Straipsnyje, kuriame liaupsinamas hidroksichlorokvinas, aptariamas gegužės 31 dieną platformoje „medRxiv“ patalpintas tyrimas, kurį vykdant, esą, prieita išvados, kad minėtas preparatas yra itin veiksmingas kovoje su naujuoju koronavirusu ir smarkiai padidina COVID-19 ligonių šansus išgyventi.

Taip pat straipsnyje užsimenama, kad buvęs JAV D. Trumpas buvo visiškai teisus piršdamas gyventojams hidroksichlorokviną ir liaupsindamas vaisto efektyvumą.

Tačiau ar tokia informacija iš tiesų patikima?

Pirmiausia, svarbu pabrėžti, kad minėtas tyrimas nėra išspausdintas jokiame medicininiame žurnale ir nebuvo peržiūrėtas ir įvertintas kolegų mokslininkų. Tyrimas vis dar laukia savo eilės duombazėje, į kurią įkeliami ankstyvos stadijos tyrimai.

Antra, tyrimas yra itin mažos apimties. Atliekant jį vienoje ligoninėje stebėti 255 pacientai, kuriems buvo taikytas mechaninis plaučių ventiliavimas. Daugumai jų taip pat buvo taikytas intensyvesnis ar mažiau intensyvus gydymas hidroksichlorokvinu. Iš šių pacientų 37 nuspręsta skirti maksimalias hidroksichlorokvino dozes ir antibiotiko azitromicino dozes. Tik maždaug pusė šių pacientų, 18, išgyveno.

Analizės autoriai šį skaičių pasitelkė kaip įrodymą, kad hidroksichlorokvinas smarkiai padidina tikimybę išgyventi sunkiai susirgus COVID-19, nes iš 37 pacientų, kuriems skirtos didelės vaisto dozės, išgyveno beveik pusė, o iš likusios 218 pacientų grupės, kuriai skirtos mažesnės preparato dozės, išgyveno tik 16,5 proc. Dėl šios priežasties studijos autoriai priėjo išvados, kad didelės hidroksichlorokvino dozės padidina šansus išgyventi net 198 proc., tačiau vargu ar remiantis tokiais kukliais duomenimis galima daryti šią išvadą.

Kviestinė farmacijos medicinos profesorė Londono Karaliaus koledže dr. Penny Ward žurnalistams pasakojo, kad ši nedidelės apimties analizė yra ydinga, nes ilgesnis pacientų išgyvenamumas akimirksniu buvo susietas su hidroksichlorokvino efektyvumu, tačiau nebuvo pagalvota, kad ilgesnis ir intensyvesnis gydymas bet kokiu preparatu taip pat galėjo duoti panašų efektą.

Be to, profesorė sukritikavo nevienodo dydžio tiriamųjų grupes, nes iš visų tiriamųjų didesnes hidroksichlorokvino dozes gavo tik 37 asmenys, o mažesnes – 218.

Oksfordo universiteto gydytojas konsultantas ir klinikinis farmakologas dr. Jeffrey Aronsonas taip pat atkreipė dėmesį, kad šis tyrimas buvo tik stebimasis, tuo tarpu geriausius rezultatus ir tvirčiausius įrodymus suteikia tyrimai, kai nei gydytojai, nei tiriamieji nežino, ar jiems skiriamas konkretus vaistas, ar jie priklauso kontrolinei grupei, o vėliau dviejų grupių gauti rezultatai lyginami tarpusavyje.

Kadangi pasaulyje jau egzistuoja žymiai didesnių ir reikšmingesnių tyrimų, kuriais buvo įrodyta, kad hidroksichlorokvinas anaiptol nėra panacėja COVID-19 gydymui, Jungtinės Karalystės Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra nusprendė nebetęsti tolimesnių preparato bandymų savanorių paieškų. Taip nuspręsta padaryti po to, kai sulaukta tyrimų, pavadinimu „RECOVERY“ rezultatų.

Tyrimų metu atsitiktine tvarka 1542 pacientai buvo gydomi hidroksichlorokvinu, o 3132 pacientams skirtas įprastinis gydymas. Lyginant šių dviejų grupių rezultatus nepastebėta jokių esminių skirtumų, kalbant apie išgyvenamumą ar laiko, praleisto ligoninėje, trukmę, todėl nuspręsta, kad hidroksichlorokvinas, sergantiems COVID-19 neteikia jokios apčiuopiamos naudos.

COVID-19 ligonių gydymas hidroksichlorokvinu taip pat nepatvirtintas JAV, šio preparato taikymui prieštarauja ir Pasaulio sveikatos organizacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)