Įrašo autorė prisistato kaip buhalterinės įmonės vadovė. Kadangi ji esą turi prieiga prie 50 įmonių „Sodros“ duomenų, tai peržiūrėjo žmonių nedarbingumą ir iš tokios imties nusprendė, kad neserga žmonės COVID-19.

„Nežinau iš kokios lempos traukia tuos sergančiųjų skaičius.
Kadangi vadovauju buhalterinei įmonei ir turiu prieigą prie daugiau nei 50 įmonių sodros duomenų, prieš atostogas patikrinau ir sutvarkiau visų klientų nedarbingumo ataskaitas (iš skirtingų Lietuvos miestų). Jeigu trumpai - nėra tų ligonių nors tu ką: keletas moteryčių tęsia karantininius biletenius pradinukų priežiūrai, pora nelaimingų atsitikimų buityje, keletas privalomų saviizoliacijų po komandiruočių. Ir nei vieno tikro ligonio. Apklausinėjau klientus, tai net pažįstamų tarpe neturi nei oficialių nei nelegalių covidų. Ir didelių kompanijų personalistai sako tą patį: žmonės tiesiog nustojo sirgti.

Todėl darau išvadą, kad serga ir virusą platiną suskiepyti savanoriai. Ir nepasakokit apie keliautojus, nes be neigiamo testo sertifikato net neįleidžia į lėktuvą, o paskui dar privaloma saviizoliacija.
O gal NVSC pripliusioja visus sergančius covitryda?“, – teigia moteris, kalba neredaguota.

Jos įrašu per 10 valandų jau spėjo pasidalinti daugiau nei 2,6 tūkst. lietuvaičių. Tačiau tai tėra melagiena.

Melaginga informacija

Melas


Pradėkime nuo paprasto fakto – moteris teigia, kad neva nepažįsta nė vieno sergančio, dėl to ligonių nėra, o virusą platina paskiepyti žmonės. Tokios išvados padarymas remiantis itin maža imtimi yra tiesiog nelogiškas.

Lietuva turi daugiau nei 2,5 mln. gyventojų, o šiandien Lietuvos statistikos departamentas paskelbė, kad vakar COVID-19 buvo diagnozuota 853 žmonėms. Būtent Statistikos departamentas kasdien ir skelbia oficialius susirgusiųjų skaičius. Verta atminti ir tai, kad kai kurie asmenys COVID-19 gali sirgti ir be simptomų ar su lengvais simptomais. Tokiu atveju asmuo gali ir neprašyti gydytojo nedarbingumo. Tad į bendrą statistiką asmuo pateks, tačiau jam nebus skirtas nedarbingumas dėl ligos.

Bendrai nuo pandemijos pradžios Lietuvoje COVID-19 jau persirgo/serga 216 tūkst. 119 žmonių. Ir logiška, kad nebūtinai visi šie prasirgę žmonės turi būti įrašo autorės draugai.

Statistiškai pasveiko ir šiuo metu yra gyvi 199 tūkst. 23 asmenys, deklaruotas 155 tūkst. 614 pasveikusiųjų. Statistiškai šiuo metu serga 9198 asmenys, deklaruotas sergančiųjų skaičius siekia 52 tūkst. 607. Deklaruotu sergančiuoju Statistikos departamentas laiko asmenį, kuriam buvo patvirtintas ligos atvejis ir ligos pabaiga nepatvirtinta gydytojo. Statistinis sergantysis yra asmuo, kuriam liga patvirtinta per pastarąsias 28 dienas. Praėjus šiam terminui, žmogus laikomas statistiškai pasveikusiu. Anot departamento, statistinių sergančiųjų rodiklis gali būti tikslesnis vertinant populiacijos sergamumą, nes tarp deklaruotų sergančiųjų gali būti atvejų, kai asmuo jau nebeserga, bet šeimos gydytojas nėra patvirtinęs ligos pabaigos.

Nuo COVID-19 Lietuvoje iš viso mirė 3574 žmonės. Su šia infekcine liga – tiesiogiai ir netiesiogiai – siejamos 7258 mirtys.

Įrašo autorė taip pat aiškina, kad neva tai pasiskiepiję „savanoriai“ platina virusą. Toks teiginys yra jau ne kartą Delfi paneigta melagiena – asmuo, kuris pasiskiepijo, negali užkrėsti kito asmens. Taip, pasiskiepijęs asmuo gali užsikrėsti COVID-19 (tokiu atveju asmuo sirgtų lengvesne forma), tačiau platinti viruso sveikas pasiskiepijęs žmogus negali.

Kitaip pasakius, viruso nešiotoju yra sergantis asmuo, o ne tas, kuris pasiskiepijo. Pasiskiepijęs, sveikas asmuo viruso į aplinką neišskiria.

Remiantis visa šia informacija, galima teigti, kad moters įrašas yra melagiena.

Šaltiniai:


https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/lietuvoje-853-koronaviruso-atvejai-7-mirtys.d?id=86830433
https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/buria-is-kavos-tirsciu-feisbuke-ir-toliau-platina-melaginga-informacija-apie-vakcina-nuo-covid-19.d?id=85928385
https://osp.stat.gov.lt/praejusios-paros-covid-19-statistika
https://www.delfi.lt/verslas/verslas/pasigavus-covid-19-i-darba-galima-grizti-po-10-dienu-be-tyrimu-ka-darbe-patiria-persirge-sia-liga.d?id=85681561
https://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas/duk-covid-19/kokie-covid-19-simptomai-ir-gydymas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją