Socialiniame tinkle pasidalintoje žinutėje klausiama, „kokios mano galimybės su tuo galimybių pasu?“ ir čia pat atsakoma – beveik jokių, nes gautu pasu pavyksta pasinaudoti tik valandą. Pasipiktinusi socialinio tinklo narė tvirtina, kad sistema nepatogi, registracijos laikų nėra, leidžiamas registracijos laikas smarkiai apriboja galimybes užsiregistruoti patogiu metu, o testo atsakymas gaunamas tik po paros laiko, taigi, Galimybių pasas tokiu atveju galioja tik vieną valandą, nes jo gavimo data laikomas tas laikas, kai žmogus atliko testą, o ne sulaukė jo atsakymo. Tiesa, žinutėje neužsimenama apie kokią savivaldybę kalbama, nes kiekvienoje jš skiriasi tiek testams atlikti skiriamas laikas, tiek atliekamų testų kiekis. Žinutės autorė taip pat lygina COVID-19 ligą su paprasčiausiu gripu.

Klaidinanti žinutė

„Melo detektorius“ nusprendė pasidomėti, ar tikrai šiuo metu egzistuojanti sistema Galimybių pasui gauti yra tokia nepatogi, o testo rezultatų jį pasidariusieji sulaukia tik praėjus parai nuo jo atlikimo.

Kiek kainuoja COVID-19 testas Galimybių pasui gauti?

Pirmiausia, žinutės autorė jos pradžioje akcentuoja mokamus testus, kuriuos galima pasidaryti privačioje gydymo įstaigoje. Prie žinutės teksto prisegtose nuotraukose taip pat nurodomos testų atlikimo kainos privačiose įstaigose. Tik toliau tekste užsimenama apie galimybę pasidaryti testą nemokamai.

Iš tiesų, norintiems gauti Galimybių pasą gyventojams visai nebūtina ploninti piniginės, nes testą galima nemokamai atlikti savivaldybių Mobiliuosiuose punktuose. Vienam žmogui norimų atlikti testų kiekis neribojamas. Jei Mobiliajame punkte nelieka patogių laisvų testavimo laikų, tuomet žmogus turi galimybę testą atlikti privačioje gydymo įstaigose už savo lėšas. Greitojo antigeno testo atlikimas privačioje laboratorijoje kainuoja maždaug 20-30 eurų.

Ar testas daromas tik iš nosiaryklės mėginio?

„Facebook“ patalpintoje žinutėje piktinamasi, kad „pats tyrimas iš nosiaryklės [COVID-19 nustatyti] yra šlykštus ir nemalonus, tačiau ne visuomet atliekant testą mėginys imamas iš nosiaryklės. Galimybių pasui gauti gali būti atliekamas PGR tyrimas arba greitasis antigeno testas. Atliekant PGR tyrimą, mėginys imamas iš nosiaryklės, tačiau pasirinkus greitąjį antigeno testą, mėginys gali būti imamas iš nosiaryklės arba mažiau diskomforto sukeliančiu būdu – iš nosies landos.

Per kiek laiko atlikus testą galima gauti Galimybių pasą?

„Facebook“ patalpintoje žinutėje jos autorė pateikia pavyzdį, esą įrodantį, kad Galimybių pasas, norintiems jį gauti atlikus testą, galioja vos vieną valandą, nes gauti testo rezultatus užtrunka beveik parą laiko, tačiau laukimo laikas priklauso ir nuo to, koks testas bus pasirinktas.

Norintiems gauti Galimybių pasą greitai rekomenduojama atlikti greitąjį antigeno testą, nes testuojant šiuo būdu atsakymo laukti reikia trumpiausiai. Atlikus greitąjį antigeno testą, duomenys su testo atsakymu į E. sveikatos sistemą paprastai atkeliauja per 1 – 2 valandas. Vadinasi, jei žmogus atliko testą ir neigiamą atsakymą gavo už poros valandų, Galimybių pasas jam galios dar 22 valandas, nes dokumento įsigaliojimo laikas skaičiuojamas nuo testo atlikimo laiko.

Tuo tarpu, pasirinkus testuotis PGR būdu, testo rezultato gali tekti palaukti ilgiau – kartais atsakymas E. sveikatos sistemoje atsiduria tik po 24 val. Žinant, kad Galimybių pasas atlikus testą, galioja tik 24 valandas, testavimasis PGR būdu gali pasirodyti nelogiškas, nes beveik visą šį laiką gali tekti laukti atsakymo, o pasinaudoti Galimybių pasu žmogus tiesiog nespės, tačiau nuo birželio 1 dienos ši tvarka keičiasi – atlikusiems testą PGR būdu Galimybių pasas galios 72 val. skaičiuojant nuo ėminio paėmimo laiko. Galimybių paso galiojimo laikas, atlikus greitąjį antigeno testą, išliks toks, koks buvo ir iki šiol – 24 val.

Kodėl COVID-19 ir gripo palyginimas nėra tikslus?

„Facebook“ žinutėje SARS-Cov-2 virusas palyginimas su gripu. Žinutės autorė rašo: „Dirbau ir su covid19 pacientais, mačiau tuos kurie pasveiko ir tuos kurie mirė. Bet nuo gripo komplikacijų buvo mirčių visuomet ir kiekvienais metais.“

„Melo detektoriaus“ jau ne kartą rašė, kad SARS-Cov-2 viruso lyginimas su paprasčiausiu sezoniniu gripu nėra teisingas. Plačiau apie tai galima paskaityti čia: Netikėkite: embrionologė ir vėl lygina naująjį koronavirusą su gripu

Nors tiesa, kad nuo sezoninio gripo komplikacijų žmonės taip pat miršta, bet mirtingumas nuo sezoninio gripo siekia maždaug 0,1 proc., kai, tuo tarpu, Johns Hopkins universiteto Koronaviruso resursų centro duomenimis, šiuo metu bendrai mirštamumas nuo COVID-19 Lietuvoje siekia 1,6 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)