„Amerikos „Raudonasis kryžius“ sako, kad negalima donuoti kraujo plazmos, jei asmeniui buvo suleista injekcija.
Žinutė socialiniuose tinkluose

„Amerikos „Raudonasis kryžius“ sako, kad negalima donuoti kraujo plazmos, jei asmeniui buvo suleista injekcija, nes nuodų injekcija sunaikina natūralius organizmo antikūnus“, – tokia žinutė plinta lietuviškame „Facebook“, tačiau ją sugalvojo ne lietuviai. Anksčiau gegužės mėnesį ta pati žinutė, tik anglų kalba, taip pat sulaukė didžiulio socialinių tinklų vartotojų dėmesio. Ja pasidalinta daugiau nei 3000 kartų. Lietuviškąja versija – beveik 700 kartų.

Klaidinanti žinutė

Iš tiesų, dar šių metų vasario 24 dieną Amerikos Raudonasis Kryžius oficialioje svetainėje pasidalino atsakymu į klausimą „Ar galiu aukoti, pasiskiepijęs nuo COVID-19?“.

Atsakyme nurodoma, kad nuo COVID-19 pasiskiepiję žmonės gali būti kraujo, trombocitų ir plazmos donorais. Atvykus duoti kraujo reikia nurodyti, kokio gamintojo vakcina asmuo buvo paskiepytas.

Jei žmogus pasiskiepijo AstraZeneca, Janssen/J&J, Moderna, Novavax, ar Pfizer gaminta vakcina, tuomet galima aukoti be jokių apribojimų.

Jei žmogus pasiskiepijo vadinama gyva vakcina arba nežino, kokio tipo vakcina jam buvo suleista, tuomet prieš aukojant reikia palaukti bent dvi savaites po skiepo suleidimo.

Įsitikinimas, kad pasiskiepiję nuo COVID-19 žmonės negali aukoti kraujo plazmos, galėjo kilti iš to, kad toje pačioje Amerikos Raudonojo Kryžiaus svetainėje nurodoma, jog organizacija kol kas nepriima COVID-19 imuninės plazmos aukų.

Šioje skiltyje omenyje turimi žmonės, persirgę COVID-19 infekcija, kurių kūnuose yra natūraliai po ligos susiformavusių antikūnų. Ši kraujo plazma kartais naudojama sergantiems pacientams gydyti. Svetainėje informuojama, kad ši donorystės problema sprendžiama ir ateityje gali būti sudaryta galimybė donorams aukoti ir COVID-19 imuninę kraujo plazmą.

Neteisingas ir „Facebook“ išplatintoje žinutėje paminėtas teiginys, esą vakcinos nuo COVID-19 naikina žmogaus kūne jau esančius antikūnus.

Jei asmuo jau buvo persirgęs infekcija ir jo organizme yra natūraliai susiformavusių antikūnų, tuomet blogiausia, kas gali nutikti tokį žmogų paskiepijus yra tai, kad organizmas atpažins vakciną kaip virusą ir ją tiesiog sunaikins. Tačiau, jeigu, vis dėlto, dalis vakcinos išliktų, tuomet antikūnų skaičius tik padidėtų. Bet kokiu atveju, vakcina tikrai nesunaikintų organizme jau esančių antikūnų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)