Keli Keiptauno universiteto pastatai balandžio 18 dieną iš tiesų skendo liepsnose. Įsiplieskęs didžiulis gaisras padarė negrįžtamą žalą istoriniam Keiptauno universiteto Jagger bibliotekos pastatui ir turtingai literatūrinei kolekcijai. Kol kas įvykio aplinkybės dar tiriamos, tačiau vietos pareigūnai sulaikė galimai gaisrą sukėlusį asmenį. Įtariamasis – galimai netoliese neprižiūrėtą laužą palikęs benamis.

Žinute apie degantį Keiptauno universiteto pastatą netruko pasidalinti prieš skiepus nusiteikę asmenys, tvirtindami, kad vaizdo įrašuose matyti deganti vakcinų laboratorija, o vietiniai neva įsitikinę, kad tokiu būdu ši vieta išsivalė.

Iš tiesų, apie užsidegusį Keiptauno universitetui priklausantį pastatą pranešė daugybė žiniasklaidos priemonių visame pasaulyje. Visuose pranešimuose nurodoma, kad degantis pastatas – tai istorinė Jagger biblioteka. Labiausiai nuo gaisro nukentėjo bibliotekos skaitykla – sudegė unikali Afrikos studijų kolekcija, leidiniai, kurių kai kurie datuojami 1500 metais.

Gaisrui gesinti buvo pasitelkti ir sraigtasparniai, todėl liepsnas pavyko suvaldyti iki joms išplintant į kitas pastato dalis. Pranešama, kad nuo gaisro taip pat nukentėjo Rhodes memorialo restoranas ir kavinė bei istorinis Mosterto vėjo malūnas.

Taigi, nors praradimas, kurį patyrė Keiptauno universitetas – didžiulis, niekur nebuvo pranešta apie gaisro nuniokotas laboratorijas. Juo labiau, Keiptauno universiteto Imunologijos padalinys nutolęs daugiau nei 4 kilometrus nuo gaisro vietos, kaip ir tuberkuliozės vakcinų tyrimų centras, taip pat priklausantis Universitetui. Dar viena Keiptaune įsikūrusi HVTN Imunologijos laboratorija, nesusijusi su Keiptauno universitetu, įsikūrusi už beveik 9 kilometrų nuo gaisro vietos.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina teiginius, esą vaizdo įrašuose matyti deganti vakcinų laboratorija Keiptaune, kaip melagingus. Iš tiesų, reportažuose matyti deganti Jagger bibliotekos skaitykla, priklausanti Keiptauno universitetui. Apie nuo gaisro nukentėjusias laboratorijas nepranešama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)