Tokia žinute pasidalino ir klaidingos informacijos skleidimu garsėjantis portalas sapereaude.lt. Straipsnyje, pavadintame „Kiekvienoje Šalyje Mirtingumo Kreivė Atitinka Vakcinacijos Kreivę“ remiamasi ŽIV atradėjo, Nobelio premijos laureato Luco Montagnier interviu ištraukomis, tvirtinama, esą mirties nuo COVID-19 atvejų nuo vakcinacijos pradžios padaugėjo.

„Melo detektorius“ primena, kad šis prancūzų virusologas jau ir anksčiau skleidė klaidingą informaciją. Straipsnį apie tai galite rasti čia ir čia.

Straipsnyje taip pat išvardinama keletas šalių, kuriose, pasak autorių, mirštamumas pradėjus skiepyti pastebimai padidėjo, tai – Austrija, Argentina, Belgija, Brazilija. Taip pat pridedamas šią mintį neva pagrindžiantis vaizdo įrašas.

Akivaizdu, kad minėtos šalys buvo pasirinktos ne tam, kad suteikti patikimus duomenis apie mirčių nuo COVID-19 skaičiaus pakitimus prasidėjus skiepijimui nuo šios ligos, o tam, kad įrodyti klaidingą straipsnio mintį.

Antraip būtų logiška palyginimui pasirinkti tas šalis, kuriose per visą laikotarpį buvo paskiepyta daugiausia žmonių, tačiau nė viena iš pateikto sąrašo pasaulyje pagal suleistų vakcinos dozių skaičių neišsiskiria.

Žvelgiant į paskiepytos populiacijos dalį, skiepijimo nuo COVID-19 lyderės yra Jungtiniai Arabų Emyratai, Izraelis, Aruba, Maldyvai, Jungtinė Karalystė, Mongolija, Bahreinas, Curacao, Kanada, Vengrija, Čilė. Visose šiose valstybėse bent vieną vakcinos dozę gavo bent pusė šalies gyventojų.

Tuo tarpu straipsnyje paminėtoje Austrijoje ir Belgijoje viena vakcinos doze buvo paskiepyta 38 proc. gyventojų, Argentinoje ir Brazilijoje – tik 19 proc.

Antrąją vakcinos dozę Belgijoje jau gavo 15 proc. gyventojų, Austrijoje – 14 proc., Brazilijoje – 8,9 proc., o Argentinoje – 5,4 proc.

Palyginti, Maltoje ir Izraelyje viena vakcinos doze jau paskiepyta 60 proc. gyventojų, o antrąją gavo, atitinkamai, 36 proc. ir 57 proc. Aruboje ir Maldyvuose pirmosios vakcinos dozės jau sulaukė 58 proc. visų gyventojų, Jungtinėje Karalystėje ir Mongolijoje – 57 proc.

Pažvelgus į mirčių nuo COVID-19 statistiką akivaizdu, kad straipsnyje išsakomi teiginiai yra neteisingi.

Daugiau nei 60 proc. gyventojų viena vakcinos doze paskiepijusiose Maltoje nuo balandžio mėnesio pradžios 7 dienų mirčių nuo COVID-19 vidurkis nesiekia daugiau 1, o naujų ligos atvejų užfiksuojama vos 1 proc. to, kas buvo piko metu.

Tuo tarpu Izraelyje nuo vasario mėnesio pradžios mirčių nuo viruso skaičius palaipsniui mažėjo, ir nuo balandžio mėnesio mėnesio pabaigos savaitinis rodiklis neviršija 1 – 3 mirčių per dieną. Naujų atvejų skaičius taip pat krenta ir šiuo metu siekia 1 proc. to, kas buvo fiksuojama piko metu.

COVID-19 situacijos apžvalga. Malta ir Izraelis

Išskirtinis atvejis, aptariant mirčių nuo COVID-19 skaičių – Maldyvai, kuriuose nuo gegužės mėnesio pradžios mirčių nuo COVID-19 ir naujų atvejų skaičius iš tiesų pradėjo pastebimai augti, tačiau šis šuolis su vakcinacijos pradžia šalyje nesutampa, be to, kaip „DW News“ kalbėjo Maldyvų sveikatos ministras, šalyje pastebėta naujų viruso variantų, kurie galėjo prisidėti prie atvejų ir mirčių skaičiaus augimo.

Jungtinėje Karalystėje, Vengrijoje mirčių nuo COVID-19 skaičius pamažu mąžta. Tą patį galima pasakyti ir apie JAV, kur bent vieną vakcinos dozę jau gavo 49 proc. gyventojų.

Bahreinas šiuo metu išgyvena COVID-19 mirčių šuolį, tačiau, kaip skelbia vietos valdžia, didžiąją dalį mirusiųjų sudaro nepasiskiepiję žmonės, pavyzdžiui, gegužės 24 dienos duomenimis, iš 28 mirusiųjų 24 buvo nepasiskiepiję nuo viruso.

Netiesa ir tai, kad visose straipsnyje nurodytose šalyse – Brazilijoje, Argentinoje, Belgijoje ir Austrijoje – mirties atvejų, siejamų su COVID-19, daugėja pradėjus vakcinuoti gyventojus.

Belgijoje praėjusių metų lapkričio viduryje pasiekęs piką savaitinis mirčių vidurkis palaipsniui traukiasi.

Austrijoje mirčių vidurkis ėmė mažėti nuo gruodžio mėnesio pabaigos.

COVID-19 situacijos apžvalga. Belgija ir Austrija

Brazilijoje ir Argentinoje stebimos kitokios tendencijos, tačiau šiose šalyse paskiepyta, palyginti, nedidelė dalis gyventojų – pirma vakcinos doze paskiepyta mažiau nei penktadalis gyventojų.

Taigi, remiantis pateiktais duomenimis, negalima teigti, kad skiepijant vis daugiau pasaulio populiacijos mirčių nuo COVID-19 skaičius taip pat didėja – šiam teiginiui prieštarauja turimi statistiniai duomenys. Be to, svarbu suvokti, kad visose šalyse galioja skirtingi karantino režimai, skiriasi turistų srautai, šalyse vyraujančios viruso atmainos, sveikatos sistemų pajėgumai, todėl vertinant naujų atvejų ir mirčių šuolius svarbu atsižvelgti ir į šiuos faktorius.

Šioje lentelėje galima atidžiau panagrinėti, kaip kinta mirčių nuo COVID-19 kreivė įvairiose šalyse paskiepijant vis daugiau žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)