„Facebook“ socialiniame tinkle paviešinti gąsdinimai dėl COVID-19 skiepų, kuriuos, esą, išsakė pats Michaelas Yeadonas – buvęs „Pfizer“ mokslinis tyrėjas ir viceprezidentas. Žinutėje teigiama, kad pasiskiepijusius bent viena COVID-19 vakcinos doze išgelbėti jau per vėlu – visi šie žmonės mirs arba iš karto arba gyvens, geriausiu atveju, dar 2 – 3 metus. Pasak žinutės autorių, tokiu būdu siekiama išnaikinti didžiąją dalį žmonijos.

„Gavę pirmąją injekciją, maždaug per 2 savaites miršta apie 0,8% žmonių. Išgyvenusių žmonių vidutinė gyvenimo trukmė yra vidutiniškai 2 metai, tačiau tai sumažėja kiekvieną kartą atliekant papildomas injekcijas . Kuriamos papildomos vakcinos, galinčios sukelti specifinių organų, įskaitant širdį, plaučius ir smegenis, degradaciją.“, – rašoma socialiniuose tinkluose išplatintame tekste.

Prie šio teksto pridedama ir nuoroda į portale lifesitenews.com publikuotą interviu su M. Yeadonu (beje, šis portalas žinomas tuo, kad „Twitter“ ir „Youtube“ jau ne vieną kartą buvo užblokavę jam priklausančias anketas dėl skleidžiamos dezinformacijos).

Pirmiausia, ieškantiems patikimos informacijos nepasitikėjimą turėtų sukelti jau vien paminėta M. Yeadono pavardė. Nors tiesa, kad šis žmogus 16 metų užėmė svarbias pareigas farmacijos kampanijoje „Pfizer“, kurios kurta vakcina nuo COVID-19 pirmoji pradėta naudoti žmonių skiepijimui, tiesa ir tai, kad M. Yeadonas pandemijos metu tapo savotišku prieš skiepus nusistačiusių žmonių didvyriu.

Niekas nežino, kodėl M. Yedono, kadaise buvusio įtakingo mokslininko, vertinto kolegų, nuomonė taip staiga pasikeitė, tačiau šiuo metu šalies, iš kurios M. Yeadonas kilęs, Didžiosios Britanijos, Sveikatos ir socialinės apsaugos departamento atstovai jo pasisakymus vadina „pavojingais ir neatsakingais“.

M. Yeadonas vadinamųjų „antivakserių“ žvaigžde tapo pateikęs paraišką stabdyti COVID-19 vakcinų klinikinius tyrimus dėl to, kad šios neva gali sukelti moterų nevaisingumą. Kaip rašoma „Reuters“ atliktame tyrime, mokslininko teiginiai netrukus davė vaisių – vos per kelias savaites gydytojai ėmė pranešinėti apie į juos besikreipiančias dėl nevaisingumo nerimaujančias moteris. Buvo ir tokių, kurios dėl šios priežasties atsisakė skiepytis.

Tai – ne vienintelė melagiena, kuria viešai dalinosi M. Yeadonas. Praėjusių metų spalį jis paskelbė apie pandemijos pabaigą Jungtinėje Karalystėje ir pareiškė, kad vakcinų daugiau nebereikia. Žinoma, M. Yeadono žodžiai nepasitvirtino – nuo spalio vidurio iki šių dienų Jungtinėje Karalystėje dėl COVID-19 mirė dar daugiau nei 83 tūkst. gyventojų.

Melagingų teiginių ir sąmokslo teorijų gausu ir socialiniuose tinkluose pasidalintame interviu su šiuo susikompromitavusiu mokslininku. Čia jis tvirtina, kad veiksmingai imunizuoti pasaulio gyventojų neįmanoma dėl daugybės viruso mutacijų (nors pasaulio mokslininkai įsitikinę, kad SARS-Cov-2 virusas yra pakankamai stabilus ir mutuoja lėčiau nei kiti RNR tipo virusai ir, nors mutacijos gali sulėtinti vakcinacijos procesą, tai anaiptol nereiškia, kad vakcinos staiga taptų bejėgės prieš viruso variantus), taip pat kelia abejones dėl farmacijos kampanijų ir pasaulio vyriausybių ketinimų, įtarinėdamas jas eugenikos propagavimu ir siekiu išnaikinti didžiąją dalį žmonijos.

Žinoma, M. Yeadonas interviu nepateikia jokių įtikinamų argumentų, kuriais būtų grindžiamos jo teorijos apie piktavališkus vyriausybių kėslus. Jo teigimu, vieną dieną jis tiesiog suprato, kad visos pasaulio vyriausybės meluoja ir vienintelis paaiškinimas, kodėl jos tai daro – planas išnaikinti žmoniją. Akivaizdu, kad interviu skaitytojams bandoma įpiršti „vyriausybių melo“ idėją. Ši frazė vienokia ar kitokia forma interviu pakartojama 14 kartų („kodėl mano vyriausybė meluoja man apie tai, kad yra taip svarbu?; „Ir, vis dėlto, vyriausybės visame pasaulyje kartoja šį melą“; „praeitais metais aš supratau, kad mano vyriausybė ir jos patarėjai meluoja Britanijos žmonėms tiesiai į akis“; „tuzinai ir tuzinai vyriausybių kartoja tuos pačius melus“; „jei tik galėčiau jums parodyti, kad daugiausia, ką viso pasaulio vyriausybės sako žmonėms yra melas“ ir t.t.).

Nors interviu M. Yeadonas atvirai rėžia esantis įsitikinęs vyriausybių sąmokslų prieš visą žmoniją, vis dėlto, „Facebook“ žinutėje išsakytų teiginių apie vakcinų per du metus po jų suleidimo sukeliamą mirtį interviu su juo rasti nepavyko. Atlikus paiešką įvairiose interneto paieškos platformose taip pat nepavyko rasti citatų, kurios atitiktų į lietuvių kalbą išverstos žinutės turinį, taigi, nėra aišku, ar tikrai žinutėje minimais perspėjimais dėl COVID-19 vakcinų pasidalino M. Yeadonas.

Tačiau tai nekeičia fakto, kad žinutėje išvardinti pavojai yra netikri.

Pirmiausia, joje rašoma, kad 0,8 proc. žmonių, gavusių bent vieną vakcinos dozę, per dvi savaites miršta, tačiau šiuo metu, kaip skelbia „Bloomberg“, visame pasaulyje jau sunaudota 832 milijonai vakcinos dozių. Jei žinutės autoriai būtų teisūs, iki šio laiko turėjo išmirti daugiau nei 6,5 milijono paskiepytųjų. Tačiau nieko panašaus neįvyko.

Atvirkščiai, mokslininkai ir sveikatos priežiūros institucijos visame pasaulyje pripažįsta, kad šiuo metu naudoti patvirtintos vakcinos nuo COVID-19 yra visiškai saugios žmonėms – tuo įsitikinta klinikinių tyrimų metu. Įprastai jos sukelia silpnus trumpalaikius šalutinius reiškinius, tokius, kaip patinimas ar skausmas dūrio vietoje, galvos skausmas, bendras nuovargio jausmas, silpnumas, karščiavimas.

Remiantis šia informacija, galima teigti, kad žinutės, išplatintos „Facebook“, autoriai buvo neteisūs. Vakcinos nuo COVID-19 nesukelia staigios mirties, nėra jokių įrodymų, kuriais remiantis būtų galima tvirtinti, kad vakcinos kelia pavojų gyvybei ar sveikatai, atvirkščiai, klinikiniais tyrimais įrodyta, kad jos beveik 100 proc. apsaugo nuo hospitalizacijos ar mirties, užsikrėtus SARS-Cov-2 virusu ir suteikia didelę apsaugą nuo simptominės COVID-19 ligos apskritai. Be to, žinutėje remiamasi žmogaus, kurio teorijas liaupsina prieš skiepus nusiteikę asmenys ir kritikuoja pasaulio mokslininkų bendruomenė, M. Yeadono, teiginiais. Svarbu pabrėžti, kad šis asmuo pandemijos metu ne kartą buvo pateikęs į faktų tikrintojų akiratį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (298)