Kiek anksčiau „Melo detektorius“ jau rašė apie paskleistus klaidingus gandus, esą Prancūzijoje surengti protestai taip išgąsdino šalies vadovą Emanuelį Macroną, kad šis nusprendė atšaukti „sveikatos pasų“ naudojimą. Tai – melas, nes iš tiesų liepos 25 d. išleistas įsakas reikalauti dokumento, įrodančio kad žmogus persirgo COVID-19, pasiskiepijo nuo šios ligos arba turi neigiamą testo rezultatą, visiems, norintiems patekti į viešojo maitinimo įstaigas, barus, viešąjį transportą, gydymo įstaigas, kai lankomasi nebūtinais atvejais, renginius, seminarus ar parodas.

Šį kartą socialinių tinklų vartotojai smarkiai padidino šiuose prieš E. Macrono sprendimus nukreiptuose protestuose dalyvavusių asmenų skaičių. Pavyzdžiui, vienoje žinutėje įvardijama, kad juose dalyvavo 2 milijonai žmonių, nors toks skaičius nesusidarytų net sudėjus dviejų savaitgalių, kai vyko panašūs protestai, dalyvius.

Klaidinanti žinutė

Žinutėje nurodoma, kad jos autorius kalba apie liepos 17 dieną vykusius protestus. Kaip pranešė Prancūzijos ir pasaulio žiniasklaida, šią dieną šalyje iš viso vyko 136 atskiri protestai, o bendras visuose juose dalyvavusių asmenų skaičius siekė maždaug 114 tūkst. dalyvių. Maždaug 18 tūkst. iš jų protestavo Paryžiuje.

Taigi, nuo „Facebook“ komentare paminėto tikrasis dalyvių skaičius skiriasi 17,5 karto.

Tiesa, liepos 17 dieną Prancūzijoje nuvilnijusi protestų banga nebuvo didžiausia iš pastaruoju metu vykusių panašių akcijų. Kaip pranešė portalas „The Connexion“, liepos 24 dieną, šeštadienį, visoje šalyje protestuoti susirinko maždaug 161 tūkst. dalyvių.

Remiantis pateikta informacija, „Melo detektorius“ vertina pasirodžiusius gandus apie 2 mln. žmonių Prancūzijoje sutraukusius protestus kaip melagingus. žinutės autoriaus minėtą dieną, liepos 17 d., visoje šalyje į atskiras protesto akcijas susirinko maždaug 114 tūkst. asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)