Kalbėdamas apie Haičio prezidento mirtį žinutės „Facebook“ socialiniame tinkle autorius pasitelkė kodinius žodžius. Vietoje žodžio „pandemija“ naudojamas junginys „Karunos epi_____a“, o žodis „vakcina“ keičiamas „išganingu skysčiu“. Tačiau įsigilinus į žinutės turinį nesunku suprasti, apie ką kalba jos autorius.

Žinutėje aptariamas Haičio prezidento Jovenel Moïse nužudymas, siejant jį su šalies vadovo pasipriešinimu COVID-19 vakcinacijai ir pandemijai. „Manau, kad greitu laiku Haitis gaus ''isganinga skysti'' ir salis prisijungs prie kitu ''palaimintuju'' „, – tokia išvada dalinasi žinutės „Facebook“ tinkle autorius (aut. past. – citatos kalba netaisyta). Tačiau, kaip praneša žiniasklaida, nėra jokių ženklų, rodančių, kad Haičio vadovo mirtis būtų susijusi su pasipriešinimu vakcinacijai, be to, tikėtina, kad politiko mirtis ne pagreitins, o, atvirkščiai, dar labiau sulėtins šalies pastangas gauti vakcinų.

Haičio vadovas J. Moïse buvo nužudytas liepos 7 d., kai ginkluotų užpuolikų būrys įsiveržė į jo namus. Prezidento žmona mirties išvengė, bet buvo sužeista. Įvykio vietą pasiekus policijos pareigūnams, keturi įtariamieji buvo nukauti, dar du – suimti. Iš viso po įvykio buvo suimta daugiau nei 20 su prezidento nužudymu siejamų asmenų. Kai kurie iš jų policijos pareigūnams tvirtino, kad užpuolimo tikslas nebuvo nužudyti Haičio prezidentą, o tik jį sulaikyti ir paskelbti naujuoju prezidentu vyrą, įvardijamą kaip vieną iš nužudymo organizatorių – Christianą Emmanuelį Sanoną, prisistatantį gydytoju (nors įrašuose neįmanoma aptikti informacijos, kad šis asmuo turėtų mediko licenciją). Policijos duomenimis, dauguma sulaikytų asmenų buvo Kolumbijos piliečiai.

Nors tikslios J. Moïse nužudymo priežastys nėra žinomos, paskutinius jo prezidentavimo metus temdė juodi debesys. Šalyje kilo nesutarimų dėl to, ar J. Moïse kadenciją turėjo baigti 2021 metų vasarį, ar 2022 metų vasarį. Opozicijos bandymus įkurti laikinąją vyriausybę poste troškęs išlikti prezidentas įvardijo kaip „perversmo bandymą“, J. Moïse taip pat buvo kaltinamas bandymais pakeisti šalies konstituciją, suteikiant prezidentui imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo. Opozicijos lyderiai kaltino nužudytąjį Haičio vadovą diktatoriškomis tendencijomis.

Nėra jokių duomenų, kuriais remiantis būtų galima teigti, kad Haičio vadovo mirtis yra susijusi su jo skeptiškomis pažiūromis į pandemiją ir vakcinaciją nuo COVID-19.

Netiesa ir tai, kad J. Moïse mirtis paskatins greitesnį šalies aprūpinimą vakcinomis nuo COVID-19. Atvirkščiai, baiminamasi, kad pastarųjų dienų įvykiai tik dar labiau pavėlins priemonių pandemijai valdyti įsigijimą. Haitį birželio viduryje turėjęs pasiekti 130 tūkst. vakcinos dozių krovinys dėl nežinomų priežasčių jau buvo atidėtas neapibrėžtam laikui. Pranešama, kad šiuo metu naujų COVID-19 atvejų vidurkis šalyje siekia 79, o nuo pandemijos pradžios Haityje infekcija persirgo 19 220 žmonių.

Žinutės „Facebook“ socialiniame tinkle autorius buvusio Haičio vadovo J. Moïse nužudymą lygina su Tanzanijos vadovo John Magufuli mirtimi, siedamas šiuos įvykius dėl to, kad Tanzanijos vadovas taip pat neigė pandemiją ir vakcinų naudą. Ši informacija taip pat klaidinga. J. Magufuli nemirė smurtine mirti. Kaip praneša žiniasklaida, Tanzanijos lyderį pražudė širdies ligos, tačiau neatmetama ir versija, kad J. Magufuli galėjo sirgti COVID-19.

Išvados: nėra jokių duomenų, įrodančių, kad Haičio prezidentas Jovenel Moïse buvo nužudytas dėl to, kad neigė pandemiją ir priešinosi šalies gyventojų vakcinacijai nuo COVID-19. Nors tikslios nužudymo priežastys dar tiriamos, tikėtina, kad užpuolimą paskatino šalyje vyraujanti įkaitusi politinė atmosfera. Buvęs Tanzanijos vadovas John Magufuli taip pat nemirė dėl skeptiškų pažiūrų į koronavirusą ir vakcinas. Žiniasklaidos teigimu, politikas mirė dėl širdies ligų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)