Rumunijos piliečiai neiškentę totalios kontrolės režimo sukilo prieš leftistinius lobistus...“, – tokiu prierašu komentuojamas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip įsiutusi minia į policijos pareigūnus mėto butelius, medžių šakas ir kitus daiktus. Tačiau nereikėtų apsigauti – atlikus vaizdų paiešką internete paaiškėjo, kad trumpame reportaže matyti visai ne Rumunijoje, o Belgijos sostinėje, Briuselyje, įvykę susirėmimai.

Klaidinanti žinutė

Kad veiksmas vyksta Briuselyje išduota ir policijos pareigūnų uniforma, atitinkanti dėvimą Belgijoje. Taip pat užfiksuota įvykio vieta su jos skiriamaisiais ženklais. Tą pačią vietą pavyko aptikti įvairiose Belgijos žiniasklaidos priemonėse išplatintuose pranešimuose apie įvykį.

Kairėje - brusselstimes.com straipsnio nuotrauka, dešinėje - vaizdo įrašo nuotrauka. Abejose jose sutampa policijos pareigūnų uniformos

Nors vaizdo įraše matomi įvykiai klaidingame komentare siejami su pasipriešinimu „leftistiniams lobistams“, iš tiesų įvykis nebuvo susijęs su politika. Kelių sekundžių reportaže užfiksuota tai, kuo pavirto netikras festivalis „La Boum“, sukurtas kaip balandžio 1-osios pokštas.

Tą dieną į Briuselio Bois de la Cambre parką susirinko tūkstantinė minia, tikėdamasi sudalyvauti muzikiniame festivalyje. Kaip skelbia brusselstimes.com, socialiniuose tinkluose buvo sukurtas renginys, kuriame žadėtos aštuonios muzikinės scenos, šimtai didžėjų ir visiškai jokių karantino taisyklių, tačiau nuo pat savaitės pradžios buvo akivaizdu, kad tai tėra balandžio 1-osios pokštas, nes toks susibūrimas nebūtų leidžiamas, remiantis karantino metu galiojančiomis taisyklėmis. Policijos pareigūnai ir miesto savivalda žinojo apie planuojamą renginį, todėl iš anksto pranešė, kad jis – nesuderintas ir netikras bei patikino, kad tą dieną parke budės pareigūnų pajėgos.

Nors festivalio rengėjai socialiniuose tinkluose galiausiai patys patikino, kad renginys turėjęs būti tik balandžio 1-osios pokštas, tai nesustabdė minios, kuri susirinko į nurodytą parką.

Kairėje - euroaktiv.com straipsnio nuotrauka, dešinėje - vaizdo įrašo nuotrauka. Abejose jose sutampa parke esantis ženklas

Į jaunuolių minią įsimaišė ir koronaviruso skeptikų, nusprendusių susibūrimą išnaudoti protestui prieš karantino suvaržymus.

Įsišėlusiems belgams išvaikyti iš parko pareigūnai turėjo pasitelkti vandens patranką, raitąją policiją, pipirines ir ašarines dujas bei droną, nes dalis žmonių atsisakė palikti teritoriją. Vaizdo įraše, kuriuo pasidalinta socialiniuose tinkluose, melagingai priskiriant jį Rumunijos įvykiams, matyti, kaip parke susirinkę netikro festivalio dalyviai, įsiutę dėl nutrauktų pramogų, mėto į policijos pareigūnus šakas, butelius ir kitus ant žemės rastus daiktus. Vis dėlto, nepaisant nemalonumų, pareigūnams pavyko sėkmingai evakuoti parką.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina pranešimus, esą vaizdo įraše matomi prieš „leftistinius lobistus“ protestuojantys rumunai, kaip klaidingus. Iš tiesų reportaže užfiksuotos Belgijos parke kilusios riaušės po to, kai tūkstantinė minia išsiruošė į muzikinį festivalį, kuris, organizatorių teigimu, buvo tiesiog balandžio 1-osios pokštas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)