Kas yra R. Fuellmichas

Pirmiausiai, reikėtų pradėti nuo to, kas yra R. Fuellmichas. R. Fuellmichas yra teisininkas, kuris dabar aktyviai imasi bylų, susijusių su pandemija. Tarptautinių faktų tikrintojų akiratyje, jis atsiduria jau ne pirmą kartą.

Nors pagarsėjęs skambiais pasisakymais apie pasaulio valstybių nusikaltimus prieš žmoniją dėl pandemijos, tačiau, kol rašomas šis straipsnis, teisininkas vis dar nesiėmė jokių realių veiksmų – jo atstovaujamos bylos dar nepasiekė teismo. Taigi galima preziumuoti, kad R. Fuellmicho kalbos yra labiau dėmesio siekimas ir gąsdinimas, o ne realus bandymas padėti.

R. Fuellmichas taip pat nevengia ekspertiškai komentuoti COVID-19, karantinus, PGR testus ir pan., tačiau būtina pabrėžti, kad jis neturi epidemiologinio, medicininio ar pan. išsilavinimo, o savo kalbų nepagrindžia jokiais moksliniais faktais. Teisininkas, nors ir tikina, kad yra apklausęs „šimtus mokslininkų“, visgi mokslininkų palaikymo nesusilaukia ir bendro mokslinio konsensuso neatstovauja.

Interviu, kurį išsivertė laisvaslaikrastis.lt, teisininkas taip pat pateikia savo nuomonę, kuri prasilenkia su turimomis mokslo žiniomis ir yra nepagrįsta absoliučiai jokiais įrodymais.

Melagingas teiginys: Pasiskiepiję mirs

Gąsdinimai, kad pasiskiepiję nuo COVID-19 mirs, plinta visame pasaulyje. Ši teorija yra itin mėgstama aktyviai sąmokslo teorijas skleidžiančių asmenų. Tačiau iki šiol pasaulyje nėra registruotos nei vienos mirties, kuri būtų susijusi su šiomis vakcinomis, taip pat jos yra saugios ir efektyvios. Vakcinos taip pat stipriai sumažina tikimybę mirti nuo COVID-19.

Melagingas teiginys: PGR testas yra nemoksliškas

PGR testų efektyvumas taip pat yra pripažįstamas tiek mokslininkų, tiek pasaulio mokslo ir medicinos institucijų. Nors tikrasis PCR testų tikslumas nėra visiškai aiškus, remiantis dabartiniais duomenimis, jis siekia apie 80 proc. ir daugiau.

Melagingas teiginys: COVID-19 skiepai neturi nieko bendro su skiepais, o yra genetiniai eksperimentai

Dabar naudojami COVID-19 skiepai yra tikri skiepai, o ne genetiniai eksperimentai. Dabar naudojamos kelių skirtingų gamintojų vakcinos. Tačiau visos patvirtintos COVID-19 vakcinos moko organizmą atpažinti spyglio baltymą, padengiantį koronaviruso išorinį paviršių, ir visų jų rezultatas iš esmės toks pats – po skiepo gaminami virusą pagaunantys antikūnai ir imuninės ląstelės, kurios prisimena, kaip atrodo SARS-CoV-2, ir kaip su juo kovoti.

Paprastai po vakcinacijos viena ar kita vakcina, organizmui prireikia kelių savaičių, kad susidarytų imuniteto ląstelės, kurios ateityje prisimins, kaip kovoti su virusu. Nors skiepai nuo infekcijos neapsaugo 100 proc., tačiau jų saugumas ir efektyvumas yra patvirtintas daugybe mokslinių duomenų. Sakydamas, kad COVID-19 skiepai yra ne skiepai, R. Fuellmichas skleidžia melagienas.

Melagingas teiginys: COVID-19 sugalvojo politikai

Koronavirusai mokslininkams nėra naujiena. Pirmasis koronavirusas ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje nustatytas vištoms, užtruko keletą dešimtmečių, kol koronavirusas buvo nustatytas ir žmonėms. Buvo žinoma, kad yra daug skirtingų koronavirusų. Taip pat, jau yra buvę keletas protrūkių – SARS ir MERS koronavirusai. Tačiau jie, nors ir buvo daug pavojingesni žmonėms, buvo gana greitai sustabdyti. Todėl teigti, kad koronavirusus ar kad COVID-19 sukeliantį koronavirusą sugalvojo politikai, yra melagingas teiginys, parodantis, kad jį skleidžiantis asmuo visiškai neišmano virusų istorijos.

Melagingas teiginys: COVID-19 mirtingumo rodiklis yra „ne daugiau kaip 0,14 proc.“

Remiantis nuolat atnaujinamais Johns Hopkins duomenimis, COVID-19 mirštamumo rodikliai skiriasi kiekvienoje valstybėje. Pavyzdžiui, Lietuvoje šiuo metu yra 1.6 proc., Latvijoje – 1.8 proc., Estijoje – 1.0 proc., Lenkijoje 2.4 proc. ir pan. Svarbu, paminėti, kad rodikliai dabar gerėja tose valstybėse, kur vykdoma aktyvi skiepijimo kampanija. Pavyzdžiui – Izraelyje vis mažiau žmonių suserga, patenka į ligonines ir miršta. Taip yra todėl, kad šalyje pirmą dozę skiepo jau gavo bent 5,401,155 žmonių.

Taigi teiginys, kad mirtingumo rodiklis yra vos 0,14 proc., yra melagingas.

Mirtingumas nuo COVID-19 įvairiose pasaulio šalyse

Remiantis aukščiau išvardintais teiginiais, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad laisvaslaikrastis.lt pateikdami nepagrįsta R. Fuellmicho nuomonę, skleidžia melagingą informaciją apie pandemiją, skiepus ir PGR testus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)