Portale paviešintoje publikacijoje rašoma:

„Šimtai, jei ne tūkstančiai, moterų pranešė, kad po vienos iš „Covid“ mRNA vakcinų joms pasireiškė nereguliarus kraujavimas ir (arba) krešėjimas. Prie to pridėkite šimtus kitų pranešimų apie persileidimus. Tačiau, kaip teigiama pranešimuose ir pačios „Pfizer“ dokumente, taip atsitiko ne tik po skiepijimo, bet net ir po kontakto su paskiepytais žmonėmis. Skamba neįtikėtinai, ar ne? Deja, „Pfizer“ dokumentas patvirtina, kad šie pranešimai yra visiškai įmanomi. Dėl to dar labiau stebina tai, kad Austrijoje jau leista skiepyti nėščiąsias.“ (aut. past. – klaidinančio straipsnio citata, kalba netaisyta).

Straipsnio autoriai, siedami COVID-19 vakcinų poveikį su persileidimais ir moterų menstruacinio ciklo sutrikimais, remiasi dr. Naomi Wolf, ABC7 naujienų žurnalistės Kate Larsen teiginiais ir duomenimis, surinktais iš Jungtinės Karalystės informavimo apie vakcinų šalutinius poveikius sistemos.

Tam, kad suprasti, ar patikimi tokie argumentai, „Melo detektorius“ pateikia kiekvieno iš šių šaltinių paaiškinimus.

Naomi Wolf sąmokslo teorijas skleidė ir anksčiau

Naomi Wolf yra amerikiečiams puikiai žinoma sąmokslo teorijų meistrė, jau ne vieną kartą bandžiusi supriešinti visuomenę kontraversiškais ir iš piršto laužtais teiginiais. Anksčiau ši moteris viešai skleidė abejones dėl ISIS vaizdo įrašų, kuriuose vaizduojama, kaip grupuotės nariai nupjauna dviem amerikiečiams ir dviem britams galvas, tikrumu, tvirtindama, kad tai gali būti pačių amerikiečių surežisuoti įrašai, o juose matomos aukos – paprasčiausi aktoriai.

Taip pat N. Wolf bandė savo sekėjus įtikinti tuo, kad Jungtinės Amerikos Valstijos į Šiaurės Afriką karius siunčia ne tam, kad padėtų šaliai kovoti su Ebolos viruso protrūkiu, o tam, kad atvežtų virusą į JAV ir kariuomenė galėtų užimti visą šalį.

Pandemijos metu N. Wolf pareiškimai pasisuko visai kita kryptimi – moteris pradėjo aktyviai platinti su skiepais susijusią dezinformaciją, nors pati neturi jokio medicininio išsilavinimo (Jeilio ir Oksfordo universitetuose N.World yra baigusi anglų literatūros studijas).

Jos pareiškimų patikimumą puikiai iliustravo tiriamąją žurnalistiką populiarinantis internetinis leidinys „The Intercept“. Į jį rašantis žurnalistas Kenas Klippensteinas nutarė atlikti eksperimentą. Kovo 21 dieną jis parašė privačią žinutę N. Wolf, prisipažindamas, kad yra didelis jos gerbėjas. Žurnalistas nusiuntė moteriai Dr. Johno Simso nuotrauką, ant kurios pateikta skiepijimo praktiką kritikuojanti citata. N. Wolf akimirksniu pasidalino šia nuotrauka savo socialiniuose tinkluose.

Žurnalistas Kenas Klippensteinas nutarė atlikti eksperimentą. Kovo 21 dieną jis parašė privačią žinutę N. Wolf, prisipažindamas, kad yra didelis jos gerbėjas. Žurnalistas nusiuntė moteriai Dr. Johno Simso nuotrauką, ant kurios pateikta skiepijimo praktiką

Žinoma, moteris nepatikrino, kas yra tas Dr. Johnas Simsas. Jei būtų patikrinusi jo nuotrauką, būtų supratusi, kad atvaizde matomas labai žymus amerikiečių pornografinių filmų aktorius Johnny Sinsas, o nuotrauka tėra daugeliui žinomo jo filmo, kuriame aktorius vaidino gašlų daktarą, kadras.

Taigi, N. Wolf teiginiai vakcinų tema nėra pats patikimiausias informacijos šaltinis.

Atsakymai į Kate Larsen užduotą klausimą dar nereiškia, kad vakcinos kenkia moterų sveikatai

„ABC7 News“ žurnalistė Kate Larsen reportaže iš tiesų pasidalino keletu moterų komentarų apie tai, kokius menstruacinio ciklo pakitimus jos išgyveno pasiskiepijusios nuo COVID-19. Kai kurios socialiniuose tinkluose komentavusios moterys skundėsi gausesnėmis nei įprasta mėnesinėmis, kitų nerimą kėlė tai, kad mėnesinės apskritai bus dingusioms keliems mėnesiams. Atsirado ir tokių, kurios skundėsi atsinaujinusiu kraujavimu, nors jau yra pasiekusios menopauzę. Šiuos komentarus išnaudojo sapereaude.lt žurnalistas, bandydamas įpiršti nuomonę, esą vakcinos neigiamai paveiks moterų sveikatą.

Tačiau straipsnyje visiškai nepaminėta kita reportažo dalis, kurioje ta pati žurnalistė susisiekia su ginekologe-akušere Dr. Heather Huddleston ir paprašo jos komentaro šia tema. Specialistė nuramino, kad menstruacijų ciklo pakitimai gali priklausyti nuo daugybės dalykų ir tai, anaiptol, nebūtinai susiję su tiesioginiu vakcinos poveikiu.

„Priežastys gali būti tiesiog patirtas stresas ar sutrikdytas miego ritmas ar sutrikdyta kūno temperatūra – visi šie dalykai gali vesti prie šiek tiek pakitusio mėnesinių ciklo“, – reportaže pasakojo Dr. Heather Huddleston, pabrėždama, kad vakcinos nuo COVID-19 yra saugios naudoti ir ji savo klinikoje nepastebėjusi padidėjusio nusiskundimų dėl neįprasto mėnesinių ciklo skaičiaus.

„Geltonųjų kortelių“ pranešimai – dar neįrodymas, kad dėl nepageidaujamų poveikių kaltos vakcinos

Trečiasis argumentas, kuriuo remiasi klaidinančio teksto autorius, siekdamas paremti savo teiginį, esą vakcinos nuo COVID-19 sukelia persileidimus ir trikto moterų menstruacinį ciklą – Jungtinės Karalystės pranešimų apie patirtas nepageidaujamas reakcijas į vakcinas sistema. Straipsnyje teigiama, kad „2021 m. balandžio 21 d., pirmą kartą viršyta 100 persileidimų riba“ tarp kuria nors vakcina nuo COVID-19 paskiepytų moterų.

„Geltonųjų kortelių“ sistemoje iš tiesų fiksuojamos visos reakcijos, patirtos po vakcinacijos COVID-19 vakcinomis. Tarp jų įrašytas ir persileidimas. „Melo detektorius“ jau rašė, kad šia sistema prieš skiepus nusistatę asmenys naudojosi, siekdami susieti po vakcinacijos užfiksuotas kai kurių asmenų mirtis ar kitus rimtus sveikatos sutrikdymus su skiepų poveikiu.

Kaip ir tuo atveju, taip ir šiuo svarbu paminėti, kad sistemoje fiksuojami visi žmonių pranešimai, taigi, tai nereiškia, kad minėtos reakcijos iš tiesų buvo sukeltos vakcinos poveikio. Kiekvieną pranešimą apie rimtus sveikatos sutrikimus po vakcinacijos specialistai kruopščiai ištiria, ieškodami priežasčių, kurios galėjo lemti vieną ar kitą sutrikimą.

Taigi, savaime patys žmonių pranešimai apie nepageidaujamas reakcijas nėra įrodymas, kad jas sukėlė būtent COVID-19 vakcinos. Kaip ir nėra duomenų apie neįprastai išaugusius persileidimų skaičius po vakcinacijos nuo naujojo koronaviruso programos pradžios.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos svetainėje nurodoma, kad, nors duomenų apie COVID-19 vakcinų poveikį nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims dar trūksta, remiantis mRNR tipo vakcinų veikimo principu, galima teigti, kad jos neturėtų sukelti jokios grėsmės nėščiosioms. Svetainėje taip pat pabrėžiama, kad iki šiol skiepijant nėščias ar krūtimi maitinančias moteris neužfiksuota jokių neįprastų šalutinių reakcijų į skiepą.

Paskiepyti žmonės neperduoda viruso ir nekenkia nepaskiepytų nėščių moterų sveikatai

Sapereaude.lt publikuotame straipsnyje skaitytojai gąsdinami neva paskiepytų asmenų keliamu pavojumi – esą nėščios moterys gali patirti persileidimus vos prilietusios paskiepytą nuo COVID-19 žmogų. Tokius gandus paskatino neteisingai interpretuota „Pfizer“ dokumento ištrauka, kuriame „yra visas skyrius, kuriame kalbama apie „mRNA vakcinos išskyrimo“ galimybę, kai asmenys, buvę šalia asmens, kuris gavo „Pfizer“ mRNA vakciną, gali patirti nepageidaujamą reakciją.“

Iš tiesų, šiuo dokumentu pasinaudojo ir anglakalbiai melagienų skleidėjai, o faktų tikrintojai factcheck.org jų paskleistą informaciją paneigė.

Nuo koronaviruso skiepijama nėščioji

Nors klaidinančiame tekste minimas skyrius, kuriame aptariama vakcinos išskyrimo į aplinką rizika iš tiesų egzistuoja, kaip žurnalistams pasakojo infekcinių ligų ekologė Kolumbijos universitete dr. Micaela Martinez, tai tik įrodo, kad vakcinų gamintoja turi saugumo protokolą visiems atvejams, įskaitant ir vakcinos išskyrimo į aplinką riziką, kurį privalo paminėti dokumentuose, susijusiuose su vakcinų bandymais. Dokumente apibūdinama, kokiomis saugumo priemonėmis siekiama užtikrinti, kad vakcina nedarytų poveikio aplinkai ir nėščiosioms, kurios gali būti jautresnės įvairiems dirgikliams.

Tačiau tai nereiškia, kad iRNR vakcinos gali būti išskiriamos į aplinką, mat jų kūrimui nėra panaudoti jokie gyvi ar negyvi virusai, tad išskirti nebūtų ką. Šis skyrius galėtų būti aktualesnis kalbant apie vakcinas, kurių gamybai naudojami gyvi virusai, taigi, ne iRNR tipo vakcinas.

„Nematau jokio biologinio kelio, kaip suleista [iRNR tipo] vakcina galėtų sugeneruoti pilną ir daugintis gebantį virusą, kuris vėliau galėtų pasklisti į aplinką. Nesakau, kad tai neįmanoma, nes iRNR tipo vakcinos yra visiškai naujos, tačiau neįsivaizduoju jokio aiškaus biologinio kelio, kaip tai galėtų įvykti“, - žurnalistams komentavo dr. Micaela Martinez.

Vakcinos išskyrimo į aplinką atvejų taip pat nebuvo užfiksuota klinikinių „Pfizer / BioNTech“ kurtos vakcinos bandymų metu. Duomenų apie tokius įvykius nėra ir preparato apraše.

Remiantis šia informacija „Melo detektorius“ sapereaude.lt pasirodžiusius teiginius vertina kaip melagingus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)