„Facebook“ socialiniame tinkle pateikiamas dviejų straipsnių palyginimas. Nuotraukoje kairėje matyti šių metų vasario 22 dieną „Melo detektoriaus“ skiltyje publikuotas straipsnis antrašte „Toliau platina melą apie vakcinas nuo COVID-19: neva taikiklyje – vaikai“, o nuotraukoje dešinėje – taip pat portale Delfi šių metų birželio 1 dieną publikuotas BNS pranešimas spaudai antrašte „Dulkys: vaikų skiepijimas nuo COVID-19 prasidės, sureguliavus vakcinų logistiką“. Šalia nuotraukų – žinutės autorius komentaras „Melas Lietuvoje tiesa tampa per tris mėnesius ir vieną savaitę“.

Žmonių klaidinimui pasitelkė antraštes

Tokiu būdu neva pademonstruojama, kad žiniasklaida, anksčiau skelbusi, esą vaikai nebus skiepijami nuo COVID-19 pati apsigavo ir apgavo skaitytojus, nes vaikų skiepijimas prasidės jau visai netrukus, tačiau ar tokia interpretacija teisinga?

Visų pirma, perskaitęs tik antraštę ir neįsigilinęs į kontekstą, su kuriuo ji siejama, nematęs viso teksto skaitytojas gali apsigauti, todėl būtina vertinti ne tik antraštės, bet ir teksto turinį.

Perskaičius „Melo detektoriaus“ rubrikoje vasario mėnesį publikuotą tekstą akivaizdu, kad akcentas jame buvo ne vaikų skiepijimas, o melų apie skiepijimą „eksperimentinėmis“ vakcinomis skleidimas, taip pat – klaidinanti informacija apie tai, kad vaikams COVID-19 visiškai nepavojinga, o ja užsikrėtę nekelia didelio pavojaus kitiems.

Visą „Melo detektoriuje“ publikuotą tekstą galima rasti čia.

Pagrindinės teksto „Toliau platina melą apie vakcinas nuo COVID-19: neva taikiklyje – vaikai“ tezės:

  1. Mokslininkai išsiaiškino, kad vaikai ir jauni žmonės (jie sudaro trečdalį visų COVID-19 atvejų) yra itin svarbūs platinant virusą;
  2. Dauguma vaikų serga besimptome ar lengva forma. Nežinodami, kad serga, vaikai lengvai gali platinti virusą;
  3. Klaidinančiose žinutėse kalbama apie „eksperimentines“ vakcinas, tačiau visos Europos Sąjungoje naudojamos vakcinos nuo COVID-19 yra praėjusios būtinus tyrimų etapus ir saugios naudoti žmonėms;
  4. Nors kol kas kalbų apie vaikų skiepijimą nėra (aut. past. – tekstas publikuotas vasario mėnesį), paaiškėjus, kad turimo vakcinos yra saugios ir veiksmingos vaikams skiepyti, ateityje vaikų vakcinacija galima.
  1. Europos vaistų agentūra paskelbė, kad pritaria 12–15 metų vaikų skiepijimui „Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso;
  2. Lietuvoje šiuo metu gali skiepytis visi vyresni nei 16 metų gyventojai;
  3. Vaikai bus pradėti skiepyti sureguliavus vakcinų logistiką;
  4. Sprendimą, ar skiepyti vaiką, priims tėvai arba globėjai.


Taigi, perskaičius abu tekstus, kurių antraštėmis manipuliuojant buvo siekiama suklaidinti skaitytojus, tampa akivaizdu, kad viena kitai šios žinutės neprieštarauja. Vasario mėnesį „Melo detektoriuje“ publikuotame tekste nebuvo kalbama apie tai, kad vaikų vakcinacija nuo COVID-19 nevyks, atvirkščiai, tekste pabrėžiama, kad vaikai galbūt bus skiepijami, įsitikinus, kad vakcinos jiems bus naudingos ir saugios naudoti.

Kadangi Europos vaistų agentūra jau patvirtino „Pfizer“ kurtos vakcinos tinkamumą naudoti skiepijant 12 – 15 metų vaikus, šios amžiaus grupės žmonių skiepijimas tampa įmanomu.

Profesorius Vytautas Usonis išskyrė tris priežastis, kodėl nuo COVID-19 reikėtų skiepyti vaikus nuo 12 metų. Pasak jo, visų pirma, svarbu suprasti, kad vaikai taip pat serga COVID-19, nors ir kiek kitaip nei suaugusieji. Taip pat kai kuriems vaikams gali likti liekamųjų ligos reiškinių, kai kurie iš jų gali sirgti sunkesne infekcijos forma, todėl pirmoji priežastis yra vaikų sveikata. Antroji priežastis – saugus vaikų grįžimas į mokyklas rudenį ir trečioji priežastis – visuomenės imuniteto formavimas ir noras apsaugoti kitus žmones, nes vaikai gali virusu užkrėsti kitus.

Tiesa, ekspertai ragina atsižvelgti į kiekvienos valstybės specifiką ir, jei šalyje juntamas vakcinų stygius, tuomet prioritetą skirtį suaugusiesiems, kurie rizikuoja užsikrėsti sunkesne viruso forma ir tik po jų skiepyti vaikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)