„Skiepyjausi, nes labai bijojau viruso, maniau, jog tai išeitis, būt apsaugotu, gyvent ramiai, bet pasiskiepyjus ėmiau bijot ne tik virusų, bet ir žmonių, nes jie, dabar sakoma, man kelia pavojų, gali užkrėsti. Tai kokia nauda iš to skiepo? Kažkas čia man nesueina. Atsiverčiau Sveikatos apsaugos ministerijos puslapį, o ten dar įdomiau - pasiskiepyjęs žmogus gali būti tylus viruso nešiotojas ir platintojas! Tai, kaip čia dabar gaunasi, kas man paaiškins? Paskiepytam žmogui degama žalia šviesa eiti, keliauti kur nori, žadama laisvė, nors šis yra platintojas, o neskiepytam, sveikam, keliami reikalavimai, ribojimai, nors akivaizdu - tai nesąžininga ir yra akivaizdus žmogaus teisių ir apskritai, logikos, blaivaus proto pažeidimas. Ką jūs į tai? Kokia skiepo paskirtis? Laisvė vartoti? O kaip su laisve būti sveiku ir rūpintis savo sveikata?“, – rašoma įraše soc. tinkle „Facebook“.

Kaip nurodo Europos komisija, dažnu atveju melagienos ir sąmokslo teorijos yra pateikiamos klausimų forma. Neišskirtinis ir šis įrašas, kuriuo spėjo pasidalinti daugybė žmonių.

Įrašu bandoma neva tai parodyti, kad skiepytis nėra naudinga. Visgi – tai yra melas.

Melaginga informacija

Tyrimai rodo, kas pasiskiepiję žmonės turi mažesnę tikimybę susirgti COVID-19 nei pasiskiepiję, o jei jau suserga – daug mažesnė tikimybė, kad pasiskiepiję asmenys sirgs sunkia ligos forma ar mirs.

Tai jau iliustruoja ir pirmadienį paviešinti Lietuvos statistikos departamento duomenys: šiuo metu Lietuvos ligoninėse gydoma 100 COVID-19 pacientų, daugiau nei 10 iš jų – reanimacijoje. „Delfi“ žiniomis, absoliuti dauguma pacientų, gulinčių reanimacijoje, yra neskiepyti nuo koronaviruso.

„Skiepai reikšmingai sumažina tikimybę susirgti COVID-19 liga, o visgi ja susirgus indikacijos daug švelnesnės, greičiau sveikstama. Didesni pasiskiepijusių skaičiai, vasaros laikas, žinoma lemia mažesnius susirgimų skaičius, tačiau gyventojus norisi labiau paskatinti skiepytis – saugoti ir save ir kitus, – „Delfi“ sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė Sonata Tenytė.

Remiantis šią informacija, galima teigti, kad įrašas – melagiena.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/visi-gulintys-reanimacijoje-del-koronaviruso-nepasiskiepije-situacija-dviejose-savivaldybese-skiriasi-itin-smarkiai.d?id=87792433
  • https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/dauguma-salies-ligoninese-nuo-covid-19-gydomu-pacientu-uzsikrete-delta-atmaina-beveik-visi-jie-neskiepyti.d?id=87769353
  • https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/fighting-disinformation/identifying-conspiracy-theories_lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)