Trumpas reportažas, kuriame rodomas ligoninės personalas, vieną po kito atidenginėjantis ligoninės lovų pertvaras tam, kad parodyti, jog lovos tuščios, žaibiškai išplito socialiniuose tinkluose. Prie to paties vaizdo įrašo galima rasti komentarų įvairiomis kalbomis – anglų, ispanų, lenkų, rumunų, taip pat ir lietuvių. Skeptiškai prieš pandemiją nusiteikę asmenys puolė įrodinėti, kad šis Brazilijos ligoninėje nufilmuotas vaizdo įrašas – tikrų tikriausias įrodymas, kad pandemija neegzistuoja, o jame matomi ligoninės darbuotojai pagaliau išdrįso parodyti tiesą. Tačiau tai nėra tiesa.

Klaidinanti žinutė

„AFP“ faktų tikrintojams pavyko nustatyti tikslią vaizdo įrašo filmavimo vietą. Ties penkiolikta reportažo sekunde šalia nufilmuoto kompiuterio ekrano matyti nedidelis stačiakampis žalias logotipas. Brazilijos faktų tikrintojams šis logotipas priminė sveikatos draudimo kampanijos, turinčios savo ligoninių tinklą visoje šalyje, logotipą. Pasirodė, kad vaizdo įrašas iš tiesų buvo nufilmuotas vienoje iš šiai kampanijai priklausančių ligoninių – Alberto Urquiza Wanderley ligoninėje, įsikūrusioje Žuan Pesoja mieste.

Vaizdo įrašas buvo filmuojamas tarp šių metų kovo 30 ir 31 dienos viename iš ligoninės intensyvios terapijos skyrių. Kaip paaiškino ligoninės atstovai, išleidus dalį pasveikusių pacientų vienas iš intensyvios terapijos skyrių liko tuščias. Kadangi ligoninė laikosi plano, pagal kurį ligoninės lovų skaičius išplečiamas arba sumažinamas pagal pacientų poreikį, šios lovos liko laisvos.

Tačiau tai nereiškia, kad ligoninėje vaizdo įrašo filmavimo metu nebuvo COVID-19 sergančių pacientų. Dieną, kai vaizdo įrašas buvo nufilmuotas, ligoninėje buvo gydomi 77 COVID-19 pacientai, kitą dieną jų liko 75.

Be šios ligoninės Paraibos valstijoje, kurios sostinė yra Žuan Pesoja miestas, yra dar kelios ligoninės, kuriose gydomi COVID-19 pacientai. Kovo 30 dieną, kaip buvo skelbiama oficialioje valstijos „Facebook“ paskyroje, visoje valstijoje buvo užimti 88 proc. visų intensyvios terapijos skyrių lovų, o Žuan Pesoja mieste – 93 proc. lovų.

Taigi, socialiniuose tinkluose išplatintas vaizdo įrašas, kuriame matomos tuščios Brazilijos ligoninės lovos anaiptol nereiškia, kad pandemija neegzistuoja. Reportaže matyti tik keletas atsilaisvinusių intensyvios terapijos skyriaus lovų, nors apskritai ligoninėje tą dieną, kai filmuotas vaizdo įrašas, gydėsi 77 COVID-19 pacientai. Visame Žuan Pesoja mieste tą pačią dieną buvo užimti 93 proc. visų intensyvios terapijos skyrių lovų.

„Melo detektorius“ primena, kad pandemijos skeptikai tuščių ligoninių lovų vaizdo įrašais savo tiesas bandė įrodinėti ir anksčiau. Pavyzdžiui, praėjusių metų rudenį filmuodami dar tik kuriamą laikinąją ligoninę Lenkijoje, kuri neseniai buvo pradėjusi priiminėti pacientus ar mėgindami įsiveržti į Vilniaus santaros ligoninę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)