Štai keletas pavyzdžių:

Klaidinanti informacija: Naujasis koronavirusas – Kinijos biologinis ginklas

Vaizdo siužete, aptardamas publikaciją leidinyje „Daily Mail“, autorius leidžia suprasti, kad pandemija – biologinis Kinijos ginklas, kad savo šalyje nebetelpantys kinai turėtų, kur gyventi. Tačiau originialiame straipsnyje taip nerašoma. Jame rašoma, kad paviešintas naujas JAV žvalgybos reportas, kuriame teigiama, kad Kinija dar 2015 m. svarstė apie koronavirusų panaudojimą bioginkluose. Todėl į akiratį vėl sugrįžo teorija, kad SARS-CoV-2 galimai ištrūko iš laboratorijos Kinijoje (tačiau tai nereiškia, kad virusas buvo sukurtas dirbtiniu būdu).

Reikėtų pabrėžti, kad koronavirusai nėra naujiena. Pasaulį jau yra sukrėtę SARS ir MERS koronavirsų protrūkiai, tačiau protrūkius pavyko suvaldyti ir jie neišaugo į pasaulinę pandemiją. Pirmasis koronavirusas atrastas ketvirtame deš., o pirmas žmogaus užsikrėtimas fiksuotas septintame deš. Tarptautinės mokslininkų bendruomenės apie galimus koronavirusų peršokimus iš gyvūnų į žmones, kurie gali sukelti protrūkius, įspėjo jau seniai. Dar 2007 m. publikacijoje galimas protrūkis vadinamas „tiksinčia laiko bomba“. Taip pat žinomas faktas, kad kinų mokslininkai koronavirusus tyrinėja jau ne vieną dešimtmetį.

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad JAV žvalgybos reporte teigiama, kad 2019 m. lapkritį, prieš pat virusui pradedant plisti tarp žmonių, Uhano ligoninėje buvo galimai gydomi trys tyrėjai iš Uhano virusologijos instituto. Todėl JAV prezidentas Joe Bidenas inicijavo SARS-CoV-2 kilmės tyrimą. O mokslininkų bendruomenė ragina nepriimti skubotų išvadų – visos galimos kilmės teorijos reikalauja tyrimų, kurie įrodytų, kaip buvo iš tikrųjų. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) į Uhano laboratorijas jau buvo nusiuntusi nepriklausomus ekspertus, kurie padarė išvadą, kad viruso pabėgimas iš laboratorijos yra „labai mažai tikėtinas“.

Todėl teigti, kad reportas savaime jau yra viruso kilmės įrodymas, nepateikiant jokių kitų duomenų – klaidina.

Uhano laboratorija

Melagingas teiginys: yra atskira pramonė, kuri „abortuoja vaikus“ ir augina „jų skalpus ant žiurkų“

Karzygys.lt aptaria pasirodžiusią naujieną apie tyrimą, kuriam buvo naudojamos abortuotų vaisių audinių dalys, o tyrimus esą finansavo Anthony Fauci agentūra (kalbama apie Nacionalinius sveikatos institutus (angl.: National Institutes of Health, NIN), tačiau A. Fauci vadovavo tik Nacionaliniam alergijos ir užkrečiamųjų ligų institutui). Autorius teigia, kad yra atskira pramonė, kuri užsiima vaikų abortais šiam tikslui. Tačiau tokia informacija yra melaginga.

Tyrimai, kuriuose naudojami vaisiaus audiniai, yra labai svarbūs biomedicininiuose tyrimuose. Tokie tyrimai JAV yra legalūs – egzistuoja specialios klinikos, kurios turi sudariusios sutartis su aborto klinikomis, ir tyrėjams perduoda audinius. Vaikai tam nėra specialiai abortuojami, audinių įsigijimas įvyksta jau po legalaus aborto.

2014 m. JAV su abortuoto vaisiaus audiniais buvo atliekami 164 tyrimai, kurių tikslas buvo ištirti ŽIV/AIDS, akių ir odos ligas, Hepatitą C, I tipo diabetą ir pan. Nors šie tyrimai visuomenėje sulaukia prieštaringų reakcijų, mokslininkų teigimu, jie yra vienintelis būdas sužinoti, kaip tam tikromis ligomis užsikrečiama, kaip jos plinta ir paveikia žmogaus organizmą, ir kaip jas pagydyti, o to padaryti neįmanoma kompiuteriniais modeliais ir pan.

Nepaisant to, net tokius tyrimus legaliai reglamentuotai atliekantys mokslininkai baiminasi apie tai kalbėti viešai. Ypač po to, kai 2015 m. Kolorade (JAV) ginkluotas asmuo įsiveržė į vieną kliniką ir nušovė tris žmones. Kaip buvo atskleista vėliau, jo motyvacija buvo būtent vaisiaus audinių naudojimas moksliniuose tyrimuose.

Melagingas teiginys: visi bus „sumikročipuoti“

Video rodomas „Twitter“ įrašas, kuriame naudojamasi Pasaulio ekonomikos forumo steigėjo ir valdybos pirmininko prof. Klauso Schwabo 2016 m. pasakyta nuomone, kad per ateinantį dešimtmetį mūsų smegenys jau komunikuos su skaitmenine erdve.

K. Schwabas yra parašęs knygą apie technologinę revoliuciją, kurioje svarsto, kaip technologijos atrodys ateityje. Viename pokalbyje jis išsako savo nuomonę, o video iškarpa naudojama sąmokslo teorijų skleidėjų, kaip įrodymas, kad COVID-19 skiepais žmonės bus „mikročipuojami“. Tačiau apie skiepus ir juose esą įtaisytas mikroschemas nieko nėra kalbama, priešingai nei teigia karzygys.lt, ir minėto „Twitter“ įrašo autorius. Šios sąmokslo teorijos autoriai tiesiog paėmė nesusijusį video, iškirpo vieną vietą, o visą likusį tekstą prirašė ir susakė patys.

Taigi, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad karzygys.lt dar kartą skleidžią melagingą ir klaidinančią informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)