„Facebook“ socialiniame tinkle rašoma: „Kaip teigia Lundo (Švedija) universiteto profesorė, bei klinikinės genetikos ir patologijos vyriausioji gydytoja Elisabet Englund, universiteto patalogai anatomai, mirusių nuo Sars-Cov-2 infekcijos žmonių smegenyse aptiko...virusų. Kaip jie ten pateko? O ką, jeigu perduodamas virusas per nosį, PGR testo lazdelės būdu?“

Klaidinanti žinutė

Nors informacija, kad mirusių nuo COVID-19 žmonių smegenyse buvo rasta virusų, yra teisinga, jie ten pateko tikrai ne atliekant PGR testą. Klaidinančioje žinutėje paminėta Švedijos Lundo universiteto klinikinės neuropatologijos profesorė Elisabet Englund su tokia teorija taip pat neturi nieko bendro. Naujausiuose interviu su šia medike tiesiog aptariama technologija, kuri leido tiksliai parodyti, kur yra SARS-Cov-2 virusas mirusių su COVID-19 diagnoze žmonių kūnuose.

Tiesa, žinia, kad SARS-Cov-2 virusas sugeba patekti į žmogaus smegenis nėra naujiena. Vienas išsamiausių tyrimų šia tema buvo atliktas dar praėjusių metų spalį.

Mirusiųjų su COVID-19 diagnoze pacientų tyrimas atskleidė, kad smegenyse virusinių baltymų ar viruso struktūrų turėjo maždaug 50 proc. visų tiriamųjų. Tiesa, pasak tyrėjų, šių darinių kiekis nelėmė sunkesnių neuropatologinių pakitimų, tačiau imuninė sistema reagavo į smegenyse atsidūrusį virusą, kas galėtų paaiškinti COVID-19 pacientų patiriamus neurologinius simptomus.

Tų pačių metų lapkritį žurnale „Nature Neuroscience“ išspausdintas Berlyno „Charité - Universitätsmedizin Berlin“ – vienos didžiausių Europos universitetinių ligoninių – tyrimas, kurio autoriai aiškinosi, kaip SARS-Cov-2 virusas sugeba pasiekti smegenis.

Ištyrus 33 su COVID-19 diagnoze mirusių pacientų audinių pavyzdžius prieita išvados, kad virusas smegenis pasiekia per uoslės gleivinės nervų ląsteles.

„Šie duomenys patvirtina mintį, kad SARS-CoV-2 gali naudoti uoslės gleivinę patekimui į smegenis“, – tyrimo rezultatus apžvalgoje komentavo vienas jo autorių profesorius Frankas Heppneris, – „Atrodo, kad patekęs į uoslės gleivinę, virusas naudoja neuroanatominius ryšius, tokius kaip uoslės nervas, kad pasiektų smegenis.“

Tiesa, neuropatologas pridūrė, kad šiame tyrime naudoti tik itin sunkių pacientų audinių pavyzdžiai – žmonių, kuriems COVID-19 tapo mirtina liga, todėl iki šiol nėra aišku, ar pacientams, kurie serga vidutinio sunkumo ar lengva ligos forma, virusas padaro tokią pat žalą.

Išvados: Taigi, kaip rodo tyrimų duomenys, virusas į smegenis patenka per uoslės gleivinę ir PGR testo tamponėliai čia niekuo dėti.

„Melo detektorius“ jau ne kartą paneigė gandus, esą PGR testo tamponėliu galima pasiekti smegenis. Apie tai daugiau skaitykite:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)