Akivaizdu, kad šią informaciją išplatinę asmenys siekė pademonstruoti, kad Lietuvoje vyriausybės vadovai, palyginti su mažiausiai uždirbančiais, susižeria neadekvačiai dideles sumas, mat sąraše Lietuvos vardas įrašytas paskutinėje vietoje, nurodoma, kad Lietuvos ministrai gauna 20,5 karto didesnes algas, nei uždirbantys mažiausiai. Tokie atvaizdai su klaidingais skaičiais gali tapti manipuliacijos priemone, mat įrašas sulaukė didelio populiarumo ir buvo pasidalintas 1,6 tūkst. karto. Įraše taip pat nenurodoma, kurių metų duomenys lyginami, o tai taip pat turėtų sukelti įtarimą, nes tiek minimalus atlyginimas, tiek šalių vadovų gaunami atlyginimai nuolat keičiasi.

„Melo detektorius“ nusprendė įsitikinti, kiek iš tiesų uždirba vyriausybių vadovai įvairiose šalyse ir kiek šis uždarbis skiriasi nuo minimalių gyventojų už darbą gaunamų pajamų.

Sudarytoje lentelėje pateikiame duomenis, viešai prieinamus „IG Group“ – vienos iš aktyviausių bendrovių valiutų rinkos srityje – interneto svetainėje. Pateikiami įvairiose šalyse ministrų pirmininkų gauti atlygiai 2020 metais su tais pačiais metais šalyse buvusiu minimaliu darbo užmokesčiu.
Lentelėje pateikiami duomenys, kai Lietuvos ministras pirmininkas vis dar buvo Saulius Skvernelis. Šiuo metu, kaip skelbiama Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos interneto svetainėje, šių metų I ketvirtį ministro pirmininko mėnesinis atlyginimas siekia 5 301 eurų. Taigi, palyginti su šiuo metu galiojančiu minimaliu 642 eurų minimaliu darbo užmokesčiu ministras pirmininkas Lietuvoje uždirba 8,25 karto daugiau už mažiausias pajamas šalyje gaunančius gyventojus.


Tuo tarpu įvairių ministerijų vadovai uždirba mažiau, todėl ir šis skirtumas yra mažesnis. Pavyzdžiui, šių metų II ketvirtį finansų ministro atlyginimas siekia 4507 per mėnesį. Tai yra 7 kartus didesnis atlygis už minimalią algą.

Sveikatos apsaugos ministro vidutinis atlyginimas šių metų I ketvirtį siekė 5200 eurų, vadinasi, buvo 8 kartus didesnis už minimalų darbo užmokestį.

Visi darbo užmokesčiai pateikiami neatskaičius mokesčių.

Išvados: remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina internete pasirodžiusį ministrų įvairiose šalyse gaunamo atlygio ir minimalios algos palyginimą kaip klaidingą. Atvaizde pateikti skaičiai visiškai neatitinka tikrovės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)