Originalios publikacijos vokiečių kalba iš uncutnews.ch, kurią išvertė laisvaslaikrastis.lt, autoriai klaidingai interpretuoja, parašyta „Public Health England“ sveikatos apsaugos specialistų, yra apie naujojo koronavirusų atmainų sekoskaitą, o ne vakcinacijos efektyvumą ar įtaką mirtingumui.

Melaginga informacija

Delta atmaina, kuri dabar dominuoja Jungtinėje Karalystėje, bet plinta visoje Europoje, yra 40–60 proc. labiau pernešama. Todėl Europos Sąjungos lyderiai, kaip Vokietijos kanclerė Angela Merkel, ragina greitinti vakcinavimo tempus. Mokslininkų teigimu, Delta atmainos paplitimas yra neišvengiamas, tačiau vakcinos gali smarkiai sumažinti poveikį.

Kaip rodo tų pačių „Public Health England“ duomenys, paskelbti gegužės mėn., „Pfizer“ ir „AstraZeneca“ vakcinos suteikia didesnę nei 90 proc. apsaugą nuo hospitalizacijos susirgus Delta atmaina. Specialistų teigimu, tai parodo, kad dvi vakcinų dozės apsaugo nuo stiprių ligos formų.

Oksfordo mokslininkų tyrimo, kuris prieš kelias dienas buvo publikuotas žurnale „Cell“, duomenimis, dvi „AstraZeneca“ ir Pfizer“ vakcinų dozės sukuria veiksmingą apsaugą ne tik nuo Delta, bet ir nuo Kappa atmainų.

Tai leidžia teigti, kad COVID-19 vakcinos yra veiksmingos. Visgi nedidelė dalis žmonių, kurie yra visiškai paskiepyti, vis tiek susirgs COVID-19. Pirminių klinikinių tyrimų metu nė viena vakcina nebuvo 100 proc. veiksminga, tačiau taip niekada ir nebuvo tvirtinama.

Jei suserga paskiepytas asmuo, kuriam jau susiformavęs vakcinos imunitetas, greičiausiai asmuo sirgs lengvesne ligos forma – jam neprireiks hospitalizacijos ir negrės pavojus gyvybei. Šiuo metu taip pat laukiama daugiau duomenų dėl „Moderna“ ir „Johnson & Johnson's“ vakcinos efektyvumo.

Prieš kelias dienas paskelbtoje „The Associated Press“ analizėje teigiama, kad beveik visos su COVID-19 siejamos mirys Jungtinėse valstijose yra tarp neskiepytų žmonių. Vos 0.8 proc. atvejų – tarp paskiepytų žmonių.

Todėl, remiantis aukščiau išvardintais tyrimų duomenimis, galima teigti, kad laisvaslaikrastis.lt paskelbtame vertime yra klaidingai interpretuojami statistiniai duomenys, ir taip skleidžiama melaginga informacija.

Šaltiniai

  • https://apnews.com/article/coronavirus-pandemic-health-941fcf43d9731c76c16e7354f5d5e187
  • https://www.capradio.org/articles/2021/05/10/no-the-death-rate-for-vaccinated-people-is-not-higher-than-that-of-unvaccinated-people/
  • https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/993879/Variants_of_Concern_VOC_Technical_Briefing_15.pdf
  • https://www.bbc.com/news/world-europe-57594954
  • https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/uk-study-finds-vaccines-offer-high-protection-against-hospitalisation-delta-2021-06-14/
  • https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/astrazeneca-covid-19-vaccine-effective-against-variants-found-india-2021-06-22/
  • https://www.newyorker.com/science/medical-dispatch/the-delta-variant-is-a-grave-danger-to-the-unvaccinated
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)