Išverstoje publikacijoje, kurios originalas vokiečių kalba paimtas iš portalo tkp.at, melagingai teigiama, kad paskiepytiems žmonėms pavojinga skraidyti, nes jiems dažnai išsivysto trombozė. Esą pilotai po skiepo nebegali skraidyti. Remiamasi visiškai niekuo su istorija nesusijusiais šaltiniais apie orlaivių valdymo rekomendacijas po vakcinacijos. Pasakojama istorija apie dviračių parke žuvusį pilotą, kuri neva taip pat susijusi su COVID-19 skiepais.

Melagingas teiginys: trombozė po COVID-19 vakcinos pasitaiko dažnai

Trombozė laikoma itin retu COVID-19 vakcinos šalutiniu poveikiu. Pavyzdžiui, kaip teigiama Oksfordo universiteto mokslininkų analizėje, sergant COVID-19 smegenų venų trombozės rizika išauga 100 kartų – kelis kartus daugiau nei po vakcinos. Todėl teiginys, kad trombozė po COVID-19 skiepo pasitaiko dažnai – yra melagingas.

Klaidinantis teiginys: pilotai po skiepo gali skraidyti tik po 48 arba 72 valandų

Tiesa, kad Europos aviacijos saugos agentūra (EASA) rekomenduoja po skiepo dozių pilotams neskraidyti 72 valandas. Taip yra todėl, kad pilotams, kaip ir visiems žmonėms, po skiepo gali pasireikšti nepageidaujami poveikiai – karščiavimas, skausmas ir pan. Tai nereiškia, kad skiepai kelia pavojų pilotų gyvybėms.

Melagingas teiginys: keturi „British Airways“ žuvo po skiepo

Šios konspiracijos teorijos šaknys – socialiniuose tinkluose plintanti vieno internauto balso žinutė, kurioje jis tikina, kad pažįsta „British Airways“ pilotą, kuris neva jam papasakojo, kad po COVID-19 vakcinos mirė keturi oro bendrovės pilotai. Laikui bėgant, žuvusių pilotų skaičius kažkaip išaugo iki keturių.

„British Airways“ jau viešai paneigė tokią informaciją savo „Twitter“ paskyroje. Atstovai patvirtino, kad mirė keturi pilotai, tačiau jų mirtys niekaip nesusijusios su COVID-19 vakcina.

Pavyzdžiui, vienas iš pilotų – Nicholas Synnott – itin sunkiai COVID-19 sirgo 2020 m. kovo mėn. Iš ligoninės paleistas prieš Kalėdas – 2020 m. gruodį. N. Synnott COVID-19 sirgo itin rimtai – buvo paveikti beveik visi jo organai. Jis mirė 2021 m. birželį, mirties priežastis kol kas neskelbiama viešai.

Taigi, remiantis aukščiau išvardintais melagingais ir klaidinančiais teiginiais, galima teigti, kad laisvaslaikrastis.lt publikacija yra melaginga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)