„Kaip man patinka sąmokslo teorijos. Čia toks pranešimas apie 1-os grupės kancerogeną, kuris sukelia vėžį ir kitus negalavimus. Labai baisus dalykas. Liepė išimti tas sėklas iš apyvartos. O tai, kad PGR testai sterilizuoti šiame etileno okside, kažin, viskas gerai? Čia taip kaišiot juos į gleivinę kas kelias dienas, ir dar vaikams, yra normaliai?“, – tokia žinute dalinamasi lietuviškose socialinio tinklo paskyrose. Prie žinutės taip pat pridedamos nuotraukos, įrodančios, kad tamponėliai ėminiams paimti iš tiesų yra sterilizuoti, pasitelkiant etileno oksidą. Tačiau toks panikos kėlimas, neįsigilinus į tai, kaip vyksta sterilizavimo procesas, gali klaidinti skaitytojus. Iš tiesų, įrankių sterilizavimas šia medžiaga yra plačiai naudojamas ir PGR testo tamponėliai nėra jokia išimtis.

Klaidinanti žinutė

Žinutė apie testo tamponėlių sterilizaciją etileno oksidu, pasidalinta lietuvių kalba – jau ne naujiena. Prieš keletą dienų panašius teiginius apie tai, kad, esą, ant PGR testui atlikti reikalingų tamponėlių yra etileno oksido likučių, taigi, testo metu kyla rizika susirgti vėžiu jau išaiškino „Reuters“ faktų tikrintojai. Gandai apie neva testų tamponėlių galimą kancerogeninį poveikį buvo paneigti.

Nors tiesa, kad etileno oksidas priskiriamas pirmos kategorijos kancerogeninėms medžiagoms, svarbu suprasti, kaip apskritai vyksta medicininių įrankių sterilizacijos procesas. Skirtingai nei bandoma teigti socialiniuose tinkluose išplatintose žinutėse, ant naudojamų medicininių įrankių, įskaitant PGR testui atlikti skirtus vatos tamponėlius, beveik visiškai nelieka sterilizacijos metu naudotos medžiagos, šiuo atveju – etileno oksido dujų. Be to, pasaulyje galioja griežti standartai, koks etileno oksido pėdsakų kiekis yra nepavojingas žmogui. Šiame dokumente galima pamatyti, kokius leidžiamus etileno oksido pėdsakus nurodo Europos medicininių produktų įvertinimo agentūra, o šiame – kokiais standartais remiantis Lietuvoje atliekama sterilizacijos procesų kontrolė.

Šis sterilizacijos būdas anaiptol nenaudojamas tik PGR testo tamponėliams sterilizuoti. Sterilizacija etileno oksido dujomis gana plačiai paplitusi, ypač sterilizuojant mažesnius ar lengviau pažeidžiamus medicininius įrankius, kuriems apsaugoti kitoks sterilizacijos būdas netiktų. JAV Maisto ir vaistų administracijos svetainėje skelbiama, kad šiuo būdu JAV sterilizuojama maždaug 50 proc. visų medicininių reikmenų.

„Youtube“ vaizdų peržiūros platformoje galima rasti ne vieną vaizdo įrašą, paaiškinantį, kaip vyksta sterilizacijos etileno dujomis procesas. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad apdorojus įrankius etileno oksido dujomis vėliau proceso metu jos pašalinamos. Taigi, ant sterilizuotų įrankių etileno oksido paprasčiausiai nelieka arba likę jo pėdsakai tokie menki, kad sveikatai žalos nedaro. Kaip minėta anksčiau, tai užtikrina įvairiose pasaulio šalyse galiojantys įrankių sterilizavimo reglamentai.

Remiantis aukščiau pateikta informacija, „Melo detektorius“ vertina „Facebook“ socialiniame tinkle pasirodžiusią žinutę, kuria siekiama sukelti baimę dėl PGR testų tamponėlių sterilizacijos būdo kaip iš dalies klaidingą. Žinutės autorė teisingai įvardijo, kad įrankiams nuo užteršimo apsaugoti naudojamas etileno oksidas yra laikomas kancerogenine medžiaga, tačiau žinutėje nepaaiškinama, kad sterilizacijos metu ši medžiaga pašalinama. Be to, ES šalyse sterilizacijos etileno oksidu praktika griežtai apibrėžiama, nurodant, kokie šios medžiagos pėdsakai yra leidžiami ir nekeliantys pavojaus. Sterilizacija etileno oksidu – dažna praktika, pasitelkiama sterilizuojant daugelį medicininų įrankių, ypač tų, kurie dėl trapios struktūros negali būti sterilizuojami jokiu kitu būdu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)