Publikacija, kurioje aptariami šie duomenys, pasirodė dažnai sąmokslo teorijas ir klaidinančią informaciją platinančiame portale sapereaude.lt. Straipsnyje nurodoma, kad šie duomenys paimti iš informavimo apie šalutinį medicininių preparatų poveikį sistemų – JAV tokia sistema vadinama VAERS, o ES – „EudraVigilance“.

Svarbu pabrėžti tai, kad nė vienoje šių sistemų pateikiami duomenys nereiškia, kad tam tikrus šalutinus poveikius ar mirtį sukėlė suleista vakcina. Šiose duombazėse kaupiami spontaniški pranešimai, tai yra, pranešimus gali palikti patys gyventojai arba medicinos srities darbuotojai. Visuose juose pranešama apie įvykius, ištikusius po vakcinacijos nuo COVID-19, o ne dėl jos.

Kiekvieną šiose sistemose užregistruotą stiprų šalutinį poveikį ar mirtį tiria medicinos darbuotojai. Tik atlikus tyrimą galima daryti išvadą, ar užregistruotą įvykį iš tiesų sukėlė vakcina.

Ši informacija pabrėžiama ir pačiose duombazėse. VAERS interneto svetainėje rašoma, kad „vertinant VAERS duomenis, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad nė vieno pranešto įvykio nesieja priežasties ir pasekmės ryšys. VAERS pateikiami pranešimai apie visas galimas vakcinų ir nepageidaujamų reiškinių (galimų šalutinių poveikių) sąsajas, todėl VAERS renka duomenis apie visus nepageidaujamus reiškinius po vakcinacijos, nesvarbu, ar tai atsitiktinis reiškinys, ar tikrai sukeltas vakcinos. Pranešimų apie nepageidaujamus reiškinius, pateiktų VAERS negalima laikyti dokumentu, kad įvykį sukėlė vakcina.“

Gido apie tai, kaip vertinti VAERS pateikiamus duomenis apačioje dar kartą pabrėžiama, kad „pranešimas VAERS paprastai neįrodo, kad nustatyta (-os) vakcina (-os) sukėlė aprašytą nepageidaujamą reiškinį. Tai tik patvirtina, kad įvykis, apie kurį pranešta, įvyko kada nors po skiepo. Norint, kad VAERS priimtų pranešimą, nereikia įrodymų, kad įvykį sukėlė vakcina. VAERS priima visas ataskaitas, nevertindamas, ar įvykį sukėlė vakcina.“

Kadangi VAERS ir kitos spontaniškų pranešimų registravimo sistemos suteikia galimybę į duombazę patekti visiems pranešimams, pasitaiko ir sukčių, kurie praneša apie niekada neįvykusius reiškinius, nutikusius neegzistuojantiems žmonėms. „Melo detektorius“ apie tokius pavyzdžius jau rašė.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro internetinėje svetainėje taip pat nurodoma, kad apie mirtis, ištikusias po vakcinacijos nuo COVID-19 pranešama retai. Nuo gruodžio 14 iki liepos 19 dienos VAERS sistemoje užregistruoti 12 313 tokių pranešimų, tai sudaro 0,0036 proc. visų JAV nuo COVID-19 paskiepytų asmenų. Taip pat nurodoma, jog „peržiūrint turimą klinikinę informaciją, įskaitant mirties liudijimus, skrodimą ir medicininius dokumentus, nenustatyta priežastinio [mirčių, įvykusių po vakcinacijos] ryšio su COVID-19 vakcinomis. Tačiau naujausi pranešimai rodo įtikinamą priežastinį ryšį tarp „J & J / Janssen“ COVID-19 vakcinos ir TTS, reto ir rimto nepageidaujamo reiškinio – mažo trombocitų kiekio kraujo krešėjimo atvejų – sukėlusio mirtis.“

Tą patį galima paminėti ir apie „EudraVigilance“ sistemą, kuri analogišku principu, kaip ir VAERS, renka informaciją apie galimus šalutinius reiškinius, ištikusius po vakcinacijos, ES šalyse.

Sistemos interneto svetainėje taip pat nurodoma, kad „šioje svetainėje pateikta informacija yra susijusi su įtariamu šalutiniu poveikiu, tai yra, medicininiais įvykiais, kurie buvo pastebėti po COVID-19 vakcinų vartojimo, tačiau kurie nebūtinai yra susiję su vakcina ar jos sukelti. Šiuos reiškinius galėjo sukelti kita liga arba jie gali būti susiję su kitu tuo pačiu metu paciento vartojamu vaistu.

Europos vaistų agentūros moksliniame vertinime atsižvelgiama į daugelį kitų veiksnių, tokių kaip paciento ligos istorija, įtariamos nepageidaujamos reakcijos dažnis paskiepytoje populiacijoje, palyginti su dažnumu visoje populiacijoje ir ar biologiškai tikėtina, kad vakcina galėjo sukelti įvykį.
Tik išsamus visų turimų duomenų įvertinimas leidžia padaryti tvirtas išvadas apie COVID-19 vakcinų naudą ir riziką.“

Toje pačioje svetainėje taip pat įspėjama apie besidubliuojančių tokių pačių pranešimų riziką, mat duomenys į sistemą patenka iš skirtingų šaltinių.

Išvados: remiantis šiais duomenimis galima daryti išvadą, kad VAERS ar „EudraVigilance“ sistemose užregistruoti pranešimai neįrodo, kad sunkius šalutinius poveikius ar mirtis sukėlė COVID-19 vakcinos. Šiose sistemose registruojami visi pranešimai, kuriuos pateikia gyventojai, medikai ar farmacijos kampanijos ir tik vėliau pranešimai apie rimtus šalutinius poveikius yra tikrinami specialistų. Tik patikrinus apie įvykį pranešusių asmenų medicininius įrašus, turimą klinikinę informaciją arba, jei pranešama apie mirtį, velionio skrodimo išvadas, mirties liudijimą galima daryti išvadą, kas tiksliai sukėlė minimą nepageidaujamą poveikį ar mirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)