Siužete, kuris subtitruotas lietuviškai, Stew Peters, tarp melagienų skleidėjų gerai žinomas vardas, kalbina Jane Ruby, kuri save pristato medicinos eksperte. Tačiau AFP faktų tikrintojai nerado įrodymų, kad moteris turi medicinos išsilavinimą.

Kalbinama J. Rudy teigia, kad perskaitė anglišką vertimą vienam ispanų mokslininkų tyrimui. Anot jos, tyrimas įrodo, kad „Pfizer“ vakcina pavojinga, nes joje yra grafeno oksido. J. Rudy tvirtina, kad skiepai yra „praktiškai 99.99 proc. grafeno oksidas“, vadina ją „nuodais, kurie sunaikina praktiškai viską ląstelėse“.

S. Peters ir J. Rudy pokalbis sklinda socialiniuose tinkluose, o jam plisti padeda ir portalas GlobalResearch.ca, kurį JAV Valstybės departamentas įvardijo, kaip svarbią Rusijos propagandos ekosistemos dalį.

J. Rudy kalba apie ispano Pablo Campra tyrimą, kuris nebuvo publikuotas jokiame recenzuojamame akademiniame leidinyje. P. Campra tikino, kad tyrimo paprašė Ricardo Delgado – „La Quinta Columna“ įkūrėjas, kuris dažnai skleidžia melagienas, susijusias su vakcinomis.

„Pfizer“ vakcinos sudėtis yra viešai prieinama, ir joje nėra grafeno oksido. „Pfizer“ atstovė Dervila Keane liepos mėn. pradžioje AFP patvirtino, kad vakcinos gamyboje grafeno oksidas nėra naudojamas. P. Campra tyrimo metodologiją sukritikavo Ester Vazquez, sveikatos apsaugos ekspertė, kuri specializuojasi būtent grafeno oksido srityje ir dirba Europos Komisijos „Graphene Flagship“ tyrimų grupėje. Ji duomenis pavadino „neįtikinamais“ ir „toli nuo mokslinio įrodymo“.

Almeria University, kuriame dirba tyrimą atlikęs P. Campra, neseniai išplatino viešą pareiškimą, kad atsiriboja nuo tyrimo, ir taip pat sukritikavo tyrimo metodologiją.

Taigi, remiantis aukščiau išvardintu išaiškinimu, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad vaizdo įraše skleidžiamas melas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)