„Cia vieniems tokie,kitiems kitokie?O kas tie viena zmoniu rusis,ir kas ta kita,?Kuo testuojami zmones skiriasi ir kaip juos atrenka?“; „Kai jus priverstinai varys testuotis tai prašykite, jog parodytų testo pakuotę. Galite rinktis kaip jums labiau patinka teigiamą ar neigiamą testą. Aš rinkčiausi neigiamą. Bet jei jūsų gyvenimas monotoniškas ir nuobodus ir jei jūs norite kažkokių permainų tai tada rinkitės pozityvų :)“; „Antigenas tarsi Rusiška ruletė, kam kuris iškris“, – tokiais pranešimais dalinosi socialinių tinklų dalyviai, įsitikinę, kad užrašas ant testo pakuotės nulemia jo rezultatą – ar žmogus gaus neigiamą ar teigiamą atsakymą (aut. past. – žinučių kalba netaisyta).

Klaidinanti žinutė

Tačiau iš tiesų tokie teiginiai kyla dėl neįsigilinimo, ką galėtų reikšti skirtingi užrašai ant greitųjų testų pakuočių.

Ne veltui abiejuose užrašuose yra žodis „control“, lietuviškai – „kontrolinis“. Kiekvienoje testų siuntoje yra įdedami du kontroliniai tamponai, skirti užtikrinti, kad siuntoje nėra sugadintų ar užterštų testų, kas galėtų iškreipti testo rodomus rezultatus.

Tam, kad užtikrinti, jog testas neaptiks viruso tikrinant žmogų, kuris nėra užsikrėtęs, tai yra, neparodys klaidingo teigiamo rezultato, naudojamas neigiamas kontrolinis tamponas, prisotintas generinių ląstelių, kurios neturi antikūnų ir nėra užkrėstos liga. Testą atliekantys medikai žino, kad ant šio tampono esančios ląstelės nėra užkrėstos, todėl testas turėtų būti neigiamas. Jeigu dėl kažkokių priežasčių testas, tikrinant jį šiuo tamponu, parodo teigiamą rezultatą, vadinasi, šių testų negalima naudoti, nes kyla rizika neteisingą rezultatą gauti ir atliekant testą su žmonėmis.

Tuo tarpu, teigiamas kontrolinis tamponas naudojamas įsitikinti, ar testas aptinka virusą, kai tepinėlyje yra jo dalelių. Šis tamponas būna apdorotas taip, kad testas parodytų teigiamą rezultatą. Jeigu testas tokio rezultato neparodo, vadinasi, jis netinkamas naudoti, nes ir testuojant gyvus pacientus išlieka tikimybė gauti neigiamą rezultatą net jeigu žmogus yra užsikrėtęs virusu.

„ACON Labaratories“ kurtų antigenų testų, kurių nuotraukomis dalintasi lietuviškose socialinėse paskyrose, pakuotės lapelyje nurodoma, kad į siuntos komplektą įeina teigiamas ir neigiamas kontrolinis tamponas. Pažvelgus į kitų gamintojų analogiškų testų informaciją taip pat rasime išvardintus šiuos komponentus.

Štai „clip covid“ greitojo antigenų testo apraše nurodoma: „Teigiamą ir neigiamą kontrolinį tepinėlį turėtų atlikti kiekvienas neapmokytas darbuotojas, darysiantis testą <...>. pacientai neturėtų būti testuojami
testais, jeigu testui nepavyksta tiksliai nustatyti teigiamo ir / arba neigiamo atsakymo panaudojus, atitinkamai, teigiamą ir neigiamą tepinėlį.“

„Care Start“ antigenų testo apraše taip pat nurodoma, kad į komplekto sudėtį įeina teigiamas kontrolinis tepinėlis, reiškiantis kontrolinę medžiagą, skirtą patikrinti teigiamų testo rezultatų tikslumą ir neigiamas kontrolinis tepinėlis, reiškiantis kontrolinę medžiagą, skirtą patikrinti testo neigiamų rezultatų tikslumą.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad socialiniuose tinkluose pasirodžiusios žinutės, esą žmonės testuojami testais, iš anksto numatančiais, teigiamą ar neigiamą rezultatą jie jiems parodys, yra klaidingos. Šie pridėtiniai tamponėliai yra skirti patikrinti testo tikslumui. Kol testo tikslumas jais nepatikrinamas, siuntos testai nenaudojami žmonėms testuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)