JAV koronaviruso vakcinos sukėlė apie 800 infarktų
minfo.lt informacija

Minfo.lt pasidalinta trumpa žinute apie tai, kad JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras pranešė, jog „nuo koronaviruso vakcinų šalyje maždaug 800 žmonių kilo miokardo infarktai.“

„Daugiau nei pusė jų (475 atvejai) kilo ne vyresniems nei 30 metų žmonėms. Dažniausiai širdį paveikė antroji „Pfizer“ arba „Moderna“ vakcinos dozė. Abi šios vakcinos naudoja genetinę RNR technologiją. Specialistus nustebino miokardo infarktai, kuriuos patyrė vos 16-24 metų jaunuoliai“, – rašoma portale minfo.lt.

Tačiau šia informacija kliautis nederėtų, nes iš tiesų dokumentuose minimi 789 pranešimai apie miokardito ir perikardito atvejus dar nėra iki galo išaiškinti ir JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras šių atvejų su vakcinos poveikiu tiesiogiai nesusiejo. Be to, sistemoje užfiksuoti skundai būtent dėl miokardito ir perikardito, o ne miokardo infarkto.

Birželio 10 dieną susitikimo vakcinų saugumo klausimais metu paskelbta informacija dėl VAERS sistemoje gautų pranešimų apie miokardito ir perikardito atvejus, ištikusius po vakcinacijos nuo COVID-19. VAERS – JAV veikianti spontaniškų pranešimų apie nepageidaujamą vakcinų šalutinį poveikį sistema. Panašias sistemas – „Geltonosios kortelės“ ataskaitas ir „EudraVigilance“ sistemą – turi ir, atitinkamai, Didžioji Britanija bei Europos Sąjunga.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro nerimą sukėlė tai, kad itin daug gautų spontaniškų pranešimų buvo susiję su jaunesnio nei 30 metų amžiaus žmonėmis. Iš viso sistemoje buvo užregistruota 116 pranešimų apie širdies sutrikimus po vakcinacijos pirmąją „Pfizer / BioNTech“ kurtos vakcinos doze ir 372 pranešimai po vakcinacijos antrąja doze. Atitinkamai, 100 pranešimų gauta po vakcinacijos pirmąja „Moderna“ vakcinos doze ir 201 – suleidus antrąją dozę. Daugiau nei pusė pranešimų buvo susiję su 12 – 24 metų amžiaus asmenimis.

Preliminariais duomenimis, maždaug 81 proc. pacientų, patyrusių miokarditą ar perikarditą, jau galutinai pasveiko.

Svarbu paminėti, kad JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras kol kas nepaskelbė, kad šie atvejai yra tiesioginė suleistų vakcinų pasekmė, todėl, kol informacija tikslinama, tokios sąsajos nėra teisingos.

Organizacijos svetainėje paskelbta informacija apie miokardito ir perikardito atvejus pasiskiepijus iRNR tipo vakcinomis. Joje pranešama, kad šių sveikatos sutrikimų atvejai yra itin reti, o vakcinos teikiama nauda vis viena nusveria galimą riziką. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras ir toliau rekomenduoja skiepyti nuo COVID-19 vyresnius nei 12 metų asmenis ir prašo stebėti, ar paskiepyti žmonės nepatiria skausmo krūtinės srityje, dusulio ar sutrikusio širdies ritmo. Pastebėjus šiuos reiškinius prašoma susisiekti su gydytoju.

Daugiau informacijos apie VAERS sistemoje paliktus pranešimus turėtų paaiškėti birželio 18 dieną įvyksiančio Imunizavimo praktikos patariamojo komiteto susirinkimo metu. Į šio susitikimo dienotvarkę įtrauktas iRNR vakcinų saugumo paaugliams ir jauniems suaugusiesiems klausimas.

Išvados: remiantis aukščiau pateikta informacija, „Melo detektorius“ vertina minfo.lt pasirodžiusią informaciją apie vakcinų sukeltus miokardo infarktus kaip neteisingą. VAERS sistema iki gegužės mėnesio galo buvo surinkti 789 pranešimai dėl miokardito ir perikardito, o ne miokardo infarkto, atvejų, ištikusių po vakcinacijos iRNR tipo vakcinomis nuo COVID-19. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, šie pranešimai yra tiriami ir kol kas su tiesioginiu vakcinos poveikiu nesiejami. Tikimasi, kad daugiau informacijos vakcinų saugumo tema paaiškės birželio 18 dieną vyksiančio Imunizavimo praktikos patariamojo komiteto susirinkimo metu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)