„Prancūzijoje atšaukė "sveikatos pasus", nes 2 milijonai žmonių sukilo. Lietuvoje irgi galima, bet kol nepradės tremti, gal ir nepamatysime tokių sukilimų.“, – skelbiama socialiniuose tinkluose pasidalintoje žinutėje. Ji iliustruota britų naujienų portale „Express“ liepos 19 d. patalpinto straipsnio nuotrauka.

Klaidinanti žinutė

Perskaičius straipsnio anglų kalba antraštę galima pamanyti, kad Prancūzijos vadovas iš tiesų nusprendė atsisakyti planų taikyti COVID-19 „sveikatos pasą“, siekiant gražinti šalį į įprastą gyvenimą, tačiau iš tiesų straipsnyje apie tokius planus nekalbama.

Pagrindinė straipsnio idėja ta, kad anksčiau tą pačią savaitę Emanuelio Macrono paskelbta žinia apie tai, kad į restoranus, barus, ligonines, prekybos centrus, traukinius, lėktuvus ir kitas viešas vietas bus įleidžiami tik žmonės, turintys „sveikatos pasą“, kaip reikiant supykdė prancūzus. Dalis jų nepasitenkinimą išreiškė protestuose, į kuriuos susibūrė tūkstančiai dalyvių. Tačiau tai nereiškia, kad piliečių nepasitenkinimas pakeitė šalies vadovo planus dėl COVID-19 prevencijos. Atvirkščiai, straipsnyje užsimenama, kad galutiniame įstatymo projekte nuspręsta išbraukti tik vieną punktą ir į prekybos centrus, vis dėlto, leisti žmones, neturinčius „sveikatos paso“.

Liepos 25 dieną Prancūzijoje patvirtintas teisės aktas, kuriuo numatoma reikalauti „sveikatos paso“ norintiems lankytis baruose ar viešojo maitinimo įstaigose, seminaruose ar parodose, renginiuose, važiuojant viešuoju transportu ar lankantis ligoninėse išskyrus būtinuosius atvejus. „Sveikatos pasas“ – tai dokumentas, įrodantis, kad asmuo yra pasitikrinęs ir neserga COVID-19, yra pasiskiepijęs arba jau persirgęs infekcija. Vienintelis apribojimas, kuris iš galutinio teisės akto buvo išbrauktas – prekybos centrų lankymas. Į juos bus įleidžiami ir „sveikatos paso“ neturintys asmenys.

Išvados: remiantis šia informacija „Melo detektorius“ vertina internete pasirodžiusius gandus apie „sveikatos paso“ idėjos atsisakiusią Prancūziją kaip iš dalies melagingus. Nors šalyje kilę protestai gal šiek tiek ir prisidėjo prie švelnesnių taisyklių „sveikatos paso“ neturintiesiems, kaip buvo planuota anksčiau, bet šalis neatsisakė šios idėjos. Liepos 25 d. išleistame teisės akte patvirtinta, kad „sveikatos paso“ Prancūzijoje reikės, norint patekti į restoranus, barus, kavines, pasilinksminimo vietas, seminarus ar parodas, naudojantis viešuoju transportu ar keliaujant į gydymo įstaigą (išskyrus būtinuosius atvejus). Atsisakyta tik vieno punkto, apie kurį anksčiau skelbė Prancūzijos vadovas – į prekybos centrus galės patekti ir „sveikatos paso“ neturintys gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)