„Facebook“ puslapyje „Atsiliepimai apie vakcinas“, kurį moderuoja žinomi antivakseriai, buvo pasidalinta melagingu įrašu. „Pagalys į nosį – niekis. Genoterapinė injekcija – niekis. Skaitmeninis barkodas – niekis. Besimptominė liga (daugumoje atvėjų) - Pasaulio pabaiga“, – rašoma įraše, kalba neredaguota. Šis įrašas yra melagingas.

Kartu su tekstu buvo pasidalinta ir nuotrauka, kurioje matoma mergaitė, kuriai neva atsirado mėlynės po PGR testo darymo.

Melaginga informacija

Melas

Melagingi teiginiai, kad mRNR („Pfizer“ ir „Moderna“) vakcinos yra neva tai genų terapinė – nėra nauji. mRNR (informacinės RNR) vakcina nėra genų terapija, nes ji niekaip nekeičia DNR. Dabartinėse iRNR vakcinose yra viruso, sukeliančio COVID-19, genetinės medžiagos fragmentų – informacinės RNR, arba sutrumpintai – mRNR. Ją ląstelės naudoja tik spyglio baltymo gamybai. Šie fragmentai imuninės sistemos ląstelėms nurodo, kaip pasigaminti specifinį baltymą, būdingą tik SARS-CoV-2, o tada visiškai suskaidoma.

Nors mRNR skiepai yra nauji, technologija – visiškai ne. Mokslininkai ją jau tyrinėja keletą dešimtmečių. Visos dabar patvirtintos COVID-19 vakcinos taip pat yra saugios ir efektyvios, tai patvirtinta, remiantis duomenimis, surinktais iš klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių. „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinos po antros dozės yra bent 94 proc. efektyvios.

Plintančius melagingus teiginius, kad neva naujieji skiepai yra genų terapija paneigė ir Europos žmogaus genetikos draugija, kuri paskelbė, kad mRNR vakcina nuo COVID-19 nepakeičia žmogaus DNR. Tai draugija padarė po to, kai soc. tinkluose ėmė plisti melagingos žinutės, kad vakcinos gali pakeisti žmogaus DNR.

„Skiepo metu, į žmogaus organizmą įvedamos molekules, dėl kurių ląstelėse susidaro nekenksmingi maži viruso fragmentai. Vakcina ląstelėse sukelia tam tikrų uždegimo požymių, kurie stipriai suaktyvina imuninę sistemą ir sukuria atsaką į virusą. Tokiu būdu, žmogaus organizmas užprogramuojamas greičiau ir aktyviau reaguoti į užkratą įvykus realiam kontaktui su COVID-19 virusu“, – paneigdamas melagieną sakė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas, gydytojas genetikas prof. Algirdas Utkus.

Vakcinuotis nuo COVID-19 yra svarbu, siekiant sustabdyti pandemijos plitimą bei norint apsisaugoti nuo sunkių COVID19 formų, įskaitant galimas viruso komplikacijas. „Individuali žmogaus genetinė struktūra (DNR) po vakcinacijos lieka nepakitusi. Atlikus skiepą yra stimuliuojama antikūnų ir gynybinių baltųjų kraujo kūnelių gamyba organizme, lygiai taip pat, kaip ir tada, kai kas nors natūraliai užsikrečia virusine infekcija. Ląstelėse esanti mRNR labai greitai suyra ir negali pati savarankiškai daugintis. Taigi mRNR fragmentas negali susijungti ar tiesiogiai integruotis su paties žmogaus natūralią DNR“, – rašoma VU internetiniame puslapyje.

Delfi negali patvirtinti įraše naudojamos nuotraukos autentiškumo, tačiau nepavyko rasti įrodymų, kad po taisyklingai atlikti PGR testo žmogui atsirastų mėlynių.

Remiantis prieš tai įvardytais faktais apie mRNR vakcinas, galima teigti, kad įrašas melagingas, mat skiepai nuo COVID-19 nėra genoterapinė injekcija.

Šaltiniai:

  • https://www.mf.vu.lt/apie-mf/naujienos/33-bendros-naujienos/1662-vakcina-nuo-covid-19-nepakeicia-zmogaus-dnr
  • https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-22/are-mrna-covid-vaccines-risky-what-the-experts-say-quicktake https://www.factcheck.org/2021/03/scicheck-texas-doctor-spreads-false-claims-about-covid-19-vaccines/
  • https://www.factcheck.org/2020/12/a-guide-to-pfizer-biontechs-covid-19-vaccine/ https://www.factcheck.org/2020/12/a-guide-to-modernas-covid-19-vaccine/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)