Socialiniuose tinkluose pasidalintoje nuotraukoje – kadras iš laidotuvių. Nuotraukoje matyti vyrai su kaukėmis, sustoję netoli vėliavomis apdengtų karstų. Antrasis karstas iš kairės sukėlė konspiracijos teorijų bangą, mat vėliavos neapdengta jo galinė siena pasirodo besanti paprasčiausia bananų dėžė.

Sąmokslo teorijų mėgėjams ši nuotrauka tapo įrodymu, kad pandemijos metu vykstančios laidotuvės yra suvaidintos, o jokių COVID-19 aukų apskritai nėra. „Ši plandemija yra tokia mirtina, kad reikia skubiai palaidoti dėžes bananų, o gal tai karas?“, – ironiškai klausė viena „Facebook“ vartotoja, komentuodama pasidalintą atvaizdą.

Tačiau iš tiesų minėta nuotrauka nėra susijusi su pandemija ar COVID-19 aukomis. Kaip šių metų sausio 6 dieną pranešė portalas aramme.com, joje vaizduojamos Basharo al Assado režimą palaikiusių karių laidotuvės. Imitacinius karstus dengia Irano vėliavos.

Portale paviešintame straipsnyje rašoma: „Laikraščiuose cirkuliuoja nuotrauka, kuri atskleidžia, kaip režimas susitvarkė su mirusiais kariais, kovojusiais už Basharo al Assado išlikimą valdžioje. Laikraščiuose paviešinta nuotrauka, kurioje matyti keli mirę Irano kariai, o jų kūnai patalpinti dėžėse, skirtose bananams pakuoti. Ši nuotrauka daugybę kartų buvo išjuokta socialiniuose tinkluose, kai daugelis Sirijos aktyvistų patvirtino, kad Asado režimas nesureikšmina už jį milicijos gretose kovojančių karių likimo.“

Panašia žinute, paviešindama tą pačią nuotrauką, pasidalino ir „Instagram“ paskyra „dogma_vetenim“. Nuotraukos komentare rašoma apie nežinomų karių laidotuves, per kurias, pritrūkus karstų, mirusieji buvo paguldyti į bananų dėžes.

Atlikus vaizdų paiešką pavyko rasti ir daugiau panašių paskyrų, kurios nuotrauka pasidalino, siedamos joje matomas laidotuves su Sirijos prezidento režimu. Tiesa, pasaulio žiniasklaidos priemonės plačiau apie šį įvykį nepranešė.

Dar daugiau žinučių, kuriose nuotrauka siejama su Sirijos prezidento režimu

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina nuotraukos sąsajas su COVID-19 aukomis ir pandemija kaip melagingas. Vietos žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose ši nuotrauka susieta su Basharo al Assado režimu, pabrėžiant, kad tokiu būdu režimas pademonstravo nepagarbą už jį kovojusiems ir mirusiems Irano kariams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)