseniai buvo paskelbti Izraelio duomenys, kad žmonių, jaunesnių nei 50 metų ir neturinčių gretutinių ligų, kurie yra gavę pilną vakcinacijos kursą, ligoninėse tiesiog nėra. Jie neserga sunkiomis ligos formomis.

O vyresnių bei turinčių gretutinių ligų net ir pilna vakcinacija neapsaugo, todėl mums reikia žengti tolesnį žingsnį ir žmonėms, kuriems nesukuriama imuninė apsauga, siūlyti stiprinančią trečią dozę, kad būtų galima sustiprinti jų imuninį atsaką“, – paaiškino V. Pečeliūnas.

Remiantis šia informacija, gali teigti, kad soc. tinkluose plintantis įrašas – melagiena.

Šaltiniai:

https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/puse-sunkiai-serganciuju-covid-19-liga-gydomi-klaipedos-ligonineje-absoliuti-dauguma-ju-neskiepyti.d?id=87813655
https://www.infocovid.lt/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)