Žinutė apie tai, kad nuo birželio 21 dienos PSO, esą, nebesiūlo skiepyti vaikų ir paauglių nuo COVID-19 ir netgi aiškiai perduoda: „Ne, neskiepykite! Nėra jokių įrodymų, kad skiepijimas nuo Covid-19 būtų naudingas jaunesniems nei 18 metų asmenims“ pasirodė „Telegram“ diskusijų grupėje „Vakcinų aktualijos“. Vėliau ta pačia žinute pasidalinta ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose.

Klaidinanti žinutė

Tačiau žinutėje pateikta informacija – neteisinga. Tai lėmė laiku neatnaujinta oficiali PSO svetainė, kurioje pateikiamos skiepijimo rekomendacijos. Kaip paaiškėjo vėliau, prie neteisingos informacijos plitimo prisidėjo ir Jungtinių Amerikos Valstijų respublikonų partijos atstovė Marjorie Taylor Greene savo „Twitter“ paskyroje paskelbusi panašaus turinio pranešimą.

Kaip rodo birželio 22 d. archyvuota PSO puslapio versija, šią dieną organizacijos svetainėje dar buvo skelbiama, kad PSO kol kas nerekomenduoja skiepyti nuo COVID-19 vaikų, nes trūksta duomenų apie vakcinos poveikį šiai amžiaus grupei. Kadangi pasitarimas vakcinų rekomendavimo klausimais vyko anksčiau, dalis žmonių pagalvojo, kad tai ir yra atnaujintos rekomendacijos.

Vis dėlto, vėliau tą pačią dieną puslapis buvo atnaujintas ir jame paskelbta tokia informacija:

„Vaikai ir jaunuoliai serga lengvesne ligos forma, nei suaugusieji, todėl, jeigu jie nepriklauso padidintos rizikos grupei susirgti sunkia COVID-19 forma, jų skiepijimas nėra toks skubus, kaip vyresnių žmonių, sergančių lėtinėmis ligomis ar sveikatos sektoriaus darbuotojų.

Reikia daugiau įrodymų apie skirtingų COVID-19 vakcinų vartojimą vaikams, kad būtų galima pateikti bendras rekomendacijas dėl vaikų skiepijimo nuo COVID-19.

PSO strateginė patariamoji ekspertų grupė padarė išvadą, kad Pfizer / BionTech vakcina tinka vartoti 12 metų ir vyresniems žmonėms. Didelės rizikos vaikams nuo 12 iki 15 metų ši vakcina gali būti pasiūlyta kartu su kitomis prioritetinėmis vakcinacijos grupėmis. Vakcinų klinikiniai bandymai su vaikais tęsiami ir PSO atnaujins savo rekomendacijas, kai įrodymai ar epidemiologinė padėtis pateisins politikos pakeitimą.“

Iš tiesų, minėtos išvados PSO strateginė patariamoji ekspertų grupė priėjo dar gegužės 27 dieną, o birželio 15 dieną paskelbtas susitikimo informacijos apibendrinimas.

Tai įrodo ir PSO svetainėje paskelbtas dokumentas „Tarpinės vakcinos „Pfizer – BioNTech COVID-19“, BNT162b2, naudojimo rekomendacijos“, kuriame kalbama apie šios vakcinos tinkamumą naudoti vyresniems nei 12 metų asmenims.

Išvados: remiantis pateiktais duomenis galima daryti išvadą, kad klaidinga informacija apie tai, kad, esą, PSO neberekomenduoja skiepyti nuo COVID-19 vaikų ir jaunuolių pasklido dėl to, kad organizacijos puslapis nebuvo laiku atnaujintas. Naujausiais duomenimis, PSO susilaiko nuo bendrų rekomendacijų skiepyti vaikus nuo COVID-19, nes virusas šių amžiaus grupių asmenims nėra toks pavojingas, todėl skiepijimo prioritetas turėtų būti skiriamas vyresniems, lėtinių ligų turintiems ar sveikatos sektoriuje dirbantiems žmonėms, tačiau pripažįsta, kad „Pfizer / BioNTech“ kurta vakcina yra saugi naudoti vyresniems nei 12 metų žmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)