„Teigiami net šampaną įlašinus. Testai yra atvežami iškarto supakuoti kurie bus teigiami, o kurie neigiami . Kam reikia galiu ta video atsiųsti ir patys pamatysit kokius testus atveža į įstaigas...“, – tokia žinute pasidalino viena „Facebook“ socialinio tinklo narė. Kartu su žinute pasidalinta ir vaizdo įrašu, kuriame vaizduojamas COVID-19 testo atlikimas, vietoje mėginio pasitelkus šampano lašą.

„Melo detektorius“ jau ne kartą rašė, kad tokie testai – beverčiai ir nieko neįrodo.

Kiekvieno testo, skirto SARS-Cov-2 virusui nustatyti, lapelyje pateikiama informacija apie tai, kokie mėginiai yra reikalingi testui atlikti ir gauti kaip įmanoma tikslesnį rezultatą, taip pat – kokius veiksmus reikia atlikti, kad testas būtų atliktas kokybiškai.

Atliekant tokį ir panašius eksperimentus testas tiesiog sugadinamas, nes neįgyvendinama nė viena tinkamo jo naudojimo taisyklė, todėl jo rezultatai praranda bet kokią reikšmę, be to, tai matyti ir „eksperimentatorių“ testuose – nors vaizdo įrašo autoriai tvirtina, kad išryškėjo dvi juostelės, iš tiesų rezultatai labiau primena neryškią išsiliejusią dėmę, nei aiškias linijas, kurios turėtų išryškėti testą atliekant su tinkamais ėminiais.

Panašių bandymų atlikti COVID-19 testus su ėminiais, kuriems testuoti testas tiesiog nėra skirtas buvo ir anksčiau. „Melo detektorius“ jau rašė apie panašų bandymą su „Coca-Cola“ gėrimu, kivio vaisiumi ar sniego senio pavyzdžiu.

Netiesa ir tai, kad ant COVID-19 testų pakuočių esantys užrašai iš anksto nulemia, ar testo rezultatas bus teigiamas, ar neigiamas. Žinutės autorė greičiausiai kalba apie kontrolinius testų tamponus, skirtus nustatyti, ar testas veikia tinkamai. Daugiau informacijos apie tai, kaip tikrinamas testų tinkamumas naudoti galima rasti čia.

Išvados: COVID-19 testo atlikimas, naudojant šampano mėginį neįrodo, kad testų rezultatai yra klastojami, o virusas iš tiesų neegzistuoja. Ant testų pakuočių pastebėti užrašai, nurodantys teigiamą ar neigiamą testo tamponą nerodo, kad testai iš anksto pagaminti taip, kad rodytų atitinkamą rezultatą. Tai – kontroliniai testo tamponai, skirti įsitikinti, ar pakuotėje esantys testai yra tikslūs ir tinkami naudoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)