Menama J. Attali citata apie pandemijos pasitelkimą gyventojų skaičiui žemėje mažinti apskriejo socialinius tinklus įvairiomis kalbomis. Dalis šios citatos buvo išversta ir į lietuvių kalbą. Išversta citata skamba taip:

„Ateityje teks ieškoti būdo, kaip sumažinti gyventojų skaičių, žinoma, negalėsime vykdyti mirties bausmės ar statyti stovyklų. Mes atsikratysime jais priversdami patikėti, kad tai yra jų pačių labui... Mes atrasime ar sukursime kažką, pandemiją, nukreiptą į tam tikrus žmones, tikrą ekonominę krizę ar netikrą, virusą, paveikiantį senus ar pagyvenusius žmones, nesvarbu, silpni ir bailiai tam pasiduos. Kvailys tuo patikės ir prašys gydytis. Mes pasirūpinsime, kad gydymas būtų panašus - gydymas, kuris ir bus sprendimas. Taigi idiotų atranka įvyks savaime: į skerdyklą jie eis patys.“

Citatos pabaigoje nurodoma, kad ji neva paimta iš J. Attali knygos „Verbatim“.

J. Attali užrašai, sugulę į kelis knygos „Verbatim“ tomus, buvo išleisti 1993 metais. Juose daugiausia pateikiami Prancūzijos prezidento François Mitterrand pokalbiai su kitų šalių lyderiais. Šioje knygoje ne tik nėra minima panaši citata į tą, kuria dalinamasi socialiniuose tinkluose, joje iš viso nėra minima jokia pandemija.

Nėra ir jokių kitų šaltinių, įrodančių, kad J. Attali būtų pasakęs citatoje nurodomus žodžius.

Panašius teiginius, kuriuose J. Attali parodomas kaip eutanazijos rėmėjas ir būdų, kaip sumažinti pasaulio populiaciją, ieškotojas paneigė ir kiti autoritetingi faktų tikrinimo padaliniai, pavyzdžiui, amerikiečių „The Snopes“, prancūzų „CheckNews“ ir ispanų „AFP“. Melaginga žinutė socialiniuose tinkluose buvo išplatinta ispanų, vengrų, italų, vokiečių, anglų kalbomis, o vėliau jos vertimas pasiekė ir lietuvišką „Facebook“.

Bandymų J. Attali sieti su eutanazijos idėjomis buvo ir anksčiau, tačiau nesėkmingų. 1984 metais J. Attali laimėjo bylą prieš medicininį žurnalą, kurioje buvo kaltinamas senyvo amžiaus žmonių eutanazijos rėmimu. Teismas pripažino, kad minėtas medicininis žurnalas kaltas dėl šmeižto.

Iš tiesų, vienintelės citatos, kuriose galima įžvelgti bent menką sąsają su socialiniuose tinkluose pasklidusiomis citatomis apie žmonių populiacijos mažinimą, yra J. Attali mintys eutanazijos tema. Tiesa, jose jis nekalba apie jokį priverstinį žmonių naikinimą, o, veikiau, samprotauja savanoriškos savižudybės tema, knygoje rašydamas (aut.past. – pateikiamas citatos vertimas į lietuvių kalbą):

„Eutanazija visais atvejais bus vienas pagrindinių mūsų būsimų visuomenių instrumentų. Pradedant socialistine logika, problema yra tokia: socialistinė logika yra laisvė, o pagrindinė laisvė yra savižudybė, todėl teisė į tiesioginę ar netiesioginę savižudybę yra absoliuti šio tipo visuomenės vertybė. Kapitalistinėje visuomenėje atsiras ir įprasta praktika taps žudymo mašinos, protezai, kurie leis nutraukti gyvenimą, kai jis yra per daug nepakeliamas ar ekonomiškai per brangus. Todėl manau, kad eutanazija, kaip laisvės vertybė ar kaip patogumas, bus viena iš būsimos visuomenės taisyklių “.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina socialiniuose tinkluose pasirodžiusius teiginius, kuriuose J. Attali priskiriama citata, kuria, neva, atskleidžiamas planas pandemijos ir jos „gydymo“ pagalba naikinti žmones, kaip klaidingus. Nurodytoje J. Attali knygoje tokios citatos nėra, kaip ir nėra jokių įrodymų, kad šis Prancūzijos ekonomistas, buvusio prezidento patarėjas būtų apskritai pasakęs panašią frazę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)