„Ar jūs suprantate kodėl leido atidaryti tas mokyklas, kurios "pasirašo" eksperimentui ir testavimui? Jiems jau trūksta statistikai sergančiųjų skaičių, skaitliukas nustojo suktis, reikia tada jau ir vaikus įtraukti, nes nebeliko ką testuoti ir ką klastoti. Ar girdėjote tokius per žinias pasakytus žodžius jog "dabar vaikams bus ypatingai svarbu laikytis taisyklių" čia kalbėjo apie eksperimentinių mokyklų vaikus.

Aš pats esu mokytojas ir suprantu vaiko raidą ir jo psichologiją, suprantu kaip tai psichologiškai žaloja mūsų vaikus, suprantu kad jie to ir siekia, vieni suprasdami tai, kiti tai daro net nenutuokdami tikrosios žalos ir vykdydami įsakymus, nes taip reikia. Labai gaila jog dabar nusitaikyta į mūsų vaikus ir tėvai pasirašantys šiai aferai, pasiduodami psichozės bandai, net nesupranta kad žaloja savo vaikus“, – rašo mokytoju prisistatantis vyras, kalba nekoreguota. Jo įrašu spėjo pasidalinti daugiau nei tūkstantis lietuvių.

Melagiena

Vyro įrašas ilgas, bet pateiktoje pastraipoje galima aptikti pagrindinę melagieną: dar kartą skleidžiama ta pati sąmokslo teorija, kuri teigia, kad pandemija tėra afera, kad sergančiųjų skaičiai yra klastojami. Esą, jei tik žmonės nesitestuotų, galėtume sugrįžti į priešpandeminį gyvenimą. Teksto autorius mato grėsmę, kad neva į aferą dabar yra įtraukiami ir vaikai: „nebeliko ką testuoti ir ką klastoti“ – taip aiškina vyras.

Tačiau tai tėra sąmokslo teorija. Panašia teorija dalinasi ir Ugnius Kiguolis. Anot jo (kalba neredaguota): „testuoti privalomai (beveik tas pats kas prievarta) reikia matematikos didinimui. Gi naturaliai didėjant apimtims, didės atvejų skaičiai, popieriukuose prastės situacija, galima vėl bus visus uždaryti“.

Jis taip pat teigia, kad „testavimas yra kelias į matematiką, o ne realų, nuoširdų norą kovoje dėl gėrio ir sveikatos“.

Melas

Mokytoju prisistatęs vyras įraše aiškina, kad neva „jiems trūksta statistikai sergančiųjų skaičių, skaitliukas nustojo suktis, reikia tada jau ir vaikus įtraukti, nes nebeliko ką testuoti ir ką klastoti“. Tai tėra melagiena.

Delfi „Melo detektorius“ ne kartą paneigė melagienas, kuriose buvo aiškinama, kad viruso nėra ar kad pandemija yra surežisuota. Apie tai daugiau galite pasiskaityti ČIA ir ČIA.

Sergančiųjų statistikos „netrūksta“, kaip teigia vyras. Lietuvoje, kaip ir kitose valstybėse, yra kasdien raportuojami naujų atvejų skaičiai. Jie nėra klastojami – kiek yra sergančiųjų, tiek ir skelbiama. Lietuvoje šiuos duomenis skelbia Lietuvos Statistikos departamentas.

Sąmokslo teorija, kad virusas apskritai neegzistuoja nėra nauja ar vien būdinga Lietuvai – „Facebook“ intensyviai dirba, kad pašalintų įvairias melagingas žinutes, pavyzdžiui, kad ši pandemija yra surežisuota politikų aplink visą pasaulį.

Tačiau tai tėra melagiena. Nuo pat pandemijos pradžios mokslininkai jau turi ištyrę viruso genomo seką, sukurtos vakcinos, žinome, kokius simptomus sukelia liga ir t.t.

COVID-19 ligą sukeliantis virusas egzistuoja. Žinome ir jo plitimo kelius – oro-lašelinis ir aerozolinis. Taip pat yra maža tikimybė užsikrėsti, jei yra liečiami paviršiai ar daiktai, ant kurių yra virusas. Tačiau pagrindinis užsikrėtimo kelias – oro-lašelinis ir aerozolinis. Tai reiškia, kad bendraudami su sergančiaisiais, galime virusą tiesiog įkvėpti.

O kadangi COVID-19 liga sergantis asmuo pirmąsias užsikrėtimo dienas neturi jokių simptomų, bet jau platina ligą, o dalis žmonių apskritai serga besimptome forma ir platina virusą, tai reiškia, kad net pats gali nežinoti bent kurį tais laiką, kad sergi COVID-19. Todėl reikia vengti susibūrimų, reikia laikytis socialinės distancijos, dėvėti apsauginę veido kaukę.

Jei norime būti aplinkoje, kurioje yra daugiau žmonių, pavyzdžiui mokykloje, turime užtikrinti, kad neplistų virusas. Tad testavimas yra būdas apsaugoti vieni kitus nuo nesuvaldomo viruso plitimo. Vaikai, kurie lanko mokyklą, yra kviečiami testuotis tam, kad mokyklose neimtų plisti virusas.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/beveik-3-tukst-lietuviu-feisbuke-klaidingai-tiki-kad-pandemija-tera-afera-kaltina-politikus.d?id=86150087
  • https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
  • https://osp.stat.gov.lt/praejusios-paros-covid-19-statistika
  • https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/apsimete-delfi-zurnaliste-ir-paskleide-melagiena-aiskina-kad-covid-19-sukeliancio-viruso-nera.d?id=86659575
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)