SAM stabdo skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina

Papildymas: kovo 16 d. popietę Vyriausybės valandos metu Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys paskelbė apie sprendimą laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina. Ministro teigimu, taip nuspręsta pasielgti gavus „Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) rekomendaciją, kuria tarnyba, kaip ir kitos Europos Sąjungos valstybės, atsargumo sumetimais rekomenduoja sustabdyti vakcinavimą COVID-19 vakcina „AstraZeneca“ iki kol Europos vaistų agentūra pateiks galutines išvadas dėl šios vakcinos saugumo“. Skiepijimas minėtąja vakcina stabdomas nuo trečiadienio iki bent ketvirtadienio. Šio straipsnio rašymo metu ši informacija dar nebuvo paskelbta.

Portale publikuotame tekste apie laikinai sustabdytą skiepijimą viena „AstraZeneca“ vakcinų siunta iš tiesų pateikiama teisinga informacija, kurią pranešime spaudai kovo 9 dieną skelbė pati SAM, tačiau pranešimo spaudai antraštė skambėjo kiek kitaip – „Laikinai sustabdytas skiepijimas viena „AstraZeneca“ vakcinos serija“. Joje tiksliai įvardijama, kad skiepijimas stabdomas tik viena „AstraZeneca“ vakcinos serija – ABV5300.

Taip nuspręsta Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai gavus informacijos iš Austrijos, kurioje paskiepytiems šia vakcina pasireiškė dvi įtariamos nepageidaujamos reakcijos – trombozė ir plaučių embolija. Šie atvejai tiriami, siekiant išsiaiškinti, ar negalavimai tikrai susiję su vakcinos poveikiu, nes, remiantis klinikinių tyrimų duomenimis, tromboembolija nėra priskirta prie tipiškų „AstraZeneca“ vakcinos šalutinių poveikių.

Skiepijimą ta pačia vakcinos serija, kovo 9 d. straipsnio duomenimis, buvo sustabdę ir Liuksemburgas, Estija, Graikija bei Austrija. Prie šių šalių prisijungė ir Lietuva.

Tuo tarpu „Respublika“ pasidalinto straipsnio antraštėje paskelbta, esą Lietuva stabdo skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina apskritai, nenurodant, kad kalbama tik apie vieną vakcinos siuntą, o tai galėjo suklaidinti skaitytojus.

Praėjusį penktadienį, komentuodama žurnalistams, SAM atstovė paaiškino, kad Lietuva neketina stabdyti skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina, nors tokį žingsnį ir žengė kelios Europos Sąjungos (ES) šalys.

„Lietuva pasitiki ekspertais – Europos vaistų agentūra ir Valstybine vaistų kontrolės tarnyba. Jie teigia, kad šiuo metu įrodymų nėra, jog vakcina daro žalą. Stebime situaciją, tačiau šia vakcina neketiname sustabdyti skiepijimo proceso, yra sustabdytas tik viena konkrečia siunta“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta.

Iki šiol apie laikinai stabdomą skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina apskritai pareiškė Airija, Islandija, Bulgarija, Danija, Norvegija, Italija, Nyderlandai, Vokietija, Prancūzija.

Remiantis pateikta informacija, galima teigti, kad dienraštyje „Respublika“ pasirodžiusi antraštė, kurioje pranešama apie SAM sprendimą stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, yra klaidinga – skiepijimas laikinai sustabdytas tik viena vakcinos siunta, o ne šia vakcina apskritai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)