Žinutėje, pašiepiančioje reikalavimą dėvėti kaukes pandemijos metu, paviešinta 15min.lt straipsnio antraštė, kurioje sakoma: „Santaros klinikų tyrimas – 65 proc. medikų, dėvinčių asmens apsaugos priemones, patiria galvos skausmus“. Nuotrauka pasidalinusiems internautams tai tapo įrodymu, kad nuo pat pandemijos pradžios sklandžiusios sąmokslo teorijos, esą kaukių dėvėjimas sukels negrįžtamą žalą sveikatai, iš tiesų yra realybė, o dabar tai patvirtino ir mokslas.

„Ir vèl gi remiamès mokslu. Visi kurie rèkè iki užkimimo “o kaip gi medikai kurie dèvi kaukes per visa diena?” Ar “ nesugeba užsidèt kaukès ant nosies bybianosiai” ar “ negi taip sunku užsidèt ta kauke “ Kaip jums rèkiantieji ? po truputi vis kitoks mokslas išlenda ? Netgi iš jūsu mègiamu maldaknygiu“, – ironiškai rašoma nuotraukos komentare (aut. past. – komentaro kalba netaisyta).

Tačiau čia praleidžiama svarbi detalė – minėtame straipsnyje, kurio nuotrauka dalinamasi, kalbama išskirtinai tik apie medikų nešiojamus veido dangalus, be to, reikia atsižvelgti į faktą, kad medikams su kaukėmis tenka dirbti ilgas darbo valandas, taigi, toks tyrimas negali tapti įrodymu, kad kaukių dėvėjimas sukels tokius pat nemalonius pojūčius ir jas dėvintiems kitose srityse dirbantiems gyventojams.

Pagrindinės teksto „Santaros klinikų tyrimas – 65 proc. medikų, dėvinčių asmens apsaugos priemones, patiria galvos skausmus“ tezės:

  1. Tekste aptariamas Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Neurologijos centro gydytojų neurologų atliktas plačios apimties tyrimas;
  2. Į anketos klausimus atsakė 910 medicinos darbuotojų Lietuvoje, tačiau į tyrimą buvo įtraukti ir medikai iš Latvijos bei Estijos;
  3. Tyrimą atlikti paskatino įžvalga, kad pandemijos metu medikai dažniau susidūrė su galvos skausmu dėl nuolat dėvimų apsaugos priemonių;
  4. 83 proc. apklaustųjų nurodė, kad galvos apsaugos priemonės jiems kelia diskomfortą, nes spaudžia;
  5. 65 proc. nurodė, kad dėl to jiems kyla galvos skausmas;
  6. Daugiausia nemalonius pojūčius medikams kėlė dėvimi FF2 klasės respiratoriai, veido skydeliai. Tai yra, labiau prie odos priglundančios priemonės.


Svarbu pabrėžti, kad tyrime buvo apklausti tik medicinos darbuotojai, kurie pandemijos metu veido apsaugos priemones dėvi nuolat. Be to, tyrime prieita išvadų, kad stipresnius galvos skausmus patyrė žmonės, kurie ir iki pandemijos patirdavo migreninius skausmus. Dar viena svarbi išvada buvo ta, kad labai svarbu užtikrinti kokybiškų apsaugos priemonių medikams tiekimą. Svarbu, kad priemonės būtų ne tik patvarios, bet ir neskleistų nemalonaus kvapo, kuris gali dirginti jautresnius kvapams žmones.

Kodėl šis tyrimas neįrodo, kad raginimai dėvėti kaukes visuomenei buvo neteisingi, prieštaraujantys mokslui?

Visų pirma, svarbu suprasti, kad medicinos srities darbuotojai pandemijos metu veido apsaugos priemones privalo darbe dėvėti nuolat, o darbo valandos, susiduriant su sveikatos krize dažnai būna ilgesnės nei įprastinės.

Antra, veido apsaugos priemonių reikalavimai ne medicinos srityje dirbantiems darbuotojams buvo ir yra gerokai laisvesni, nei medikams.

Kaip nurodo Užkrečiamų ligų ir AIDS centras, neturintiems sveikatos sutrikimų asmenims iki 60 metų rekomenduojama dėvėti nemedicininės kaukes, pavyzdžiui, pagalintas iš laisvai kvėpuoti netrukdančio audinio. Tiesa, svarbu, kad kaukė, kad ir kokios formos ji būtų, gerai uždengtų nosį, burną ir smakrą.

Tuo tarpu medicinines kaukes rekomenduojama dėvėti gydymo įstaigų darbuotojams, susirgimo simptomus jaučiantiems asmenims, žmonėms, kurie laukia COVID-19 testo rezultatų ar gavo teigiamą atsakymą, nors ir nejaučia simptomų, slaugantiems COVID-19 sergančius ar galbūt sergančius asmenis, 60 metų ir vyresniems žmonėms bei sergantiems įvairiomis sunkiomis ar lėtinėmis ligomis. Rekomendacijose taip pat nenurodoma, kad medicininė kaukė privalo atitikti tam tikrą respiratorių klasę, taigi, tai gali būti ir paprasčiausia vienkartinė medicininė veido kaukė.

Remiantis šia informacija, galima teigti, kad „Facebook“ pasidalintoje žinutėje, reaguojant į Santaros klinikų inicijuotą tyrimą, buvo praleista svarbi informacija. Žinutės autorius tvirtina, esą mokslas pagaliau „pripažino“ kaukių daromą žalą, tačiau neatsižvelgia, kad tyrime kalbama būtent apie medikus ir jų patiriamus pojūčius dėvint tam tikros rūšies veido apsaugos priemones. Nėra jokių duomenų, kad ne nuolatinis medicininės ar iš audinio pagamintos kaukės taisyklingas dėvėjimas keltų pavojų sveikų žmonių sveikatai apart sukeliamus nemalonius pojūčius, kurie nusiėmus veido apsaugą netrukus praeina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)