Nuotrauka pasidalinęs žmogus prie nuotraukos paliko komentarą: „Lietuvoje žmonės ramiai miega, tačiau prancūzai nemiega ir labai gausiai ir vieningai protestavo prieš priverstines marmalų injekcijas bei skaitmeninių pasų įdiegimą.“

Atvaizde iš tiesų matyti vykstantis protestas, fone – Paryžiaus Triumfo arka.

Tačiau atlikus vaizdų paiešką internete nesunku išsiaiškinti, kad iš tiesų nuotrauka nėra susijusi su pandemija ar skiepais, o joje matomi įvykiai vyko prieš beveik 3 metus – 2018 m. lapkričio 24 dieną.

Tą dieną Paryžių drebino „geltonųjų liemenių“ protestas, o šį kadrą užfiksavo prancūzų fotožurnalistas Olivier Coret. 2019 metų rugsėjį ši ir kitos menininko nuotraukos ta pačia tema buvo panaudotos parodos „France’s Yellow Vests – Les gilets jaunes“ metu.

Nuotrauka taip pat patalpinta į nepriklausomų Prancūzijos fotografų platformą „Divergence Images“. Prierašas po ja patvirtina, kad fotografija atspindi 2018 metais vykusį „geltonųjų liemenių“ protestą.

Fotografo Olivier Coret nuotrauka patalpinta platformoje „Divergence Images“

Protestų banga, kurios metu tūkstančiai demonstrantų, apsivilkusių geltonomis kelininkų liemenėmis, išėjo į gatves prasidėjo savaitė iki datos, kai buvo padaryta ši Olivier Coret fotografija. Neramumai kilo dėl vyriausybės sprendimo didinti dyzelino akciją ir tokiu būdu mažinti aplinkos taršą. Vėliau judėjimas suradikalėjo, o protestai virto plataus masto demonstracijomis, nukreiptomis prieš Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono vykdomą politiką.

Išvados: remiantis pateikta informacija „Melo detektorius“ vertina „Facebook“ pasirodžiusią informaciją, kaip klaidinančią. Pasidalintoje nuotraukoje vaizduojamas ne kadras iš protestų prieš skiepus ir COVID-19 skiepų sertifikatus, o 2018 metais vykusio „geltonųjų liemenų“ protesto akimirka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)