Tiesa, kad Prancūzijoje, šalyje, kurioje stebimas didelis abejingumas vakcinacijai, prezidento Emanuelio Makrono nurodymas supykdė kai kurių sričių darbuotojus. Pasak šalies vadovo, iki rugsėjo 15 dienos nuo COVID-19 privalo pasiskiepyti visi sveikatos sektoriuje dirbantys žmonės, o to nepadarius jiems grėstų sankcijos – nebūtų mokami atlyginimai, grėstų atleidimas iš darbo.

Tiesa, po tokio pranešimo šalyje kilo nepasitenkinimas ir iš liepos 25 d. priimto galutinio įsako išbrauktas atleidimo iš darbo punktas. Vis dėlto, kaip skelbiama dokumente, iki rugsėjo 15 dienos nesuskubę pasiskiepyti sveikatos srities darbuotojai negalės dirbti su pacientais, o jų algos mokėjimai bus įšaldyti. Nepasiskiepijusiems iki šios datos darbuotojams siūloma naudoti savo sukauptas atostogų dienas arba išeiti neapmokamų atostogų iki pavyks pasiskiepyti ir pateikti reikalingus duomenis darbovietei.

Vis dėlto, portale respublika.lt patalpintame straipsnyje įsivėlė netikslios informacijos. Žinutėje teigiama: „Daugiau negu pusantro milijono Prancūzijos medikų atsisakė vakcinuotis, pranešė šalies sveikatos apsaugos ministras Olivjė Veranas (Olivier Véran). Šią informaciją paviešino šalies nacionalinis televizijos kanalas „RMC Découverte".“

Tai nėra tiesa. Prancūzijos Sveikatos apsaugos ministras nepranešė apie pusantro milijono skiepytis atsisakiusių medikų. Pranešime įvardijama, kad E. Makrono nurodymas privalomai skiepyti nuo COVID-19 sveikatos sektoriaus darbuotojus iš viso palies maždaug 1,5 mln. žmonių. Tai yra, šiuo metu šalyje yra maždaug tiek šioje srityje dirbančių ir dar nepasiskiepijusių asmenų, tačiau tai nereiškia, kad jie atsisakė skiepytis – apie skiepų atsisakiusius sveikatos srities darbuotojus Prancūzijos žiniasklaida duomenų nepateikė.

Be to, straipsnyje pateikiami atrinkti faktai, turintys pagrįsti autoriaus nuostatą apie masiškai skiepytis neva atsisakantį medicinos personalą, o, tuo tarpu, svarbūs teiginiai, nurodantys priešingai, tiesiog nepaminėti.

Pavyzdžiui, straipsnyje minima, esą Prancūzijos medicinos sąjungų konfederacijos (CSMF) atstovas pareiškė nepritariantis privalomai sveikatos srityje dirbančių žmonių vakcinacijai, tačiau iš tiesų Prancūzijos naujienų portaluose pasirodė priešinga informacija. Portale „Franceinfo“ dar iki pasirodant E. Makrono pareiškimui apie privalomą skiepijimą pasidalinta interviu su gydytoju Luc Duquesnel, Prancūzijos medicinos sąjungų konfederacijos generalinio skyriaus pirmininku, kuris tvirtino, kad sveikatos sektoriaus darbuotojų vakcinacija galiausiai turės tapti privaloma dėl bendros visuomenės gerovės.

Jau po Prancūzijos vadovo pranešimo apie privalomą medicinos sektoriaus darbuotojų vakcinaciją tame pačiame portale pasisakė ir dar vienas CSMF atstovas Thierry Amouroux. Televizijos reportaže vyras sakė, kad sąjunga nėra nusistačiusi prieš privalomą vakcinaciją, tačiau ją papiktino vyriausybės komunikacija šia tema.

„Mums slaugytojų skiepijimas yra moralinis etinis imperatyvas. Kita vertus, mes nesame prieš privalomą skiepijimą, tačiau mus šokiruoja vyriausybės komunikacija, kai naudojami tik iš dalies teisingi duomenys, nurodantys, esą tik labai nedaug slaugytojų yra paskiepyti, kai, iš tiesų, yra priešingai, 91 proc. sveikatos priežiūros specialistų jau yra paskiepyti“, – televizijos eteryje pasakojo CSMF atstovas.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina teiginius apie tai, kad 1,5 mln. Prancūzijoje sveikatos paslaugų srityje dirbančių žmonių atsisako skiepytis kaip klaidingus. Iš tiesų, Prancūzijos sveikatos ministras viešuose pareiškimuose minėjo, kad sprendimas iki rugsėjo 15 dienos privalomai paskiepyti sveikatos sektoriaus darbuotojus paveiks „1,5 milijono žmonių – sveikatos, slaugos profesionalų, dirbančių ligoninėse, slaugos namuose ar savo namuose, ugniagesių...“. Tai nereiškia, kad 1,5 milijono žmonių atsisako skiepytis, o tiesiog nurodo skaičių, kiek šioje srityje dirbančių asmenų dėl įvairių priežasčių dar nėra pasiskiepiję.

Kaip praneša Prancūzijos žiniasklaida, E. Makrono pareiškimas davė vaisių akimirksniu. Po prezidento kalbos žmonės suskubo registruotis vakcinacijai „Doctolib“ platformoje. Liepos 12 – 13 dienomis platformoje sulaukta beveik 1,7 mln. registracijų skiepams nuo COVID-19.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)